Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Οι Έλληνες νικούν και σταματούν τους Γότθους στις Θερμοπύλες

Η τοποθεσία των Θερμοπυλών έχει τεράστιο ιστορικό βάρος. Η ηρωική αντίσταση του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα των 300 του και των 700 Θεσπιέων παραμένει μνημείο στον αιώνα. Ωστόσο το στρατηγικό πέρασμα κατέστη πολλές φορές πεδίο μάχης τόσο πριν όσο και μετά την θυσία του Λεωνίδα, ως και το 1941.
Τον 3ο αι. μ.Χ. η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έδειχνε να καταρρέει. Κυβερνητική αστάθεια και εξωτερικές επιβουλές την είχαν οδηγήσει στο χάος. Ο στρατός ανεβοκατέβαζε αυτοκράτορες στον θρόνο και οι εχθροί εισέβαλαν κατά το δοκούν.
Το 254 μ.Χ. οι ορδές των Γότθων Γερμανών είχαν εισβάλει στα αυτοκρατορικά εδάφη και είχαν φτάσει λεηλατώντας ως τη Θράκη και τη Μακεδονία. Οι Γότθοι επιτέθηκαν στην καλά οχυρωμένη και φρουρούμενη Θεσσαλονίκη αλλά αποκρούστηκαν με απώλειες.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από το kalavrytanews

Την αποχαιρετιστήρια Λειτουργία ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων, τέλεσε σήμερα Κυριακή 18 Αυγούστου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ΄Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος.

Η είδηση ήταν γνωστή από μέρες αλλά, σεβαστήκατε την επιθυμία του Μητροπολίτη να την κάνει γνωστή ο ίδιος.

Ντονμέζ: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζήτημα της Τουρκίας

Εικόνες από τα τουρκικά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ», καθώς και το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» δημοσιεύει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Με ανάρτησή του σήμερα, ενημερώνει ότι το «Yavuz» βρίσκεται εδώ και ένα μήνα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας –στον λεγόμενο στόχο «Karpaz-1», καθώς και ότι το «Fatih» εδώ και τέσσερις μήνες διενεργεί γεώτρηση στον στόχο «Φοινίκη-1».
Ταυτόχρονα, ο Ντονμέζ σημειώνει ότι το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» συνεχίσει τις σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο για δύο χρόνια.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για την επιτάχυνση των εργασιών στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, το οποίο παρουσιάζει καθυστέρηση ως προς το αρχικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής του.
Το διάταγμα αναφέρει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την επιτάχυνση του έργου, τονίζοντας ότι οι εργασίες που εκτελούνται από τους αρμόδιους δημόσιους οργανισμούς πρέπει να οριστικοποιηθούν αμέσως προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς καθυστέρηση.

Η ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα - Έχει την κωδική ονομασία «Λερναία Υδρα»

Ένα από τα σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν ενδεχόμενη προσπάθεια τουρκικών ενεργειακών ερευνών στο Αιγαίο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Καστελόριζου έφερε στην δημοσιότητα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». Η κωδική ονομασία αυτού του σχεδίου σύμφωνα με την εφημερίδα είναι «Λερναία Υδρα»
Ένα «μυθικό τέρας» απέναντι σε ένα ίσως ρεαλιστικό σενάριο, με την Τουρκία να ανεβάζει συνεχώς και όλο και πιο επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης, τόσο όσον αφορά όσα ενδέχεται να συμβούν στο Αιγαίο αλλά και όσα λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, η ΑΟΖ και το μοίρασμα με την Τουρκία: Η απάντηση του Καρυώτη…

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Από το hellasjournal

Το σκέφτηκα πάρα πολύ πριν αποφασίσω να σχολιάσω τις θέσεις του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με τα νησιά, την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες, όπως τις εξέφρασε με πρόσφατη δημοσίευση του. Τον είχα επισκεφτεί, πριν μερικά χρόνια, σε ένα ταξίδι μου από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα και ένοιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση για την κατανόηση και αγάπη που έδειξε για την ΑΟΖ. Αλλά σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη να παρέμβω ξεκινώντας με μια σύντομη αναδρομή στο Δίκαιο της Θάλασσας.