Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

«Tiger Meet 2023»: Φτερό με φτερό Ελληνικά και Τουρκικά μαχητικά – «Τίγρεις» και «Κaplan» σε «αεροσυμμαχία» υπό την αιγίδα του NATO


 Κώστας Σαρικάς 

 To φετινό μεγάλο ραντεβού για τους ‘’Tigers’’ της  Δύσης έχει δοθεί στη Νότια  Ιταλία και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Gioia Del Colle κοντά στο Μπάρι

Όχι μόνο θα συμμετέχουν στην ίδια άσκηση υπό τη ‘’σκέπη’’ της Συμμαχίας αλλά επτά χρόνια μετά οι Έλληνες ‘’Τίγρεις’’ και οι Τούρκοι ‘’Kaplan’’ θα πετάξουν μαζί σε κοινούς Σχηματισμούς και  αποστολές απέναντι σε μαχητικά από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

To φετινό μεγάλο ραντεβού για τους ‘’Tigers’’ της  Δύσης έχει δοθεί στη Νότια  Ιταλία και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Gioia Del Colle κοντά στο Μπάρι όπου ήδη έχουν προσγειωθεί σχεδόν όλες οι αποστολές από δώδεκα χώρες.

Στο κλίμα της εποχής με την Ελλάδα και την Τουρκία να προετοιμάζονται για διάλογο ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο να επικρατεί πάνω από το Αιγαίο απόλυτη ηρεμία, ‘’Τίγρεις’’ και ‘’Kaplan’’ θα συνεργαστούν σε μια σειρά από σενάρια εναέριας μάχης. Άλλωστε και στο παρελθόν Έλληνες και Τούρκοι ιπτάμενοι έδωσαν δείγματα επαγγελματισμού αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές που έχουν οι δύο χώρες και με πλήρη επαγγελματισμό συμμετείχαν σε κοινές αποστολές.

Αν και έχουν βρεθεί εκατοντάδες φορές αντίπαλοι σε  εικονικές αερομαχίες εδώ και δεκαετίες ακόμα και σε πολύ δύσκολες εποχές με την ένταση να χτυπά ‘’κόκκινο’’ στα Ελληνοτουρκικά όλα ήταν διαφορετικά όταν μαζεύονταν οι ‘’Tigers’’.

Όμως υπήρχαν και περιπτώσεις όπου η Άγκυρα θέλησε να χρησιμοποιήσει την ‘’Kaplan’’ ως εργαλείο άσκησης πολιτικής όπως άλλωστε συνολικά συνηθίζει όταν Τουρκικές δυνάμεις και μέσα βγαίνουν εκτός συνόρων. Όπως έγινε τον Μάιο του 2022 όταν την διοργάνωση της ‘’TigerMeet’’ είχε αναλάβει η 335 Πολεμική Μοίρα ‘’Τίγρεις’’ στη δική της ‘’φωλιά’’ στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Και ενώ η Τουρκική αεροπορία είχε δηλώσει συμμετοχή όσο πλησίαζε η έναρξη της άσκησης οι προκλήσεις των γειτόνων πάνω από το Αιγαίο κορυφώθηκαν. Για να αναγκάσουν το ΓΕΕΘΑ και την Αθήνα να ανακαλέσουν την πρόσκληση και να αποβάλλουν την Τουρκική Μοίρα.

Και ενώ η 192 Filo ‘’Kaplan’’ είχε μόλις ανασυσταθεί έπειτα από την αναστολή της λειτουργίας της το 2016 αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.  Τότε ήταν που σχεδόν το σύνολο των Τούρκων ιπτάμενων της Μοίρας συνελήφθη και φυλακίστηκε με την βαρύτατη κατηγορία ότι η 192 πρωτοστάτησε με τα μαχητικά της να φτάνουν πάνω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα και να επιχειρούν να εξοντώσουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Με νέους ιπτάμενους ‘’εξαγνισμένη’’ πλέον η 192 Filoβγαίνει και πάλι εκτός συνόρων.

Η ‘’Tiger Meet 23’’ ξεπερνά κατά πολύ τα δεδομένα μιας άσκησης και έχει πλέον μετατραπεί σε ένα θεσμό, ένα μοναδικό αεροπορικό event στο οποίο πάντως όλες οι Μοίρες που συμμετέχουν θέλουν να κερδίσουν φήμη και σεβασμό στους κόλπους της Συμμαχίας.

Περισσότερα από 65 αεροσκάφη κυρίως μαχητικά αλλά και ιπτάμενα ραντάρ όπως και ελικόπτερα συμμετέχουν στην ετήσια ‘’μάζωξη’’ των ‘’Τίγρεων’’. Οι Μοίρες από τις Ευρωπαικές χώρες με τον κωδικό κλήσης ‘’Tiger’’ συνεχίζουν από το 1961 όταν διοργανώθηκε από την RAF Sτην Αγγλία η πρώτη ‘’Tiger Μeet’’ έως και φέτος.

Εκτός από την 335 ‘’Τίγρεις’’ και την 192 ‘’Kaplan’’ οι οποίες θα συμμετέχουν με μαχητικά F-16  στην ‘’Tiger Meet 23’’ θα πετάξουν Βέλγοι και Πολωνοί  με F-16, Ελβετοί με F/A-18 Hornet
Γάλλοι με Rafale, Τσέχοι και Ούγγροι με Gripen, Γερμανοί με Tornado και Eurofighter , Ιταλοί   και Αυστριακοί με Eurofighter.  H άσκηση θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 13 Οκτωβρίου και φέτος θα έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα αφού συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 ετών της Ιταλικής αεροπορίας

ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου