Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Ίων Δραγούμης (1878 – 1920)

Διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας. Aνάλωσε τη ζωή του στην προάσπιση των εθνικών υποθέσεων, μέχρις ότου πέσει και ο ίδιος θύμα του Εθνικού Διχασμού το 1920. Μαζί με τους φίλους του Περικλή Γιαννόπουλο και Αθανάσιο Σουλιώτη - Νικολαΐδη, υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ελληνικού ρομαντικού εθνικισμού των αρχών του 20ου αιώνα.
Με καταγωγή από το Βογατσικό της Καστοριάς, ο Ίων Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1878. Ήταν ο πέμπτος γιος του δικαστικού και μετέπειτα πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και της Ελισάβετ Κοντογιαννάκη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1897 κατατάχτηκε εθελοντής στον άτυχο για τα ελληνικά όπλα ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Ρωσία: Πραγματοποιεί την μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση από το 1981

Φέτος, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις θα διεξάγουν μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση ασκήσεις στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η πρωτοφανής κινητοποίηση των αλεξιπτωτιστών θα είναι μέρος των στρατηγικών ασκήσεων «Center-2019».

S&P: Επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου

Σε επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου στο B+ και B, αντίστοιχα, προχώρησε χθες βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές της τράπεζας σε σταθερό ορίζοντα.
 
Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος προειδοποιεί ότι εάν οι προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο περί εκποιήσεων «τελικά εγκριθούν υπέρ των δανειοληπτών», αναμένει "σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες - Κέρδη 46,74% από τις αρχές του χρόνου - ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΙΣ 899,93 ΜΟΝΑΔΕΣ

Μια ανάσα από τις 900 μονάδες, καταγράφοντας νέα υψηλά έτους, έφτασε το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου.

Μάλιστα, το Χρηματιστήριο βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Φεβρουαρίου 2015. Ετσι, η αγορά συμπλήρωσε επτά συνεχόμενους θετικούς μήνες κλείνοντας τον Ιούλιο με άνοδο 3,62%. Επιπλέον, το Χρηματιστήριο από τις αρχές του χρόνου καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 46,74%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 88,39%, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Στις 899,93 μονάδες το Χρηματιστήριο

«Η Ιρλανδία δεν θα δεχθεί εκφοβισμό στις συνομιλίες για το Brexit» - Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποιεί

Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εκφοβισμό στις συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η διαφωνία μεταξύ του Λονδίνου και του Δουβλίνου για τα σχέδια αναφορικά με τα ιρλανδικά σύνορα έχει γίνει το πλέον επίμαχο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη συμφωνία διαζυγίου. Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Ιρλανδία να καταργήσει τη ρήτρα του λεγόμενου backstop για τα ιρλανδικά σύνορα που προέβλεπε η συμφωνία την οποία διαπραγματεύθηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας

Του Ν. Λυγερού

Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν πρόκειται να έρθει από μικρά έργα, αλλά από μεγάλα και στρατηγικά, που αλλάζουν θεμελιακά τα δεδομένα. Ένα από αυτά, χωρίς να έχει βέβαια την αποκλειστικότητα, είναι η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτό μπορεί να γίνει με τη θέσπιση, με τις οριοθετήσεις με την Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο και την Κύπρο, με τα θαλάσσια οικόπεδα 2 και 10 και θαλάσσια περιοχή Ιόνιο με τις εταιρείες Total, Edison, Repsol και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νότιοδυτικά Κρήτης με τις εταιρείες Exxon Mobil, Total