Η μεγάλη άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, που έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης των συμμαχικών δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου και στο αντίπαλον δέος της Τουρκίας, που προσπαθεί να βγει από την απομόνωση, που η ίδια είχε επιλέξει.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η Τουρκία για περισσότερο από 10 χρόνια επένδυε στην αστάθεια της Ανατολικής Μεσογείου, υποδαυλίζοντας κινήματα έντασης, κλείνοντας το μάτι σε τρομοκρατικές ομάδες όπως του ISIS και των «αδελφών μουσουλμάνων», με απώτερο στόχο τον σφετερισμό περιοχών στις οποίες αποσκοπούσε να αποκτήσει ερείσματα κι εν συνεχεία κυριαρχικά δικαιώματα.
Από το 2015 κι ένθεν, που η Αίγυπτος είχε βγει από την εποχή της αστάθειας με τους «αδελφούς μουσουλμάνους», μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρος συνασπίστηκαν υπό την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, η οποία εξελίχθηκε σε πόλο έλξης του συνόλου των συμμαχικών δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλά και στο αντίπαλο δέος της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής.
Φέτος, το βασικό τριμερές σχήμα θα πλαισιώνει η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία.
Στο πλαίσιο προετοιμασίας της Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ – 13», διεξήχθη υπό το ΓΕΕΘΑ, από την Δευτέρα 25 έως την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, η κύρια και τελική σύσκεψη σχεδίασης, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην Αθήνα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ως προσκεκλημένων Χωρών.
Σκοπός της σύσκεψης, η οποία αποτελεί συνέχεια της Αρχικής Σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί από 29 Μαΐου έως 1 Ιουνίου, ήταν ο τελικός καθορισμός του προγράμματος των δραστηριοτήτων της Άσκησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 16 έως 24 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και της Κρήτης.
Η Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και στην διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, ενισχύοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.
ΠΗΓΗ enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου