Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Η Τουρκία πουλά σε Άραβες το λιμάνι της Πούντας στη Σμύρνη - Πιθανός αγοραστής από τα ΗΑΕ


Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου αποκάλυψε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με αραβικές χώρες με στόχο να πουλήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης για το λιμάνι της Πούντας (Αλσαντζάκ) στη Σμύρνη (στο βόρειο άκρο της προκυμαίας), κάτι που αν πραγματοποιηθεί θα ήταν η πρώτη μεγάλη συμφωνία στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας για ξένες επενδύσεις υπό τη νέα οικονομική της ομάδα.

"Υπάρχουν επενδυτικές συνομιλίες με χώρες στην περιοχή του Κόλπου και το λιμάνι της Πούντας είναι επίσης στο πεδίο αυτών των επενδύσεων", δήλωσε στο Bloomberg τη Δευτέρα ο υπουργός.

"Οι φίλοι μας συναντήθηκαν σε επίπεδο υφυπουργού", είπε ο Ουράλογλου, χωρίς να κατονομάσει τους επίδοξους αγοραστές ή να υποδείξει την πιθανή αξία της συμφωνίας.

Παρ' όλα αυτά η εφημερίδα Dünya σε δημοσίευμά της αφήνει να υπονοηθεί ότι ο αγοραστής είναι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μάλιστα ότι πρόκειται για την Abu Dhabi Port, με την οποία υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.

Το λιμάνι ανήκει στο Τουρκικό Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο (Türkiye Varlık Fonu - TVF) και λειτουργεί από την εθνική σιδηροδρομική εταιρεία TCDD. Το επενδυτικό ταμείο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ αργότερα αυτόν τον μήνα για να προσελκύσει επενδύσεις, ανέφερε την Τρίτη το Bloomberg.

Το λιμάνι μπορεί να χειριστεί έως και 1,2 εκατομμύρια ισοδύναμες μονάδες εμπορευματοκιβωτίων και 1,4 εκατομμύρια τόνους γενικού και χύδην ξηρού φορτίου ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της TCDD.

Το λιμάνι είχε προγραμματιστεί για ιδιωτικοποίηση το 2004 και δημοπρατήθηκε το 2007. Μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τη Hutchinson Port Holdings και την Global Yatirim Holding υπέβαλε την κορυφαία προσφορά ύψους 1,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η συμφωνία μπλοκαρίστηκε με δικαστική απόφαση και ο όμιλος αργότερα αποσύρθηκε.

Αν και τέθηκε ξανά σε διαγωνισμό το 2012, δεν μπόρεσαν να προκύψουν αποτελέσματα.

Η Abu Dhabi Ports, μέρος του AD Ports Group που ιδρύθηκε το 2006, κατέχει και διαχειρίζεται 10 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς στα ΗΑΕ, απασχολώντας περίπου 2.500 άτομα. Ο όμιλος στοχεύει να ηγηθεί στο παγκόσμιο εμπόριο μέσω ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου λιμένων παγκόσμιας κλάσης, βιομηχανικών ζωνών και αλυσίδων εφοδιασμού logistics.

Η συνεργασία ξεκίνησε το 2021

 Στις 25 Νοεμβρίου 2021, ο Όμιλος AD Ports και το TVF υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία για τη συνεργασία σε σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία λιμένων και για τον συντονισμό επενδυτικών έργων που σχετίζονται με την επιμελητεία στην Τουρκία. Η συμφωνία υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της AD Ports Group, Μοχάμεντ Τζούμα αλ-Σάμσι και τον διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας, Σαλίμ Αρντά Ερμούτ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, σχεδιάστηκε ότι οι δύο οντότητες θα συνεργαστούν για να διερευνήσουν και να εξετάσουν μια σειρά επενδυτικών ευκαιριών στην Τουρκία, να αξιολογήσουν όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες και να αναπτύξουν εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών, να σχηματίσουν μια κοινή συντονιστική επιτροπή.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου