Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν κάμψει τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για το άκαιρο του ξεσηκωμού.
Στα μέσα του μηνός ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης, φθάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα. Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς με τους άνδρες τους αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε ασφαλές μέρος.
Οι οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας πληροφορούνται το γεγονός και ενεργώντας αφελώς ζητούν να μάθουν από τους προκρίτους το περιεχόμενο του φορτίου και γιατί συνοδεύεται από ενόπλους. Αυτοί τους απαντούν ότι οι ένοπλοι είναι χωρικοί που συνοδεύουν φορτία λαδιού για το φόβο των ληστών. Ο βοεβόδας της Καλαμάτας

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον μία… αλλά ΔΥΟ ναυτικές δυνάμεις και ιδού γιατί

Το πρόγραμμα των νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου του Πολεμικού Ναυτικού κυριαρχεί στην επικαιρότητα των τελευταίων μηνών. Όμως τα εν λόγω πλοία αποτελούν μία μόνο συνιστώσα της εθνικής ναυτικής ισχύος. Ούτε φυσικά η αναβάθμιση της εθνικής ισχύος μπορεί να περιοριστεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο είναι μεν σημαντικό επιχειρησιακά, γεωπολιτικά, βιομηχανικά και οικονομικά (εκτιμώμενο κόστος περί τα τέσσερα δις ευρώ για τέσσερις φρεγάτες), αλλά δεν αποτελεί πανάκεια.

Γράφει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΖΟΡΖΟΒΙΛΗΣ
(Δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ“)

Η συνεχής ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της τουρκικής απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας

Την Πέμπτη η πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη -Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των «27» της ΕΕ

Την Πέμπτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη -μετά την σύνοδο Κορυφής και ανεξάρτητα από αυτήν - η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

Εξάλλου, όπως γνωστοποίησαν ΕΕ και Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος, θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη.

''Βόμβα'' Αμερικανού Αξιωματούχου: ''Η Γαλλία θα εμπλακεί στρατιωτικά στην Α. Μεσόγειο''

Η Α.Μεσόγειος πεδίο σύγκρουσης Γάλλων-Ελλήνων-Αιγυπτίων-Ισραηλινών με τους Τούρκους

Από σήμερα ως γνωστόν, οι ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου και της Γαλλίας έχουν ξεκινήσει μια πολυήμερη κοινή ναυτική άσκηση, με την ονομασία "Κλεοπάτρα 2021", στα χωρικά ύδατα της Α.Μεσογείου .

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου των Αιγυπτιακών Ένοπλων Δυνάμεων για κοινή εκπαίδευση με φιλικές και αδελφικές χώρες για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και την ανταλλαγή εμπειριών κατάρτισης.