Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Στη Χαλκιδική το αρχαιότερο ιερό του Ποσειδώνα στον ελλαδικό χώρο



Το ιερό που βρίσκεται στο Ποσείδι, χρονολογείται από τον 12ο π.Χ. αιώνα και η λατρεία του θεού πιστοποιείται από μεγάλο αριθμό αγγείων με αναθηματικές επιγραφές.

Στην επίπεδη επιφάνεια του αμμώδους ακρωτηρίου Ποσείδι, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, οι κάτοικοι της αρχαίας Μένδης λάτρευαν τον θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα και εκεί βρίσκεται το πρωιμότερο μέχρι σήμερα ιερό της Μακεδονίας και ένα από τα αρχαιότερα εξω-αστικά ιερά του ελλαδικού χώρου.

«Ιωνία – Πύλη στο χρόνο» στο Ηρώδειο: Ένα μουσικό ταξίδι από το 1922 μέχρι σήμερα με 23 καινούργια τραγούδια – Επί σκηνής Ασλανίδου, Ανδρεάτος, Δείξιμος


Τους στίχους υπογράφει ο ηθοποιός και εκφωνητής της «Αγια-Σοφιάς – ΟΠΑΠ Arena», Κώστας Τερζάκης

(Φωτ. Ηρωδείου: EUROKINISSI / Χάρης Μπίλιος. Συνθ. εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ένα πρωτότυπο, σύγχρονο μουσικό-αφηγηματικό ταξίδι από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως σήμερα, με όχημα 23 ολοκαίνουργια τραγούδια, θα παρουσιαστεί στις 7 Οκτωβρίου σε μια μοναδική βραδιά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Τότε και τώρα: Οι τρεις «παράπλευρες απώλειες» των ρωσοτουρκικών αρραβώνων


Του Νικόλα Δημητριάδη

Καθώς παρακολουθούμε από το 2020 την εθνοκάθαρση των Αρμενίων στο Νανγκόρνο Καραμπάχ, υπό την υψηλή εποπτεία της Ρωσίας και της Τουρκίας, δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τι συνέβη στα ίδια μέρη πριν από έναν αιώνα, την πρώτη, δηλαδή, φορά που δημιουργήθηκε μία ρωσοτουρκική συμμαχία.

Η Αρμενία, όπως και το Αζερμπαϊτζάν, απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Ρωσία το 1918, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόβσκ, πριν οι μπολσεβίκοι υιοθετήσουν την αυτοκρατορική πολιτική των προκατόχων τους και επανακαταλάβουν τις βραχύβιες αυτές δημοκρατίες το 1920.

Φιλοξενήστε άμεσα πρόσφυγες από το Αρτσάχ!



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ :
 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ (Δημοκρατία του Αρτσάχ, 19-20 Σεπτεμβρίου 2023), οδηγούν πλήθη Αρμενίων σε ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες προκειμένου να σωθούν από τις διάσημες «πρακτικές» των Αζέρων που καθοδηγούνται από την ισλαμιστική Τουρκία. 

Ο ίδιος ο Ρ. Τ. Ερντογάν, αμέσως μετά την παράδοση της αρμενικής διοίκησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ έσπευσε αυτοπροσώπως στον θύλακα (και όχι στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαιτζάν) και συναντήθηκε με τον δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ στο  Ναχιτσεβάν, το οποίο συνορεύει με την Τουρκία και την Αρμενία αλλά δεν έχει χερσαία σύνδεση με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

Προς υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας


Ανδρέας Θεοφάνους - Καθηγητής, Αρθρογράφος
Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών - Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Παν/μιου Λευκωσίας

Δημοσιεύονται κείμενα για τη χώρα μας και το Κυπριακό τα οποία εμπεριέχουν σοβαρές διαστρεβλώσεις. Ένα από αυτά είναι και του Jack Straw. Τι απαντάμε.

Κατά καιρούς δημοσιεύονται κείμενα σε διεθνή ΜΜΕ τα οποία τείνουν να διαστρεβλώσουν τα δεδομένα στο Κυπριακό και γενικά να αμαυρώσουν την εικόνα της Κύπρου. Είναι γεγονός ότι και η δική μας η πλευρά έχει δώσει κατ΄ επανάληψιν αφορμές. Το ζήτημα δεν είναι η οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική. Αντίθετα το θέμα είναι οι κακοήθειες και εμπαθείς επιθέσεις.

Ιστορική η παρακολούθηση των εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου από Μέτσολα


Συνάντηση με την Πρόεδρο
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα θα πραγματοποιήσει αύριο, 1η Οκτωβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μαζί θα παρακολουθήσουν στη συνέχεια τη στρατιωτική παρέλαση που θα διεξαχθεί με την ευκαιρία της εθνικής επετείου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επικεφαλής ευρωπαϊκού Θεσμού θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» της Μεσογείου, το «θανατηφόρο βλέμμα» και η «παγωμένη» Τουρκία


Η μεγάλη άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, που έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης των συμμαχικών δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου και στο αντίπαλον δέος της Τουρκίας, που προσπαθεί να βγει από την απομόνωση, που η ίδια είχε επιλέξει.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία για περισσότερο από 10 χρόνια επένδυε στην αστάθεια της Ανατολικής Μεσογείου, υποδαυλίζοντας κινήματα έντασης, κλείνοντας το μάτι σε τρομοκρατικές ομάδες όπως του ISIS και των «αδελφών μουσουλμάνων», με απώτερο στόχο τον σφετερισμό περιοχών στις οποίες αποσκοπούσε να αποκτήσει ερείσματα κι εν συνεχεία κυριαρχικά δικαιώματα.

Balkan Spirit – 23: Συμμετοχή των ΕΔ στην άσκηση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΦΩΤΟ)


Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν από 25 έως 29 Σεπτεμβρίου στην άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Balkan Spirit – 23» που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία.

‘Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων με φίλες και σύμμαχες χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου και συνέβαλε στην ενίσχυση της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των συμμετεχουσών χωρών, στην αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών απειλών στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον των Βαλκανίων.

«Tiger Meet 2023»: Φτερό με φτερό Ελληνικά και Τουρκικά μαχητικά – «Τίγρεις» και «Κaplan» σε «αεροσυμμαχία» υπό την αιγίδα του NATO


 Κώστας Σαρικάς 

 To φετινό μεγάλο ραντεβού για τους ‘’Tigers’’ της  Δύσης έχει δοθεί στη Νότια  Ιταλία και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Gioia Del Colle κοντά στο Μπάρι

Όχι μόνο θα συμμετέχουν στην ίδια άσκηση υπό τη ‘’σκέπη’’ της Συμμαχίας αλλά επτά χρόνια μετά οι Έλληνες ‘’Τίγρεις’’ και οι Τούρκοι ‘’Kaplan’’ θα πετάξουν μαζί σε κοινούς Σχηματισμούς και  αποστολές απέναντι σε μαχητικά από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Αποκαλυπτήρια: Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ ξεπρόβαλε στο γαλλικό ναυπηγείο! Τέλος του μήνα τοποθετείται και το high tech ραντάρ που παρακολουθεί 800 στόχους


 Πάνω στο κατάστρωμα της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ βρίσκονται οι εργαζόμενοι της εταιρείας αλλά και στελέχη του ελληνικού κλιμακίου Λοριάντ τα οποία έχουν δουλέψει πολύ για την εξέλιξη του ελληνικού στόλου. Πηγή: www.navalnews.com/ Xavier Vavasseur 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Οι εικόνες του Xavier Vavasseur από το Λοριάντ με την φρεγάτα ΚΙΜΩΝ F-601 να έχει μπει πλέον στο νερό μονοπωλούν το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο ατενίζει μέσω της πρώτης ελληνικής Belh@rra, το μέλλον του, με συγκρατημένη βεβαίως αισιοδοξία.

Τούρκοι: Η Ελλάδα συζητά με το Ισραήλ για να πάρει το BARAK MX -Μπορεί να χτυπήσει μαχητικά, UAV, ελικόπτερα, πυραύλους και βόμβες ταυτόχρονα


Οι Τούρκοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη μια τέτοια εξέλιξη.

Διονύσης Αντωνέλλος

Καλώς ήλθατε στη: ‘Distributed Lethality’


Καλώς ήλθατε στη: ‘Distributed Lethality’

Το σύγχρονο αυτό PT θα ήταν μια προσιτή πλατφόρμα και νέα και ικανά επιθετικά όπλα θα μπορούσαν εύκολα να ενσωματωθούν για τη διανομή της κατανεμημένης φονικότητας-αποτελεσματικότητας σε περισσότερα επανδρωμένα σκάφη.

Πρόγραμμα απόκτησης νέων πυραυλακάτων για το Πολεμικό Ναυτικό: Τα νέα εγγενή χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές που πρέπει να διαθέτουν

Αναστάσιος Παπανδρέου

Την Τρίτη 26/9/2023 το ΣΑΓΕ μεταξύ άλλων αποφάσισε την ναυπήγηση αριθμού ΤΠΚ για την ανανέωση του στόλου της δύναμης των ταχέων σκαφών του Π.Ν. Όπως έχουμε γράψει πολλάκις το 60% των μονάδων κρούσης αποτελείται από πλοία με ηλικία άνω των 40 ετών και χρειάζεται άμεσης αντικατάστασης. 

Τουρκία, Αμυντική Βιομηχανία: Οι “μπουνταλάδες” περιμένουν το “ώριμο φρούτο”… του Αιγαίου (vid.)


Τους Τούρκους κάποτε τους κοροϊδεύαμε. Για πολλούς ήταν οι “μπουνταλάδες” ανατολίτες που “τους είχαμε” εύκολα εάν χρειαζόταν. Αυτά μέχρι την δεκαετία του 1990 όταν οι “μπουνταλάδες” άλλαξαν. Κι εμείς αλλάξαμε δραματικά. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση άλλαξε καθένας… 

Διώχνοντας τις επενδύσεις αμυντικής βιομηχανίας στην χώρα


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον περασμένο μήνα, στην Ουγγαρία εγκαινιάστηκε εργοστάσιο κοινοπραξίας του Δημοσίου με την γερμανική Rheinmetall, όπου θα παραχθούν τεθωρακισμένα, βάσει συμβάσεως προμήθειας τεθωρακισμένων KF41 Lynx, που είχε ανατεθεί προ τριετίας. 

Αρκετά πληρώσαμε τους ουρανοκατέβατους μάγους


Πάνος Αμυράς

«Ο Στέφανος μαθαίνει γρήγορα, σε δύο μήνες θα ξέρει τα πάντα για την Ελλάδα», έλεγε, προ ημερών, ένας στενός συνεργάτης του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λες και η πολιτική είναι επιτραπέζιο παιχνίδι.

Εισαγγελική παρέμβαση για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ


Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσαν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το στέγαστρο του ΟΑΚΑ.

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για τη Θεσσαλία - Τι συζητήθηκε


Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την εξέλιξη της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών και της καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. 

Χάος στη Νέα Υόρκη από τις πλημμύρες - Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Νέα Υόρκη, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε όλη την περιοχή.

Τυνησία: Αναβλήθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό


ΟΤυνήσιος πρόεδρος, Καΐς Σαγέντ, αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία της επίσκεψης μιας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε προβλεφθεί για αυτήν την εβδομάδα στην Τυνησία προκειμένου να εξετάσει τα «σημεία προς διαπραγμάτευση» σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο για το μεταναστευτικό, όπως δήλωσε ένας υπουργός.

Ο Ίλον Μασκ επικρίνει την υποστήριξη του Βερολίνου στις διασώσεις μεταναστών

AP Photo/Jacquelyn Martin

Ο Ίλον Μασκ επέκρινε σήμερα (30/09) την υποστήριξη που παρέχει το Βερολίνο σε ΜΚΟ οι οποίες διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, αφού χθες, Παρασκευή, αναπαρήγαγε ανάρτηση που τασσόταν υπέρ της εκλογικής νίκης του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σουηδία: Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού για «αποτυχία ενσωμάτωσης» των μεταναστών


Ο Σουηδός πρωθυπουργός, επικεφαλής των Μετριοπαθών, κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με τους ακροδεξιούς για να ανέλθει στην εξουσία

Κάψανε ομοίωμα του Ερντογάν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη


Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την ενέργεια

ΗΠΑ: Πλάκωσαν στις κλωτσιές Τούρκους διπλωμάτες οι Αρμένιοι


Σοβαρό επεισόδιο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ κλήθηκε να συμμετάσχει σε διάσκεψη με για τη δημόσια διπλωματία και την τουρκική εξωτερική πολιτική, σε μία περιοχή όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Αρμενίων.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή μετά από 30 χρόνια -Σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέρασαν στην Αρμενία


Ο ΟΗΕ στέλνει αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να αξιολογήσει κυρίως τις ανθρωπιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίκ, διευκρινίζοντας ότι στην περιοχή δεν υπάρχει πρόσβαση εδώ και 30 χρόνια.

Πιθανή παραβίαση εναέριου χώρου από ρωσικά drones καταγγέλλει η Ρουμανία


«Μετά τον εντοπισμό ομάδων drones που κατευθύνονταν στο ουκρανικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία», οι κάτοικοι των πόλεων Τούλτσα και Γκαλάτσι τέθηκαν σε συναγερμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τη Σερβία να αποσύρει το στρατό της από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο


Σεπτέμβριος 30, 2023. Ελλάδα.

Ο Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) Τζον Κίρμπι εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την, όπως είπε, «μεγάλη ανάπτυξη» σερβικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ζελένσκι καλεί τις αμυντικές βιομηχανίες να παράγουν όπλα στην Ουκρανία


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκαινίασε στο Κίεβο το πρώτο διεθνές φόρουμ αφιερωμένο στην αμυντική βιομηχανία, με την ελπίδα να πείσει τις εταιρείες του τομέα να εγκατασταθούν στη χώρα του και να τη βοηθήσουν να "δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο" για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

Πούτιν: Προσάρτησε ουκρανικές επαρχίες που δεν ελέγχει, αλλά υπόσχεται ένα χρόνο μετά την ανοικοδόμησή τους [vid]

Κατά την πρώτη επέτειο από την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει τις πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές.