Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Από τη Μεγάλη Ιδέα στη σύγχρονη Ελλάδα – Συνεχίζεται η έκθεση στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής


Η αίθουσα της Παλαιάς Βουλής όπου έγινε η Δίκη των Έξι αποτελεί και η ίδια έκθεμα (φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Ένα ιστορικό ταξίδι με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Εκεί όπου γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, που πλέον είναι ο χώρος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, συνεχίζεται η περιοδική έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α’)». Παρόλο που το αρχικό σχέδιο ήταν να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, δόθηκε παράταση, έως τον Δεκέμβριο.

Έτσι, με την επιστροφή στην αίθουσα όπου διεξήχθη η Δίκη των Έξι, ξεκινά ένα ιστορικό ταξίδι με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο σύνολό της η έκθεση φιλοδοξεί να παρακολουθήσει την πορεία από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης στη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους.

Φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων, δημοσιεύματα του Τύπου και βίντεο αφηγούνται την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία, τα γεγονότα της εκστρατείας και της Καταστροφής.

(Φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Η έκθεση βασίζεται στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο που έχει κατατεθεί στο μουσείο και επιχειρεί με συνοπτικά και σαφή κείμενα να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των εξελίξεων τόσο σε διεθνές όσο και σε εσωτερικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των ετών 1919-1922.

Παράλληλα εστιάζει στον ανθρώπινο παράγοντα δίνοντας βήμα στις προσωπικές μαρτυρίες στρατιωτών, διπλωματών πολιτικών και προσφύγων.

(Φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Η τελευταία ενότητα αναπτύσσεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, η οποία μετατρέπεται σε έκθεμα, καθώς εκεί διαδραματίστηκε το τελευταίο κεφάλαιο της Καταστροφής, η δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία. Εκτίθενται τα πρωτότυπα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου από τη Δίκη των Έξι, μαζί με τεκμήρια από τα γεγονότα που ακολούθησαν.

• Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13.
• Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 9:00- 16:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-16:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου