Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Οι Βορειοηπειρώτες στην Κατοχή: Τα διλήμματα της ελληνικής μειονότητας

Του Αθανάσιου Γκότοβου, τ. καθηγητή Παν/μίου Ιωαννίνων [Άρδην τ. 114]
Από το ardin-rixi 

Τι γνωρίζει σήμερα ο μέσος απόφοιτος του ελληνικού λυκείου γύρω από την περιδίνηση της ελληνικής μειονότητας στην πολύ δύσκολη για την ίδια την υπόστασή της δεκαετία του ’40; Τι γνωρίζει ο μέσος Έλληνας φιλόλογος, που διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας στα γυμνάσια και τα λύκεια για το ίδιο θέμα; Παρότι δεν διαθέτουμε συγκεκριμένα εμπειρικά ερευνητικά δεδομένα, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι, αν ξέρουν κάτι, τότε αυτό το έχουν μάθει στο πλαίσιο της «αυτομόρφωσης», δηλαδή χωρίς τη συμβολή του εκπαιδευτικού θεσμού. Για πολλές δεκαετίες, η

Πάπας: «Χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν θα ήταν αυτή που είναι»(Βίντεο - Φωτο)

Γύρω στη 13:00 το μεσημερί ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πάπα Φραγκίσκου, στο προεδρικό Μέγαρο.

Ο Ποντίφικας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12:05, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον υποδέχεται στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρο.

Μετά την τελετή υποδοχής ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια ο Πάπας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το εμβληματικό έργο των εθνικών δορυφόρων περνά σε φάση υλοποίησης με μέγιστη εθνική βιομηχανική συμμετοχή

Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) εκφράζει…

… την ικανοποίησή τηςγιατην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα  δορυφόρων. Επικροτούμε το  Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ενέταξε πρόσφατα το έργο αυτό στην Ψηφιακή Βίβλο και προχώρησε ταχύτατα στη συνεργασία με την ESA όπως ήταν πάγιο αίτημα της ΕΒΙΔΙΤΕ, θέτοντας έτσι τις σωστές βάσεις για τη μεγιστοποίηση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής σε ένα εξαιρετικά  καινοτόμο, πρωτοπόροκαι αναπτυξιακό έργο.

Ελλάς-Γαλλία-Ινδία: Τα Rafale μας φέρνουν πιο κοντά!

«Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν έχουμε αντιληφθεί το επίπεδο στο οποίο θα φτάσει η Πολεμική Αεροπορία με την άφιξη των πρώτων Rafale F3R στην Ελλάδα, τα οποία αρχικά θα τροχοδρομήσουν στην Τανάγρα αλλά τις επόμενες κι’ όλας ημέρες θα μετασταθμεύσουν για καιρό στην Ανδραβίδα» , επανέλαβε στρατιωτική πηγή θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει τόσο την απόφαση για προμήθεια του συγκεκριμένου αεροσκάφους αεροπορικής υπεροχής κι από την άλλη για να εξηγήσει ότι απαιτείται επίπονη διαδικασία ώστε η Πολεμική Αεροπορία να εντάξει επιχειρησιακά στον στόλο της τη νέα «ριπή».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ.Σ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Και ταυτόχρονα το mega deal της Dassault με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια νέα σύμμαχο χώρα

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για το τεμάχιο 5

Σε απάντηση της Δήλωσης που εξέδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στις 2 Δεκεμβρίου 2021 αναφορικά με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αδειοδότηση του ερευνητικού τεμαχίου στην Kοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Συγκεκριμένα σημειώνει τα ακόλουθα:

Η προρρηθείσα δήλωση καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της.

State Department προς Τουρκία: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει πόρους εντός της ΑΟΖ της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο 

Στις απειλητικές δηλώσεις που έκανε η Τουρκία εναντίον της Κύπρου με αφορμή τη παραχώρηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της Εταιρίας Πετρελαίου του Κατάρ απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας από την ΕΡΤ και την ιστοσελίδα Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Η στρατιωτική επιλογή της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας

Η τουρκοελληνική σύγκρουση δεν προέρχεται από τη διαμάχη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, η οποία φούντωσε μετά την ανακάλυψη αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, γράφει τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.

Η σύγκρουση είναι παλιά και έχει  σύνθετες αιτίες. Αυτές είναι αποτέλεσμα πολιτικών και κοινωνικών δεσμεύσεων και της γεωγραφίας που καθορίστηκε από τη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού το 1919 και την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών μεταξύ των νικητριών χωρών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ίδρυση της νέας Τουρκίας με τα σημερινά της σύνορα.

Τα «μυστικά» των Εμιράτων, οι διαβεβαιώσεις προς Αθήνα και το deal με Γαλλία για τα 80 Rafale

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Με διαβεβαιώσεις και προς στην Αθήνα, όπως έκανε πριν λίγες ημέρες και προς το Κάιρο και τη Βαγδάτη, αλλά και με τη μεγάλη συμφωνία αγοράς Rafale από τη Γαλλία, ο πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, θέλει να προστατεύσει τις στρατηγικές σχέσεις που έκτισε η χώρα του τα τελευταία χρόνια, από τις «αμφιβολίες» που μπορεί να προκαλέσει η ξαφνική επαναπροσέγγιση των ΗΑΕ με την Τουρκία και η νέα στρατηγική των Εμιράτων στην περιοχή.

Συμφωνία Τουρκίας -Εμιράτων: Η Υπερ-επέκταση ως καταλύτης -Τι επιδιώκουν τα δύο μέρη

Anadolu Agency via Getty Images

Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας -Εμιράτων μετά από 10 χρόνια δύναται να ιδωθεί στο κατεξοχήν πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που τείνει να καθιερωθεί στον 21ο αιώνα, ήτοι της διαμερισματοποίησης (compartmentalization).

Εντούτοις εκτός του τρέχοντος ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος λόγω της νομισματικής υποτίμησης και της ανάγνωσης πολλαπλών ευκαιριών διείσδυσης των εμιρατινών κρατικών funds προς απόκτηση σημαντικών ερεισμάτων στην τουρκική αγορά, η προσέγγιση Τουρκίας Εμιράτων εμπεριέχει αναμφισβήτητα και πολιτικό υπόβαθρο, το οποίο εδράζεται στην αμοιβαία υπερ-επέκταση, την οποία υφίστανται οι δύο χώρες.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΠΟΛΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ - Κωνσταντίνος Γρίβας «ΤΙΜΗ ΣΤΟ ’21»(ΒΙΝΤΕΟ)

4ο Διήμερο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 απο την επιτροπή «ΤΙΜΗ ΣΤΟ ’21» με θέμα: 

«ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ” 

Ομιλεί ο κ. Κωνσταντίνος Γρίβας (Καθηγητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ∆ιεθνούς Γεωγραφίας και Συστηµικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών)