Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Η ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα - Έχει την κωδική ονομασία «Λερναία Υδρα»

Ένα από τα σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν ενδεχόμενη προσπάθεια τουρκικών ενεργειακών ερευνών στο Αιγαίο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Καστελόριζου έφερε στην δημοσιότητα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». Η κωδική ονομασία αυτού του σχεδίου σύμφωνα με την εφημερίδα είναι «Λερναία Υδρα»
Ένα «μυθικό τέρας» απέναντι σε ένα ίσως ρεαλιστικό σενάριο, με την Τουρκία να ανεβάζει συνεχώς και όλο και πιο επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης, τόσο όσον αφορά όσα ενδέχεται να συμβούν στο Αιγαίο αλλά και όσα λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο.

Το «καυτό καλοκαίρι» ακολούθησε έναν «θερμό χειμώνα», με τον Τούρκο πρόεδρο να «ανάβει φωτιές» με την εμπρηστική ρητορική του όσον αφορά τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και το Αιγαίο, με φόντο τις εκλογικές αναμετρήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη γείτονα αλλά και την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που δείχνουν την Ουάσιγκτον να στρέφει το βλέμμα της σε Αθήνα και Λευκωσία, έστω και διερευνητικά, αναζητώντας εναλλακτικές σε περίπτωση που υποχρεωθεί σε ένα διαζύγιο με την Άγκυρα.
Οι χάρτες του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τον περασμένο χειμώνα, διατύπωσαν τα πλέον μαξιμαλιστικά τουρκικά σχέδια στο ζήτημα υφαλοκρηπίδα, διεκδικώντας περιοχές από το Καστελλόριζο μέχρι την Κρήτη και την κυπριακή ΑΟΖ, τα τουρκικά γεωτρύπανα έφτασαν στην Κύπρο, ενώ τούρκοι αξιωματούχοι «ψιθυρίζουν» στο αφτί της Αθήνας προειδοποιήσεις σε περίπτωση σχεδιασμών ενεργειακών ερευνών στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης…
Έτσι φτάσαμε σε έναν ακόμα «εθνικά θερμό» Αύγουστο, με την τουρκική πολιτική διεκδικήσεων να δείχνει για ακόμα μία φορά τις ικανότητές της, την ΕΕ να κουνά το δάχτυλο ανεπιτυχώς και την Ουάσιγκτον να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν.
Σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Λεονταρισμοί με στόχο την επίδειξη δύναμης; Προαναγγελθείσα κρίση; Προβοκάτσια για υπονόμευση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας; Διερευνητικές απειλές για εκτίμηση αντιδράσεων; Δημιουργία κλίματος τεχνητής έντασης με στόχο την αποδοχή νέων τετελεσμένων;

Αυξημένη ετοιμότητα

Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα μέτρα και είναι κατάλληλα προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενο, έστω και αν απεύχεται την κλιμάκωση της έντασης.
Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου με την ονομασία «Λερναία Υδρα», εάν κάποιο τουρκικό ερευνητικό κινηθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οπως υπογραμμίζουν πηγές με γνώση των στρατιωτικών θεμάτων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς ποικίλλουν τόσο σε σενάρια όσο και σε διαβαθμίσεις, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα της ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης. Τα μέτρα που σχεδιάζονται ξεκινούν από μια ήπια πρόκληση και φτάνουν έως και το ακραίο σενάριο της προσπάθειας εγκατάστασης ενός τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου σε ελληνικά νερά. Σχέδια άκρως απόρρητα, τα οποία επανεξετάζονται και αναδιαμορφώνονται, με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να θεωρούνται ωστόσο ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο, εάν φτάσουμε σε σημείο ανάγκης.

Χαμηλοί τόνοι και ψυχραιμία

Το «Πεντάγωνο» καθώς και κυβερνητικοί παράγοντες που θα κληθούν να αναλάβουν δράση σε ενδεχόμενη κρίση θεωρούν ότι απαιτούνται χαμηλοί τόνοι και απόλυτη ψυχραιμία, χωρίς αυτό να είναι ένδειξη αδυναμίας, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα, παρά το ότι βίωσε μια βαθιά οικονομική κρίση, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τον αμυντικό της εξοπλισμό, δεν είναι απογυμνωμένη. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι κανείς δεν πρέπει να εύχεται ούτε να επιζητά μια στρατιωτική κρίση, ένα θερμό επεισόδιο. Τα θερμά επεισόδια έχουν απώλειες. Πάντα. Είτε σε ανθρώπινες ζωές είτε σε κτήσεις. Θυμηθείτε τα Iμια και πώς φτάσαμε στη Συμφωνία της Μαδρίτης.
Άλλωστε για την Τουρκία κάθε πόντος που θα κερδίσει, ακόμα και ένα μικρό βήμα, ακόμα και η στασιμότητα που όμως θα παγιώσει τις γκρίζες ζώνες, είναι κέρδος. Είναι ένα μικρό βήμα κάθε φορά που έρχεται ως αποτέλεσμα ενός πολύ μεγαλύτερου επεισοδίου, μιας φαινομενικά πολύ πιο επικίνδυνης κρίσης, και τελικά φτάνει να δικαιολογείται. Τελικά όμως ποιος μένει να είναι ο κερδισμένος; Γι’ αυτό και η θέση πρέπει να είναι η επίλυση διά της διπλωματικής οδού και όχι η σύγκρουση, έστω και αν είμαστε έτοιμοι εάν χρειαστεί.
Η Τουρκία πάντα προβάλλει μαξιμαλιστικές θέσεις και με αυτές επιδιώκει διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση η οποία επί της ουσίας στόχο έχει κάτι ελάχιστο. Αλλά ελάχιστο στο ελάχιστο, στο τέλος υπάρχει άθροισμα. Επομένως καλό είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να μην οδηγούμαστε σε δράσεις εν θερμώ» υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένες πηγές, που έχουν χρηματίσει στα ανώτατα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι σε θέση να γνωρίζουν τις εξελίξεις.
Σημειώνουν δε ότι η Αθήνα δεν έχει καμία πρόθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα και εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι η εκδήλωση μιας κρίσης στην οποία ένα τουρκικό σεισμογραφικό και όχι γεωτρύπανο θα κινείται οριακά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, επιχειρώντας κάποιες εισόδους ή και παραμονή κάποιων ωρών, και θα απωθείται από τις ελληνικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, επιχειρώντας να μην υπάρξει σύγκρουση, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται και οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου