Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

WSJ: Αναβαθμισμένες και πολυδιάστατες οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Στη αναβαθμισμένη σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και στο οικονομικό πεδίο των επενδύσεων εστιάζει άρθρο της Wall Street Journal. 

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα «φωτεινό σημείο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση της «Wall Street Journal», η οποία αναφέρεται στην πολυδιάστατη αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον παρότι οι ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η εφημερίδα τονίζει ότι την ίδια στιγμή που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί «σε νέο κόμβο για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μέσω των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας».

Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Πρόσω ολοταχώς» για το σχέδιο εξυγίανσης

Ελένη Γαβριήλ
Από το businessdaily 


Στην κυβέρνηση και τις τράπεζες το σχέδιο εξυγίανσης για να πάρει εγκρίσεις και να κατατεθεί στο δικαστήριο. Καθοριστικής σημασίας η συμμετοχή της Fincantieri στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιταχύνει τις κινήσεις της η ONEX από κοινού με την ιταλική ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία Fincantieri για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που περνάει μέσα από το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, έχουν γίνει τα σημαντικότερα βήματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί από τους πιστωτές το σχέδιο εξυγίανσης και είναι ζήτημα χρόνου πια να κατατεθεί στο δικαστήριο για επικύρωση. 

O νέος αγωγός αερίου Ρωσίας - Κίνας: Ποιος έχει το πάνω χέρι;

Του David Fickling

Οι αγωγοί κατασκευάζονται για να απειλούν τις δημοκρατίες ή για να αναπτύσσουν τις σχέσεις μεταξύ αυταρχικών καθεστώτων; 

Κρίνοντας από τις αντιδράσεις στα δύο μεγαλύτερα έργα εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, η απάντηση εξαρτάται από την οπτική γωνία από την οποία κοιτάζει κανείς τα πράγματα.

Ευρώπη και ρώσικοι αγωγοί

Στην Ευρώπη, ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος προορίζεται να διπλασιάσει την άμεση εξαγωγική

Ἴλιγγος: 18,5 δισ. τό κόστος τῶν ἐνεργειακῶν αὐξήσεων γιά τήν χώρα μας τό 2021-2022

Μόνη λύση γιά τό ἐνεργειακό ἀδιέξοδο ἡ αὐτάρκεια

Τοῦ Κ. Ν. Σταμπολῆ*

ΚΑΘΩΣ συνεχίζεται ἡ ξέφρενη κούρσα ἀνόδου τῶν τιμῶν ἐνέργειας στά Εὐρωπαϊκά χρηματιστήρια ἐνέργειας ἀλλά καί στό Ἑλληνικό (ΕΧΕ) [1] οἱ ἀνατιμήσεις ἔχουν ἀρχίσει καί περνοῦν γιά τά καλά στούς λογαριασμούς ἠλεκτρικοῦ καί φυσικοῦ ἀερίου τῶν καταναλωτῶν. Μέ σοβαρές ἀρνητικές ἐπιπτώσεις στήν οἰκονομία, ἀφοῦ συμβάλλουν ἄμεσα στήν ἄνοδο τοῦ τιμαρίθμου καί στήν δημιουργία πληθωριστικῶν πιέσεων ὅσο καί στήν αὔξηση τοῦ ἐλλείμματος τρεχουσῶν συναλλαγῶν. Ὑπολογίζεται ὅτι μόνο γιά καθαρές εἰσαγωγές πετρελαίου (πού καί αὐτό ἔχει ἀνατιμηθεῖ κατά 50% ἀπό τίς ἀρχές τοῦ ἔτους) καί φ. ἀερίου ἡ Ἑλλάδα θά πληρώσει τό 2021 σχεδόν € 8,5 δισεκ., δηλ. 40% ἐπί πλέον τοῦ περυσινοῦ λογαριασμοῦ. Ἐνῶ τό κονδύλι αὐτό ἐνδέχεται νά φθάσει τά € 10,0 δισεκ. τό 2022 ἀφοῦ δέν προβλέπεται ἄμεσα μείωση τῶν ἐνεργειακῶν τιμῶν.

Η Τουρκία πάντα παρούσα στη Λιβύη και κοντά στην Αφρική

Γιώργος Μενεσιάν
Από το huffingtonpost

Εν τω μεταξύ συνεχίζουν μερικοί να πιστεύουν ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό διάλυση.

Την ώρα που στην Ελλάδα μιλούν για την «κατάρρευση» της τουρκικής οικονομίας και του καθεστώτος Ερντογάν, ο γείτονάς μας μάς δείχνει τον βαθμό διείσδυσής του στην Αφρική με την διεξαγωγή της Τρίτης Συνόδου Συνεργασίας Τουρκίας - Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη (16 - 18 Δεκεμβρίου).

Το μέλλον των Βαλκανίων

Το 147ο τεύχος της λεπτομερούς έκθεσης με τίτλο «Chaillot Paper», που δημοσιεύεται τακτικά από το Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUISS), ήταν αφιερωμένο στο μέλλον των Βαλκανίων, γράφει σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Η έκθεση 73 σελίδων, η οποία παρουσιάστηκε με τον τίτλο «τρία σενάρια για το 2025», περιείχε αρκετά αξιοσημείωτες λεπτομέρειες.

Στις πληροφορίες που δίνονται στην εισαγωγή, αναφέρεται ότι σχεδόν 200 άτομα συμμετείχαν στην προετοιμασία της έκθεσης, η οποία ωρίμασε μετά τις κατά σειρά συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Σεράγεβο, Σκόπια και Τίρανα, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2018.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν δυνατό να μιλήσουμε για τρία πιθανά σενάρια στο εγγύς μέλλον των Βαλκανίων:

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προκαλεί με ανακοίνωση για «ματωμένα Χριστούγεννα»

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μ΄ ένα ακόμη κατάπτυστο κείμενο στο οποίο περιλαμβάνει αισχρά ψεύδη και αποδεδειγμένα κατασκευασμένα γεγονότα και φωτογραφίες, κάνει λόγο για «τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963 στην Κύπρο»! 

Το να μιλούν στην Άγκυρα για αίμα και μάλιστα αίμα αθώων είναι από μόνο του πρόκληση…

Ας κοιτάξουν τα χέρια τους που είναι βαμμένα με αίμα κι όχι μόνο στην Κύπρο κι ας διαβάσουν ακόμη μια φορά την ιστορία τους, ειδικά τα κεφάλαια που προσπαθούν χρόνια να τα «σβήσουν».

Τουρκική πρόκληση – Παρομοιάζουν την επέκταση στα 12 ν.μ. με την… απόβαση στη Σμύρνη - Δείτε το απίστευτο άρθρο

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ελλάδα μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο Πέλαγος πριν από ένα χρόνο, ετοιμάζει παρόμοια κίνηση και στην «Θάλασσα των Νησιών», όπως αποκαλούν πλέον οι Τούρκοι το Αιγαίο 

Τις πάγιες προκλητικές θέσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο επαναλαμβάνει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Aydinlik, παρομοιάζοντας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. με την… απόβαση στη Σμύρνη.

Ακάρ – «Φτάνουμε στο Καστελλόριζο κολυμπώντας – Τι είπε για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας - Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη στρατιωτική ακαδημία της Τουρκίας

Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «επίδειξη εξοπλισμού» από πλευράς Αθήνας, ενώ αναφέρθηκε και στο Καστελλόριζο.

«Σε απόσταση 1950 μέτρων βρίσκεται το Καστελλόριζο. 1950 μέτρα. Ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει εκεί κολυμπώντας. Σε εμάς η κανονική κολύμβηση είναι 2.000 μέτρα στην ακαδημία. Μιλάμε για ένα νησί 10 τετρ. χιλιομέτρων. Για το νησί αυτό διεκδικούν θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.μ. Όταν λέμε όχι σε αυτό, μας χαρακτηρίζουν ως «επεκτατικούς». Περιμένουμε να καταλάβουν πως με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική δεν θα φτάσουν πουθενά» ανέφερε ο Ακάρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη στρατιωτική ακαδημία της Τουρκίας.

Το HABER GLOBAL προβάλει τις δηλώσεις Τσίπρα για τους εξοπλισμούς…(Βίντεο)

Στο παρακάτω βίντεο ακούγονται οι Τούρκοι δημοσιογράφοι να λένε μεταξύ άλλων και τα κάτωθι :

¨Αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες της Ελλάδας για αγορά αεροσκαφών F-35
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άναψαν πράσινο φως, αλλά το ουσιαστικό θέμα είναι τα χρήματα
Η αντιπολίτευση αντιδρά στις αμυντικές δαπάνες της κυβέρνησης και μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε “Γιατί εξοπλιζόμαστε, μήπως είμαστε υπερδύναμη ;”.

Γιάννης Εγκολφόπουλος, Θέλει η Τουρκία να επιχειρήσει κάτι αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί(Βίντεο)

Έπρεπε να υλοποιηθεί ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά από τόσα χρόνια απραξίας δηλώνει στον Τάκη Χατζή και στο 989 Alpha Radio ο Ναύαρχος ε.α Γιάννης Εγκολφόπουλος 

Ο Ναύαρχος τονίζει επίσης ότι η Τουρκία θα ήθελε να επιχειρήσει "κάτι" στο Αιγαίο ή τον Έβρο αλλά δεν ξέρει αν μπορεί. 

Τόσο λόγω την αποτελεσματικότητας των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων όσο και λόγω των δικών της προβλημάτων.