Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Η Πάτρα και η έναρξη της Επανάστασης – Διακήρυξη της 22ας Μαρτίου 1821 στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου


Του Νικόλαου Σαραφόπουλου
Ερευνητή – Συγγραφέα

Προετοιμασία της Επανάστασης από τη Φιλική Εταιρεία

Μετά το 1818, όταν ο κεντρικός πυρήνας της Φιλικής Εταιρείας εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, άρχισε μια συστηματική επέκταση της μύησης σε πολλά μέρη της Ελλάδας.  Η Πελοπόννησος ήταν ο κύριος χώρος στρατολόγησης Φιλικών και εκεί εστάλησαν οι τρείς από τους δέκα πρώτους “αποστόλους”.

Η διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού όπως δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου 1821 στην Γαλλική εφημερίδα "LE CONSTITUTIOΝNEL"


Η διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού όπως δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου 1821 στην Γαλλική εφημερίδα «LE CONSTITUTIOΝNEL» και όπως η οποία εκφωνήθηκε  εντός της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας την 8ην (20ήν) Μαρτίου 1821

Ο αγώνας δικαιώνεται μόνο με την απελευθέρωση

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της επανάστασης του 1821. Ο ελληνισμός πάλεψε και νίκησε τον πανίσχυρο εχθρό, την οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν ήταν εύκολος ο αγώνας. Ήταν, όμως, μοναδικός καθώς υπήρξε αποφασιστικότητα. Ήταν ένας αγώνας με ιδανικά, στα οποία πίστευαν οι πατριώτες, επαναστάτες. Και η ιστορία απέδειξε πως όταν ο ελληνισμός είναι αποφασισμένος και ενωμένος κερδίζει. Όταν είναι ενωμένος, όταν συμπορεύονται όλες οι δυνάμεις του για έναν κοινό στόχο, δεν κινδυνεύει. Κι αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα. Η συμπόρευση του ελληνισμού λειτουργούσε πάντα υπέρ των στόχων και των επιδιώξεων. Ένα έθνος εάν δεν έχει όραμα δεν μπορεί να κερδίζει μάχες και να κατακτά τους στόχους του. 

H εξιδανίκευση των Οθωμανών και η πραγματικοτητα

Του Γιάννη Ταχόπουλου από το Άρδην τ. 77

Εἶναι γνωστό βέβαια ὅτι ἡ ἐθνοαποδομιστική ἀντίληψη τῶν πραγμάτων ἐπιδιώκει νά τεκμηριώσει καί τήν ἄποψη ὅτι ἡ Τουρκοκρατία δέν ἦταν «Τουρκοκρατία», ἀλλά κάτι διαφορετικό ἀπ’ ὅ,τι ὥς τώρα νομίζεται. Κατά τή Χ. Κουλούρη: «Ἡ νέα αὐτή τάση [τῶν ἀναθεωρητῶν ἱστορικῶν] σημαίνει ἀναθεώρηση τῆς βασικῆς, κοινῆς στά βαλκανικά ἐθνικά κράτη (πλήν τοῦ τουρκικοῦ, βεβαίως) ἑρμηνείας τῆς ὀθωμανικῆς κληρονομιᾶς: ὅτι ἡ ὀθωμανική περίοδος τῆς ἱστορίας τους ὑπῆρξε μιά “ἀλλότρια” ἐπιβολή στίς αὐτόχθονες χριστιανικές κοινωνίες πού εἶχε τή μορφή “ζυγοῦ”». Κατά τή Μ. Ρεπούση: «Τόν 19ο καί τίς ἀρχές τοῦ 20οῦ αἰώνα, ὅταν ὁ ἀλυτρωτισμός ἦταν ὁ βασικός ἐθνικός στόχος […] σχηματίστηκε καί ριζώθηκε στήν ἑλληνική ἱστορική κουλτούρα καί συλλογική μνήμη ἡ στερεότυπη εἰκόνα τοῦ Τούρκου». Τώρα, γιά τήν ἀνεκτικότητα τῶν Ὀσμανῶν δέν χρειάζεται νά εἰπωθοῦν πολλά:

Ουκρανία: Γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας

O πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε νέα άγνωστα πεδία και οι οικονομικές και στρατιωτικές κρίσεις μπορούν να δημιουργήσουν μη αναμενόμενες αλλαγές...

 H Γεωπολιτική της Ευρώπης

Του Φίλιππου Αδαμίδη

Η εμμονή της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) με την κοινωνική σταθερότητα, στο έδαφός του και σε όλη την άμεση ζώνη επιρροής του στην Ανατολική Ασία, έπρεπε να αντιμετωπίσει την απροσδόκητη κίνηση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Μια εισβολή, που σύμφωνα με τη Μόσχα καθοδηγείται από συμφέροντα ασφάλειας, που απειλούνται από την επέκταση ΝΑΤΟ.

Τουρκία: Παρακαμπτήρια οδός για τις κυρώσεις στη Ρωσία;

Γιώργος Σκαφιδάς 

Η Τουρκία προσφέρει καταφύγιο σε όσους Ρώσους θέλουν να γλιτώσουν από τις κυρώσεις

Αν και νατοϊκή, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζεται να προσφέρει «καταφύγιο» σε όσους θέλουν να γλιτώσουν από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας, αλλά και οδούς παράκαμψης αυτών των κυρώσεων.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα, από τις 30 του ΝΑΤΟ, που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Εθνική Εορτή Ελλάδας 2022: Σαν σήμερα, το 1838, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου - Καθιερώθηκε με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα

Πριν από 184 χρόνια καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου ημέρα εθνικής εορτής για την Ελλάδα. Την απόφαση έλαβε ο βασιλιάς Όθωνας που εκείνη την περίοδο εκτελούσε και καθήκοντα πρωθυπουργού, κατόπιν προτάσεως του Γραμματέα της Επικρατείας (υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Παιδείας, Γεωργίου Γλαράκη (ηγετικού στελέχους του κόμματος των Ναπαίων ή Ρωσικού Κόμματος).

Το διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 υπεγράφη στις 15 Μαρτίου 1838. 

«Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου είναι λαμπρά και καθ’ αυτήν εις πάντα Έλληνα δια την εν αυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος δια την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του περί της ανεξαρτησίας αγώνος του ελληνικού Έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν εθνικής εορτής», αναφέρεται στο βασιλικό διάταγμα.

Θέατρο σκιών - Το ΝΑΤΟ στηρίζει εκ του ασφαλούς την Ουκρανία, χωρίς να προκαλεί την Ρωσία – Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν πέσουν Κίεβο και Οδησσός

Μόνο όταν πέσουν Κίεβο και Οδησσός οι ρωσικές δυνάμεις θα δεχθούν να διαπραγματευτούν την παράδοση της Ουκρανίας - Η Ρωσία θέλει την Ουκρανία να αναγνωρίσει την ήττα της και να παραδοθεί.

Τρεις Σύνοδοι Κορυφής, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και G7 για να συμφωνηθεί ότι… θα δώσουν και άλλα αντιαρματικά στις ουκρανικές δυνάμεις.
Τρεις Σύνοδοι Κορυφής που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα σταλούν και άλλα στρατεύματα της Δύσης σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία για να θωρακιστεί η άμυνα του ΝΑΤΟ.

Οι Δυτικοί ομιλούν για κυρώσεις -και δεν ντρέπονται- στην παρουσία του Ερντογάν ο οποίος τις παραβιάζει βοηθώντας τον Πούτιν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αύξησαν και την Πέμπτη την πίεση προς τη Ρωσία και τον πρόεδρο της, Βλαντιμίρ Πούτιν επιβάλλοντας νέες κυρώσεις. Είναι ένα ζήτημα εάν φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, αν και η αμερικανική πλευρά διαρρέει ότι η ρωσική οικονομία έχει ήδη “γονατίσει”.

Την ίδια στιγμή λένε ότι έλαβαν μέτρα για να αποφευχθεί η παραβίαση του εμπάργκο των Δυτικών εναντίον της Μόσχας. Και δεν ντρέπονται να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, όταν στη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, έλαβε μέρος και ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και της ΥΠΑΜ Γαλλίας Φλωράνς Παρλύ στο Γαλλικό αεροπλανοφόρο ”Σαρλ Ντε Γκωλ”

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly) επισκέφθηκαν χθες Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, το αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Ναυτικού «Σαρλ ντε Γκωλ» το οποίο ναυλοχεί στο αγκυροβόλιο ανοικτά του Φαληρικού Όρμου.

Η επίσκεψη και η ξενάγηση των δύο Υπουργών πραγματοποιήθηκε μετά την τελετή υπογραφής υπογραφή  της Συμφωνίας για την προμήθεια των τριών φρεγατών “Belh@rra” από το Πολεμικό Ναυτικό και έξι επιπλέον  μαχητικών αεροσκαφών τύπου “Rafale” που πραγματοποιήθηκε στο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ».

Οι 21 κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό για την 25η Μαρτίου(Βίντεο)

Από πού ξεκίνησε η παράδοση Με τους καθιερωμένους 21 κανονιοβολισμούς από το πυροβολείο του Λυκαβηττού τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821

Λίγο πριν από τις 7 το πρωί ρίφθηκαν οι κανονιοβολισμοί από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, προς τιμή των 201 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Rafale - Belh@rra: Έπεσαν οι υπογραφές στο θωρηκτό «Αβέρωφ»

Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» υπογράφηκαν σήμερα οι τελικές συμβάσεις για την απόκτηση 3+1 φρεγατών FDI (Belh@rra) από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και των έξι επιπλέον Rafale, σε συνέχεια της πρώτης προμήθειας των 18 μαχητικών για την Πολεμική Αεροπορία.

Οι τελικές υπογραφές μπήκαν σε ειδική εκδήλωση στο κατάστρωμα του Θωρηκτού Αβέρωφ, στο Φάληρο, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

«Οι υπογραφές των συμβάσεων για την προμήθεια των φρεγατών Belharra και των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αποτελούν ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικουμενικός Πατριάρχης και Οθωμανική Αυτοκρατορία: Τρία προς συζήτηση θέματα

Του Νίκου Ιντζεσίλογλου,
Ομότιμου Καθηγητή Νομικής ΑΠΘ

Στο άρθρο αυτό γίνεται προσπάθεια σκιαγράφησης των τρόπων με τους οποίους πολιτεύθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σχετικά με τρία θέματα που προκάλεσαν συζητήσεις και πάνω στα οποία διατυπώθηκαν αποκλίνουσες απόψεις. 

Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει τρία μέρη. 

Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά στη σχέση μεταξύ Μεχμέτ Β΄ του Πορθητή και του Γεώργιου Σχολάριου-Γεννάδιου, πρώτου Οικουμενικού Πατριάρχη μετά την κατάληψη της Πόλης από τους Οθωμανούς. 

Στο δεύτερο μέρος δίνεται μια εξήγηση της στάσης του εθνομάρτυρα Γρηγορίου Ε΄ απέναντι στην ελληνική επανάσταση του 1821. 

Τέλος, στο τρίτο μέρος γίνεται αναφορά σε τρία διαφορετικά σχέδια Ανάστασης του Γένους κατά τη διάρκεια της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συγκίνηση με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου σε ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας, στη Βόρεια Ήπειρο

Φόρος τιμής στην πατρίδα και τους αγώνες του Έθνους μας από τα Ελληνόπουλα της Χειμάρρας

Όλος ο Ελληνισμός τιμάει την εθνική επέτειο της Εθνεγερσίας και από τις εορταστικές εκδηλώσεις δεν ήταν δυνατόν να λείψει η Βόρεια Ήπειρος.

Συγκινητική η εκδήλωση μνήμης και τιμής στο ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας «Όμηρος», με μαθητές και καθηγητές να σκορπούν εθνική υπερηφάνεια. Η μαθητική παρέλαση έγινε στο προαύλιο του σχολείο, με τον διευθυντή Ελευθέριο Φωτόπουλο να είναι η ψυχή των εθνικών εκδηλώσεων.

Αποτίοντας φόρο τιμής στην πατρίδα και τους αγώνες του Έθνους μας τα Ελληνόπουλα της Χειμάρρας, με ποιήματα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς γιόρτασαν την 25η Μαρτίου.

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 30η μέρα ρωσικής εισβολής

Μαίνονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και το ρωσικό σφυροκόπημα σε μεγάλες πόλεις, ενώ παρατηρείται μια στασιμότητα στα μέτωπα, λόγω της ουκρανικής αντίστασης. 

Οι Ουκρανοί έπληξαν ρωσικό αποβατικό πλοίο ελλιμενισμένο στο Μπερντιάνσκ, κοντά στην πολιορκημένη Μαριούπολη. 

Ο Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της G7 να δώσουν όπλα στην Ουκρανία

 

    Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Σπυρίδων Πλακούδας στο pagenews.gr: Βίαιες αλλαγές στη σκακιέρα-Εχθροί & φίλοι αλλάζουν στρατόπεδα

 

Ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας Rabdan Academy , HAE κ. Σπυρίδων Πλακούδας αναφέρθηκε στις βίαιες αλλαγές στη σκακιέρα-Εχθροί και φίλοι αλλάζουν στρατόπεδα.

«ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΤΟ»…(BINTEO)

 

Θεοφάνης Μαλκίδης 

Από τη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σφαιρικός Fm

Στις 4 Φεβρουαρίου, το 1843 κοιμήθηκε, ο μέγιστος, ίσως των Ελλήνων που έζησαν στην μετεπαναστατική πατρίδα μας.

25 Μαρτίου 2022 Στρατιωτική Παρέλαση (ΒΙΝΤΕΟ)

 


ΤΡΙΗΡΗΣ - Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ - BELH@RRA FDI HN , Naval Legends: Georgios Averof (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια των τριών φρεγατών Belharra και των 6 Rafale - Πότε παραλαμβάνει η Ελλάδα

 

Σε ειδική εκδήλωση στο κατάστρωμα του Θωρηκτού Αβέρωφ, στο Φάληρο, υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια των τριών συν μία φρεγατών Belharra, μεταξύ της χώρας μας και της Naval Group, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και από την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, 

24 Μαρτίου 2022: " 200+1"

 

12 ομιλητές, 200+1 λεπτά ομιλιών, 200+1 χρόνια από την Εθνεγερσία. Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Κ.Γρίβας - Α.Δημητρόπουλος - Ι.Θεοδωράτος - Λ.Καλαρρύτης - Γ.Καραμπελιάς - Τ.Κεχαγιάς - Κ.Λαμπρόπουλος - Μ.Μελετόπουλος - Δ.Νατσιός - Α.Νικολόπουλος -Π.Παπαπολυβίου - Θ.Χούπης