Σεπτέμβριος 30, 2023. Ελλάδα.
Ο Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) Τζον Κίρμπι εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την, όπως είπε, «μεγάλη ανάπτυξη» σερβικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.
«Παρακολουθούμε μια μεγάλη σερβική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, η οποία αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου συμμετοχή σερβικού πυροβολικού, αρμάτων μάχης και μονάδων πεζικού. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ αποσταθεροποιητική εξέλιξη. Καλούμε τη Σερβία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα και να ενεργήσει στη μείωση των εντάσεων», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τους δημοσιογράφους στις 29 Σεπτεμβρίου.
Ο Κίρμπι ρωτήθηκε εάν αυτή η συσσώρευση στρατιωτικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα είναι ένα μήνυμα ότι η Σερβία προετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή.
«Το εξετάζουμε, το παρατηρούμε. Αλλά ποιος είναι ο σκοπός (της συγκέντρωσης των σερβικών στρατιωτικών στρατευμάτων), δεν μπορώ να πω τώρα», είπε.
Η ανάπτυξη σερβικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο έρχεται μετά την επίθεση κατά της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στις 24 Σεπτεμβρίου στην Μπάισκα και στο Ζβετσάν. Το Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησε τη Σερβία για αυτή την επίθεση, η οποία αρνείται οποιαδήποτε σχέση.
Ο Κίρμπι περιέγραψε την επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου ως καλά συντονισμένη και σχεδιασμένη.
«Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν περίπου 20 οχήματα για τη μεταφορά όπλων, κάτι που είναι ανησυχητικό όσον αφορά την ποσότητα και την πολυπλοκότητα. Τα περισσότερα από τα όπλα ήταν στρατιωτικού τύπου, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων, εκρηκτικών και τακτικού εξοπλισμού»
«Αυτό δεν είναι το είδος της επίθεσης που διεξάγεται τυχαία, ad hoc, από κάποια μικρή ομάδα. Η ποσότητα και το είδος των όπλων που βρέθηκαν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια όχι μόνο του προσωπικού του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και του διεθνούς προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι οι δράστες της επίθεσης και αυτοί που την σχεδίασαν πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».
Είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε νωρίτερα την ίδια ημέρα με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζήτησε από τη Σερβία να μειώσει τις εντάσεις.
Μετά από αυτή τη συνομιλία, ο Βούτσιτς αρνήθηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο Σερβικός Στρατός ήταν σε επιφυλακή, λέγοντας ότι δεν υπέγραψε τέτοια απόφαση.
Slobodna Evropa
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου