Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Σουηδία: Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού για «αποτυχία ενσωμάτωσης» των μεταναστών


Ο Σουηδός πρωθυπουργός, επικεφαλής των Μετριοπαθών, κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με τους ακροδεξιούς για να ανέλθει στην εξουσία

Εντύπωση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον την περασμένη εβδομάδα για αποτυχία ενσωμάτωσης των μεταναστών, στην άλλοτε ανοιχτή σουηδική κοινωνία. Καταφέρθηκε εξάλλου κατά «της αφέλειας και της απερισκεψίας που μας οδήγησε εδώ. Η αλόγιστη μετανάστευση και η αποτυχία ενσωμάτωσης μας οδήγησαν» σε αυτή την κατάσταση, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, επικεφαλής των Μετριοπαθών, κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με τους ακροδεξιούς για να ανέλθει στην εξουσία. Στο κοινοβούλιο έχει συμμαχήσει με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο ωστόσο δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση.

«Η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην Ουψάλα και σε όλη τη χώρα», δήλωσε από πλευράς της η Καταρίνα Μπόγουαλ αξιωματούχος της Ουψάλας. «Είναι πιθανό αυτό να συνδέεται με τη διαμάχη» σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών, πρόσθεσε.

Μεγαλύτερη εμπλοκή του στρατού

Την Πέμπτη ο Σουηδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της και να τερματιστεί η βία.

«Βρίσκομαι στο πλευρό σας, θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε. Θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Κρίστερσον στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «το σουηδικό δίκαιο δεν έχει προβλέψεις για τον πόλεμο συμμοριών και τα παιδιά- στρατιώτες, αλλά έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να το αλλάξουμε».

Οι Σοσιαλδημοκράτες (αριστερά) και οι Σουηδοί Δημοκράτες (άκρα δεξιά) πρότειναν την κινητοποίηση του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της.

Πρωτοφανές κύμα βίας

Η Σουηδία είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με τη βία που συνδέεται με τις συγκρούσεις αντίπαλων οργανώσεων και συμμοριών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

Η βία αυτή κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μίας από αυτές τις συμμορίες. Τα περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με απολογισμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός μήνα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη καταγράφηκαν τρεις ανθρωποκτονίες, θύματα των οποίων ήταν μεταξύ άλλων ένας νεαρός 18 ετών και μία 25χρονη γυναίκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου