Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

1204 η Άλωση που γονάτισε την Βυζαντινή αυτοκρατορία-Η Πόλη έπεσε στους σταυροφόρους σχεδόν αμαχητί

Βενιζέλος Λεβεντογιάννης
Από το onalert
 
Στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επάνω στον γυναικωνίτη, κάτω από ένα παράθυρο που σήμερα βλέπει προς το Μπλε Τζαμί και κάποτε έβλεπε προς τον Ιππόδρομο, βρίσκεται στο μαρμάρινο πάτωμα, ένας τάφος. Αν δεν ξέρεις που είναι μπορεί και να τον πατήσεις. Δεν ξεχωρίζει εύκολα. Είναι ένα απλό τετράγωνο 80Χ80 εκατοστών. Επάνω του είναι χαραγμένη μια νεκροκεφαλή και από κάτω της τα εξής: HENRICUS DANDOLO 41ος Δόγης της Γαληνότατης Αυτοκρατορίας της Βενετίας-21 Ιουνίου 1205.

Financial Times: Η Δύση να επιστρέψει τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα

«Ο Λόρδος Βύρων είχε δίκιο, τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Έλγιν με τις τότε οθωμανικές», επισημαίνει ο αρθρογράφος
Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα υποστηρίζει μέσω άρθρου στους Financial Times ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής, Φίλιπ Στίβενς.

«Είναι απολύτως προφανές ότι ο Λόρδος Μπάιρον είχε δίκιο και ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία που έκανε ο Λόρδος Έλγιν με τις τότε οθωμανικές αρχές στην Ελλάδα», γράφει ο Στίβενς.

Πτώση Mirage 2000-5: Τι προκάλεσε την πτώση του ελληνικού μαχητικού

Όλα τα σενάρια που εξετάζονται
Η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία θρηνούν το θάνατο ενός άξιου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους, εννιά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, όλοι προσπαθούν να δώσουν μια πρώτη λογική απάντηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε στη θάλασσα το Mirage 2000-5.
Είναι φυσικό, λόγω των τεταμένης κατάστασης που επικρατεί με την Τουρκία, το μυαλό όλων να σκεφτεί τα χειρότερα… εννοούμε προφανώς κατάρριψη από εχθρικό αεροσκάφος έπειτα από κάποια αερομαχία στο Αιγαίο.

Ελληνική ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ και αμερικανικά συμβόλαια - Το Σκοπιανό δεν είναι κομματικό ζήτημα

Ελληνική ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ και αμερικανικά συμβόλαια
Του Ν. Λυγερού

Στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ έγιναν όλες οι απαιτούμενες έρευνες τόσο από πλευράς περιβαλλοντικής όσο και αρχαιολογικής για την προετοιμασία της γεώτρησης για λογαριασμό της αμερικανικής Exxon Mobil χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Βέβαια, επειδή δεν υπήρξαν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το όλο θέμα, γιατί δεν υπήρχε πλαίσιο για καταστροφολογία.
Αυτήν την περίοδο διανύουμε τις 60 ημέρες που άρχισαν στις 5 Μαρτίου 2018, μετά τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στις αιτήσεις των κοινοπραξιών Repsol-Ελληνικά Πετρέλαια για το Ιόνιο και Exxon Mobil-Total-Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης

Η τεχνητή αλλαγή της Βόρειας Κορέας - S-400, F-35 και στρατηγικά παίγνια

Η τεχνητή αλλαγή της Βόρειας Κορέας
Του Ν. Λυγερού

Η Βόρεια Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο της συνάντησης με τις ΗΠΑ. Δεν είναι πια τόσο κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτήν την ιδέα. Δεν λέει πια ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι εχθρός του συστήματός της, δεν είναι πια τόσο κάθετα ενάντια στον καπιταλιστή και ιμπεριαλιστή... Τουλάχιστον αυτό φαίνεται μετά από τις οδηγίες που δέχτηκε από τον Πρόεδρο της Κίνας. Διότι θέλουμε δεν θέλουμε τα μέτρα που πήραν οι ΗΠΑ

Προετοιμασία σκοπιανών συμβιβασμών - Η πτώση της τουρκικής λίρας

Προετοιμασία σκοπιανών συμβιβασμών
Του Ν. Λυγερού

Ακόμα κι ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι πια υποχρεωμένος να κάνει ανακοινώσεις που προετοιμάζουν το έδαφος στη χώρα του. Αναγκάζεται να μιλήσει επιτέλους για επαφές που έκανε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος του εξήγησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν χωρίς την επίλυση του ονόματος, δηλαδή με άλλα λόγια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.