Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Ερήμη- Πιθάρκα: Αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου 2023


Εύρημα από την ανασκαφή στη θέση Ερήμη-Πιθάρκα.
 [Credit: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2023 στη θέση Ερήμη-Πιθάρκα, που πραγματοποιείται κάτω από τη διεύθυνση των Καθ. Laerke Recht (Πανεπιστήμιο Graz, Αυστρία), Δρ. Katarzyna Zeman-Wisniewska (Πανεπιστήμιο Cardinal Stefan Wyszynski, Βαρσοβία, Πολωνία) και Δρ. Lorenzo Mazzotta (Πανεπιστήμιο Salento, Lecce, Ιταλία, με τη στήριξη μιας ομάδας φοιτητών και ειδικών από την Αυστρία, ΗΠΑ, Πολωνία και Κύπρο. 

Εσκί Σεχίρ, Ιούλιος 1921: Το Ελληνικό Ιππικό τσακίζει τους Τούρκους!


Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Το 1921 ο Ελληνικός Στρατός αγωνιζόταν ήδη καιρό στη Μικρά Ασία. Το Ιππικό, αν και ολιγάριθμο, είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις. Σύντομα όμως θα έγραφε νέες σελίδες δόξας στις εκεί ελληνικές πατρίδες.

Από τη Μεγάλη Ιδέα στη σύγχρονη Ελλάδα – Συνεχίζεται η έκθεση στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής


Η αίθουσα της Παλαιάς Βουλής όπου έγινε η Δίκη των Έξι αποτελεί και η ίδια έκθεμα (φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Ένα ιστορικό ταξίδι με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

«Μνημείο Αντίστασης των Ελλήνων στην Συμφωνία των Πρεσπών»

 

17/6/2023: Η «ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ» στο

«Μνημείο Αντίστασης των Ελλήνων στην Συμφωνία των Πρεσπών»

Σε τεντωμένο σχοινί και όπλα τη ψευδαίσθηση

Κώστας Βενιζέλος

Στους ίδιους βηματισμούς κινείται η Αθήνα ενόψει και του γεγονότος ότι παραμένει η ίδια η κυβέρνηση. Εκείνο που προέχει για εμάς στην Κύπρο, είναι η διαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης των Αθηνών, των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού. 

Υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο από το Ισραήλ θα συνδέεται με την Κύπρο


Ιούλιος 5, 2023. Ελλάδα.

Το Ισραήλ σχεδιάζει να τοποθετήσει υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο μήκους 150 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τα δίκτυα της Ευρώπης και των χωρών του Περσικού Κόλπου, θα εκτείνεται κατά μήκος της μεσογειακής ακτής του Ισραήλ από την Ασκελόν στα νότια έως τη Χάιφα στα βόρεια.  

Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος: Κοινό σχέδιο Στρατιωτικής Δράσης για το 2023


Την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 υπεγράφη στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου» για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Chief of the Air Force Branch της Αιγύπτου Staff Brigadier General (P) Mamdouh Elsokary και τον Διευθυντή του Δ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Συνταγματάρχη (ΠΒ) Αλκιβιάδη Αλκιβιάδη.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Επικοινωνία με τον Ινδό ομόλογό του – Τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα


O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε σήμερα, Τετάρτη 05 Ιουλίου 2023, τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας, Στρατηγό Anil Chauhan.

Οδηγός για Αυτόνομα Οχήματα Επιφανείας (USV)

Εισαγωγή

Στο παρόν φύλο θα μελετηθούν τα Αυτόνομα Οχήματα Επιφανείας (Unmanned Surface Vehicle ή USV[1]). 

Πολεμικό Ναυτικό: Υπογράφηκε η σύμβαση προμήθειας 12 συλλογών ανταλλακτικών γενικής επιθεώρησης των κινητήρων των ΤΠΚ κλάσης «Λάσκος» και «Καβαλούδης»

Ευθύμιος Λάζος

Η ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 28 Ιουνίου υπεγράφη η Σύμβαση 022Β/22, για την προμήθεια 12 συλλογών Ανταλλακτικών γενικής επιθεώρησης των πετρελαιοκινητήρων MTU 20V 538 TB 91 των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) κλάσης «Λάσκος» και «Καβαλούδης». 

Κατάπλους δύο πρώτων Περιπολικών τύπου ISLAND και ονοματοδοσία


Την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 κατέπλευσαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας ρυμουλκούμενα από τον εμπορικό λιμένα Κερατσινίου, τα δύο εκ των τεσσάρων, υπό πρόσκτηση Παράκτιων Περιπολικών (ΠΠ), τύπου «ISLAND».

Ρουμάνοι πυροσβέστες στην Ελλάδα - Επίσημη υποδοχή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος


To «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, η πρέσβης της Ρουμανίας στην Αθήνα και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γιώργος Πουρναράς.

Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει η τρίτη δύναμη στον χρυσό στην Ευρώπη


Πηγή: Ελληνικός Χρυσός

Κωστής Χριστοδούλου

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της εμπορικής παραγωγής στις Σκουριές εισέρχεται η Ελληνικός Χρυσός. Στόχος, ο κύκλος εργασιών να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ το 2016.

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο


Ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο εφέτος ο δείκτης οικονομικού κλίματος και διαμορφώθηκε στις 110,1 μονάδες από 108,2 μονάδες τον Μάιο.

Αποκρούει κάθε κατηγορία κατά του Λιμενικού ο Μ. Βαρβιτσιώτης


Μήνυμα ότι οποιαδήποτε κατηγορία και μομφή που στρέφεται κατά του Λιμενικού Σώματος δεν γίνεται αποδεκτή, έστειλε από τη Μυτιλήνη έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Μυτιλήνη.

Κομισιόν: σημαντική πρόοδος για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα


Πρόοδο στην υλοποίηση τεσσάρων εκ των πέντε συστάσεων που έκανε πέρυσι στην Ελλάδα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νεότερη έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη.

Il Foglio: «Λιγότερο Όρμπαν, περισσότερο Μητσοτάκη - Θα καταλήξουμε σαν την Ελλάδα; Μακάρι»


POOL PHOTO/Denis LOMME/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Στην εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην πολιτική γραμμή του ως θετικό παράδειγμα για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της κεντροδεξιάς αναφέρεται σήμερα σε άρθρο γνώμης του ο Κλάουντιο Τσεράζα, διευθυντής της ιταλικής εφημερίδας Ιl Foglio, φιλελεύθερου προσανατολισμού.

Το μεταναστευτικό και οι διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Μάλτας


Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζορτζ Βέλλα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ερντογάν: Ο «ιερός πόλεμος» με την Δύση και η βεντέτα με την Γαλλία, ενόψει Βίλνιους


του Νίκου Μελέτη 

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο Τ. Ερντογάν, προσπαθώντας να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του ενόψει Βίλνιους, κατηγορώντας τη Δύση για ισλαμοφοβία και ρατσισμό, ενώ για μια ακόμη φορά στρέφεται ευθέως κατά της Γαλλίας, καθώς γνωρίζει ότι πολλές αντιστάσεις που αντιμετωπίζει ο ίδιος και η Τουρκία στη σχέση τους με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ εκπορεύονται από το Παρίσι και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Η Τουρκία πουλά σε Άραβες το λιμάνι της Πούντας στη Σμύρνη - Πιθανός αγοραστής από τα ΗΑΕ


Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου αποκάλυψε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με αραβικές χώρες με στόχο να πουλήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης για το λιμάνι της Πούντας (Αλσαντζάκ) στη Σμύρνη (στο βόρειο άκρο της προκυμαίας), κάτι που αν πραγματοποιηθεί θα ήταν η πρώτη μεγάλη συμφωνία στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας για ξένες επενδύσεις υπό τη νέα οικονομική της ομάδα.

Ουγγαρία-ΝΑΤΟ: Θα επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας, αν η Τουρκία πει το «ναι»


Εάν η Άγκυρα άρει τις αντιρρήσεις της για την είσοδο της Στοκχόλμης στη Συμμαχία, φυσικά θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας, όπως έγινε και με την περίπτωση της Φινλανδίας, διαβεβαίωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

«Ούτε συζήτηση!» Δεν είναι ο Πούτιν – είναι σωσίας του αυτός που εμφανίζεται δημοσίως μετά την ανταρσία της Wagner, λένε εμπειρογνώμονες [videos]


FILE PHOTO: Ο Πούτιν, σε μια ασυνήθιστη σκηνή – φιλά κοπέλα και βγάζει σέλφι. Στιγμιότυπο από την επίσκεψή του στο Νταγκεστάν η οποία αναζωπύρωσε τη συζήτηση για σωσίες…EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Μετά την πρόσφατη ένοπλη εξέγερση της Wagner και την προέλασή της προς τη Μόσχα, ο  Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε σωσία κατά την πρώτη  του δημόσια εμφάνιση αναφέρουν εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek .

Ο ΟΑΣΕ αναγνώρισε την Wagner ως «τρομοκρατική οργάνωση»


Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με ψήφισμα της, αναγνώρισε την ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Πούτιν επέστρεψε στον Πριγκόζιν και την Βάγκνερ τα όπλα και τα δισεκατομμύρια ρούβλια που τους κατέσχεσε


Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της μισθοφορικής ομάδας πήγε στην Αγία Πετρούπολη

Μεντβέντεφ: Οι πόλεμοι τελειώνουν γρήγορα με δύο τρόπους – Με συνθήκη ειρήνης ή με πυρηνικά


Κάθε πόλεμος μπορεί να τερματιστεί γρήγορα με δύο τρόπους: είτε με μια συνθήκη ειρήνης, είτε κάνοντας αυτό που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1945, όταν χρησιμοποίησαν τα πυρηνικά τους όπλα εναντίον ιαπωνικών πόλεων με αμάχους, δήλωσε σε ομιλία του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Σπίρτζης: Η κομματική γραφειοκρατία κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα


Μία ωραία ατμόσφαιρα.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο TRT με τον Σωτ. Πολύζο, 04/07/2023


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο TRT με τον Σωτ. Πολύζο, 04/07/2023

Τι μπορούμε να περιμένουμε από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν


Τι μπορούμε να περιμένουμε από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Οι χαζοκούμπαροι του Γεραπετρίτη και η άγνοια του Νιχάτ Ερίμ


Οι χαζοκούμπαροι του Γεραπετρίτη και η άγνοια του Νιχάτ Ερίμ

Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα (4-7-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν είπε τον Μακρόν ρατσιστή δηλαδή είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα

Το Ισραήλ τερματίζει την επιχείρηση στη Τζενίν αλλά ανάβει το φυτίλι στη Γάζα


1. Το Ισραήλ τερματίζει την επιχείρηση στη Τζενίν αλλά ανάβει το φυτίλι στη Γάζα
2. Ζαπορίζια: Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για προβοκάτσια και επίθεση στον πυρινικό σταθμό

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Τροπολογία για «άμεση απελευθέρωση» Μπελέρη | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων


1. Με οδηγούς από στρατό, πυροσβεστική και δήμους ενισχύεται το ΕΚΑΒ
2. Αντιδράσεις των τουρκικών ΜΜΕ για την εκκένωση του καταυλισμού προσφύγων στο Λαύριο
3. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Τροπολογία για «άμεση απελευθέρωση» Μπελέρη

Βούλτεψη: Δεν γνωρίζουμε τίποτα γι' αυτά που γράφονται περί αποχώρησης του Frontex | Αταίριαστοι | 05/07/2023


1. Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Μάλτας
2. Φεύγει από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Αμιγώς πολιτικοί οι λόγοι της παραίτησής μου»
3. Απομακρύνθηκαν 53 πρόσφυγες από την υπό κατάληψη δομή στο Λαύριο
4. Βούλτεψη: Δεν γνωρίζουμε τίποτα γι' αυτά που γράφονται περί αποχώρησης του Frontex

Εκβιασμοί της Άγκυρας: Ζητά να ονομαστούν τουρκικά τα στενά του βοσπόρου


1. Τι θα πει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις;
2. Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ
3. Εκβιασμοί της Άγκυρας: Ζητά να ονομαστούν τουρκικά τα στενά του βοσπόρου

Η Τουρκία "φρενάρει" την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ | Σήμερα | 05/07/2023


1. Πιο κοντά Τουρκία και Αίγυπτος - Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
2. Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν στον διάλογο με την Ελλάδα δεν θέλει την παρέμβαση τρίτων χωρών
3. Ο γαμπρός του Ερντογάν γιόρτασε την παραγωγή του 500ου Bayraktar TB2 
4. Η Τουρκία "φρενάρει" την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
5. Σε εξέλιξη τα τούρκικα παζάρια για τα F-16 - Το παρασκήνιο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ισραήλ: Η Χάμας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με όχημα στο Τελ Αβίβ


1. Ισραήλ: Η Χάμας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με όχημα στο Τελ Αβίβ
2. Πούτιν: Η Ρωσία θα συνεχίσει να αντιστέκεται σε εξωτερικές πιέσεις και κυρώσεις
3. Επιφυλακτικός δήλωσε ο Μακρόν για την αποκατάσταση της ηρεμίας μετά τις ταραχές
4. Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο εμπορικός πόλεμος Ε.Ε. και Κίνας - Τι σημαίνει για την Ευρώπη