Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

30 Μαρτίου 1822: Η Σφαγή της Χίου - Η εκδίκηση του Κωνσταντίνου Κανάρη


Η Χίος, τον 19ο αιώνα, βρισκόταν σε τροχιά μεγάλης οικονομικής και πνευματικής άνθησης. Στο νησί ζούσαν 30.000 ντόπιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνταν με το εμπόριο, 2.000 Τούρκοι, 2.000 καθολικοί και λίγοι εβραίοι.

Οι Χιώτες είχαν μάλιστα ανοίξει εμπορικούς οίκους σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, καταφέρνοντας να αποκομίσουν τεράστια κέρδη.

Ο όρκος των Κυπρίων να πολεμήσουν τους Άγγλους για να απελευθερωθούν

Ο όρκος των Κυπρίων να πολεμήσουν τους Άγγλους για να απελευθερωθούν. Ο ιστορικός «Όρκος των 12» που θύμιζε τη Φιλική Εταιρεία και τον αριθμό των Αποστόλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ. 1η Απριλίου 1955. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΟΚΑ.
Σήμερα δεν θα γράψω τα γνωστά, επικά και λυρικά αφιερώματα, που κάθε χρόνο επετειακά τιμής ένεκεν καταγράφουμε εμείς οι απόγονοι όλων των ένδοξων ηρώων μας, που την ζωή τους πρόσφεραν ως θεία κοινωνία και αντίδωρο θυσίας και αθανασίας, υπέρ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Ως εκ τούτου ερανίζομαι ολίγα τυχαία εξαιρετικά αποσπάσματα, με πρόσθετα σχόλια μου, από τα μύρια αφιερώματα της Ελληνικής Λογοτεχνίας και ποίησης και τα καταθέτω. Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.
Εν αρχή ο όρκος των Ελλήνων Κυπρίων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Δεν διαφέρει και πολύ από τον τιμημένο όρκο της Φιλικής Εταιρεία,,,,,
7 Μαρτίου 1953. Σε ένα μικρό διαμέρισμα της οδού Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας, 12 άνθρωποι έδιναν όρκο να πάρουν τα όπλα και να ξεκινήσουν αγώνα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μεταξύ τους βρίσκονταν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και ο Γεώργιος Γρίβας.
Ο όρκος των Κυπρίων να πολεμήσουν τους Άγγλους για να απελευθερωθούν. Ο ιστορικός «Όρκος των 12» που θύμιζε τη Φιλική Εταιρεία και τον αριθμό των Αποστόλων

Διπλωματικό γραφείου της “τδβκ” στη Βουδαπέστη; Ισχύει αγαπητό ΥΠΕΞ;

Το ψευδοκράτος έχει ανοίξει διπλωματικό γραφείο στη Βουδαπέστη επί της οδού των πρεσβειών; Αυτό πάντως αποδεικνύει φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Twitter.

Αν τελικά ισχύει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει γνώση του θέματος; Κι αν ναι σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί;

Οι Αμερικανοί πυροβολούν συνεχώς τα πόδια τους: Η κάλυψη που προσφέρουν στην Τουρκία θα αυξήσει τον αντιαμερικανισμό σε Ελλάδα και Κύπρο

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Όλες οι χώρες της Δύσης, όλοι οι βασικοί σύμμαχοι και εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξαν τις κυρώσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι πολλοί αμφέβαλλαν για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, φαίνεται ότι άρχισαν να «δαγκώνουν» τη ρωσική οικονομία.

Μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και η οποία δουλεύει μονίμως τους Αμερικανούς και δυστυχώς τους πείθει ότι είναι πιστή σύμμαχος, δεν υποστηρίζει τις δυτικές κυρώσεις. Όλες, λοιπόν, οι χώρες εκτός μίας τάχθηκαν εναντίον της ρωσικής εισβολής εμπράκτως. Με κυρώσεις και με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, που είναι το θύμα της ρωσικής εισβολής.

Έχουμε καμιά πολιτική ή θα φάμε κανένα χαστούκι και θα ’ναι όλο δικό μας;

 

Άριστος Μιχαηλίδης   

Τώρα, για να έχουμε καλό ερώτημα, εμείς έχουμε κάποια πολιτική για να συμμετέχουμε στις εξελίξεις ή για να μην φάμε κανένα χαστούκι και να είναι όλο δικό μας; Διότι, συμβαίνουν γύρω μας κοσμοϊστορικά γεγονότα, που μπορεί να έχουν την αφορμή ή τη βασική τους αιτία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αυτά που μας επηρεάζουν πιο άμεσα (κατακούτελα, θα το έλεγα) συμβαίνουν στην Τουρκία. Και το ανησυχητικό είναι πως είμαστε απόντες, κι εμείς και η Ελλάδα, ως να μην μας αφορούν. Ή, ως να έχουμε άλλα πιο σημαντικά ζητήματα να απασχολούν την ηγεσία μας και δεν έχει χρόνο. Έχει τις προεδρικές εκλογές, τον τουρισμό που δεν θα έρθει, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα εκατομμύρια των Ρώσων και των Ουκρανών που θα χάσουμε…

Ας ξανασυστηθούμε: Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τρούλης, Αρθρογράφος

Διευκρινίσεις ως προς την εν Ελλάδι επιστημονική προσέγγιση της διεθνούς πολιτικής. Δρ. Μάρκος 

Η πόλωση στη δημόσια συζήτηση, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέδειξε χρόνιες παθογένειες όσον αφορά κυρίως το γεγονός ότι δεν έχουμε μάθει να συζητούμε. Η ευκολία, άλλωστε, με τον οποία εκστομίζονται χαρακτηρισμοί και σπιλώνονται υπολήψεις είναι άνευ προηγουμένου στην εποχή του διαδικτύου.

Σε προηγούμενο κείμενο του γράφοντος διατυπώθηκαν ορισμένες σκέψεις σχετικά με το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου διαλόγου, προεκτεινόμενο προφανώς στην πραγματικότητα ευρύτερα του δυτικού κόσμου.

«Καταφύγιο» για τους Ρώσους ολιγάρχες, η Τουρκία - Atlantic Council, Eurasia, BlueBay προειδοποιούν για συνέπειες

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τις συνέπειες στην τουρκική οικονομία, σε περίπτωση που η Άγκυρα ενθαρρύνει ενεργά τις επενδύσεις από Ρώσους ολιγάρχες

Σε... καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναδεικνύεται η Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, δήλωσε στο CNBC ότι θα καλωσόριζε τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν αφιχθεί στη χώρα τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές, εφόσον οι επιχειρηματικές τους συναλλαγές τηρούν το διεθνές δίκαιο.

Το Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στο… σπίτι του στις 6 Απριλίου: Όλο το πρόγραμμα, και οι συμμετέχοντες

Μετά από δύο χρόνια η ετήσια εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στη γενέτειρά του στους Δελφούς και θα διαρκέσει από τη Τετάρτη έως και το Σάββατο, 6-9 Απριλίου 2022.

Το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο “New Realities” θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία ομιλητών, χορηγών και συνέδρων, ενώ για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προφύλαξης για την Πανδημία.

Όπως κάθε χρόνο, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 500 ομιλητές από 32 χώρες.

Διδάγματα για την Ελλάδα από την Ουκρανία

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τα διδάγματα που μπορεί να εξάγει η Ελλάδα από τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναντίρρητα προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων. Όπως όλοι οι πόλεμοι. Αυτός για ορισμένους επιπλέον ιδιαίτερους λόγους.

Ο κυριότερος είναι ότι δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που οι περισσότεροι εκτιμούσαν ή και προεξοφλούσαν.

Η γρήγορη και σαρωτική επικράτηση της Ρωσίας στο πεδίο δεν επιβεβαιώθηκε.

Ούτε η κατάρρευση της κυβέρνησης Ζελένσκι που εκτιμάτο ότι θα προέκυπτε ως αποτέλεσμα της γρήγορης ρωσικής νίκης την οποία επιδίωκαν και ανέμεναν οι ίδιοι οι Ρώσοι.

Οι σχετικές εκτιμήσεις βασίζονταν στην υπέρτερη ισχύ της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής έναντι των

Ανεπαρκές το Αμερικανικό LNG για την Απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό Αέριο

Του Κ.Ν. Σταμπολή 

Τόσο η τριήμερη παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζό Μπάιντεν στις Βρυξέλλες και στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα όσο και η έντονη κινητικότητα που έχει αναπτύξει η Ουάσινγτον εντός του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της Ουκρανικής κρίσης, δείχνουν τη δυναμική ανάκαμψη του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Ευρώπη. Αυτό εξ άλλου επισφραγίστηκε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο με τη συμφωνία κλειδί που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος της ΕΕ κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, για την προμήθεια από την Ευρώπη σημαντικών επιπλέον ποσοτήτων LNG από τις ΗΠΑ.

Χρειάζεται η Δύση συμφωνίες με τον «διάβολο» για να πολεμήσει τον Πούτιν;

Του Μιχάλη Ψύλου
psliosm@naftemporiki.gr

Ο μεγάλος Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, στο αριστουργηματικό του διήγημα «Φάουστ», ο  σατανικός Μεφιστοφελής τάζει στον δρ. Φάουστ όσους «θησαυρούς» θελήσει. Ζητεί όμως σε αντάλλαγμα τη ψυχή του. Ο Φάουστ μετανιώνει αργότερα για τη συμφωνία, ωστόσο αυτή είναι μη αναστρέψιμη.

Το αριστούργημα του Φάουστ έρχεται στη μνήμη, βλέποντας το τελευταίο διάστημα να αναγορεύεται σε «άγγελο της ειρήνης», ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως εύστοχα γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας τη διοργάνωση στην Κωνσταντινούπολη του νέου γύρου των

Η Παράνοια του Ηγεμόνος

Νίκος Μελέτης

Τις ημέρες πριν την 24η Φεβρουαρίου όταν ο Β. Πούτιν είχε συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και εξοπλισμό πολεμική μηχανή έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας όλοι πίστευαν ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε ένα σαφές σχέδιο. Με την απειλή μιας περιορισμένης επιθετικής ενέργειας που θα αφορούσε τις φιλικά προσκείμενες προς τη Ρωσία αυτόνομες περιοχές του Λουχάντσκ και Ντόνεστσκ ή έστω με την επέκταση της στα διοικητικά όρια του Ντονμπάς θα επιχειρούσε να επιβάλει στην Ουκρανία και στη Δύση τους όρους περί «ουδετεροποίησης» της Ουκρανίας, μακροχρόνια εξασφάλιση των δυτικών συνόρων της Ρωσίας από την επικράτηση επιθετικών αντιρωσικών δυνάμεων και συγχρόνως θα κρατούσε ως γερό χαρτί τις αυτόνομες περιοχές που ήδη είχε αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» τους ως μοχλό πίεσης και εγγύηση τήρησης των συμφωνηθέντων.

Ανώτερος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ινδία για το ζήτημα της Ουκρανίας

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν για οικονομικά θέματα, Νταλίπ Σινγκ, θα ταξιδέψει στο Νέο Δελχί και θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους ώστε να συζητήσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να αναπτύξει ένα οικονομικό πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη (29 Μαρτίου).

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί την Ινδία, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών προϊόντων.

Το Νέο Δελχί έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά έχει αρνηθεί να

Θερμοβαρικά όπλα

Του Σπύρου Μούλια,
Αν. Αξιωματικού ε.α, Διπλ. Μ-Η Μηχανικός ΕΜΠ

Τα όπλα αυτά είναι βασικά όπλα ωστικού κύματος και ανήκουν σε πυροβολαρχίες του Σώματος Χημικού Πολέμου του ρωσικού στρατού.

Το βεληνεκές, όσον αφορά το TOS-1A και το νεότερο TOS-2, που διαθέτει ο ρωσικός στρατός, είναι γύρω στα 8 με 11 χιλιόμετρα αλλά όπου πέσουν μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές.

Τα πιο βασικά πλεονεκτήματα των θερμοβαρικών βλημάτων είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Αναμιγνύουν καύσιμα και αέρα σε ένα σύννεφο, που όταν πυροδοτείται δημιουργεί τεράστια αποτελέσματα θερμότητας και πίεσης.

Μπρουνό Τερτρέ: «Η Ρωσία κινδυνεύει να γίνει η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης»

Ο γάλλος αναλυτής και αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος για τη Στρατηγική Ερευνα λέει τι πιστεύει ότι θα γίνει αν ο Πούτιν παραμείνει στην εξουσία και εκτιμά ότι μετά τις κυρώσεις της Δύσης ίσως η ρωσική ελίτ πιέσει για να τον ξεφορτωθεί

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να ξαναγράψει τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρώπη μέσα από ένα μοίρασμα σφαιρών επιρροής διαπιστώνει στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Μπρουνό Τερτρέ.

Ο έμπειρος γάλλος αναλυτής, αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος για τη Στρατηγική Ερευνα

Φυσικό αέριο: Τα... ρούβλια απειλούν να κλείσουν τη στρόφιγγα τροφοδοσίας

 Άλκης Καλογήρου

Αρνητική η απάντηση της Ευρώπης, αλλά και των G7 στην απαίτηση της Μόσχας οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια - «Χωρίς ρούβλια δεν υπάρχει φυσικό αέριο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ

Πιο κοντά από ποτέ έρχεται η πιθανότητα για κλείσιμο της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, μετά την απαίτηση της Μόσχας οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια.

Η απάντηση της Ευρώπης είναι αρνητική και ακόμη ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία ξεκίνησε, από το οποίο όμως θα εξαρτηθεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Επιταχύνει η νέα κρίση τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη

Χριστίνα Ζαφειρούλη

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για έναρξη σεισμικών ερευνών εντός του 2022. Κρίσιμο στοίχημα η απελευθέρωση των επενδυτών από τα δεσμά της γραφειοκρατίας.

Μία νέα φάση των ερευνών για εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου θα σημάνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που φαίνεται ότι μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι θα σημάνουν διενέργεια σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα στην Κρήτης εντός του 2022, ενώ μέχρι πρόσφατα αναμενόταν ότι θα μετατεθούν το 2023.

Στην Κίνα ο Λαβρόφ για σύνοδο με θέμα το Αφγανιστάν - Συνάντηση με τον Κινέζο Υπ. Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε στην Κίνα για να συμμετάσχει σε διήμερη σύνοδο αφιερωμένη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα του επικεφαλής της διπλωματίας του Κρεμλίνου αφότου άρχισε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ επέκρινε αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από στρατηγική περιοχή στη Συρία λόγω ιρανικής παρουσίας

Ενημερωμένες πηγές είπαν στο Syria TV ότι 12 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, με 115 Ρώσους στρατιώτες καθώς και μέλη της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, αποσύρθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες από την περιοχή των στρατιωτικών αποθηκών ‘Μοχίν’ ανατολικά της Χομς.

Όπως σημειώνεται τα στρατιωτικά φορτηγά μετέφεραν εξοπλισμό επικοινωνιών, ωστόσο, οι πηγές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τον λόγο της ξαφνικής απόσυρσης της Ρωσίας από το συριακό στρατηγικό συγκρότημα και αν  αυτή σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κ.Λουκόπουλος : Αργεί ακόμη το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

 

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας», ανέλυσε σήμερα στον 98.4 γιατί κατά την γνώμη του είναι πρόωρο να μιλάμε για έναρξη διαδικασιών εξόδων από το πολεμικό πεδίο στην Ουκρανία . Όπως σημείωσε , η αλήθεια είναι ότι «ομίχλη του πολέμου» που ενισχύεται από τη διεξαγωγή πληροφοριακών επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές, που δεν μας επιτρέπει να «δούμε» καθαρά και σε βάθος. Ο πόλεμος που κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία και ας τον ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», παρά το ότι δε γνωρίζουμε την παράγραφο «χρονικές επιδιώξεις» των σχεδίων επιχειρήσεων δεν είναι σύντομος καθόσον αύριο εισέρχεται στην έκτη εβδομάδα και φυσικά το κόστος εκτιμάται ότι είναι σημαντικό.

Φίλης Γ. - Μελετόπουλος Μ.: Βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη οικονομική και επισιτιστική κρίση.

 

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης και ο κοινωνιολόγος - ιστορικός αναλυτής Μελέτης Μελετόπουλος, μίλησαν στο ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika, για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο της Ουκρανίας (28-03-2022 / parapolitika.gr). Ο κ. Φίλης είπε ότι ποτέ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γενικά δεν είπαν ότι θα αποδεχτούν την Ουκρανία να μπει στον Βορειοατλαντική Συμμαχία. Βέβαια υπήρχε η πολιτική των ανοιχτών θυρών, όπως λέγεται, στην οποία η Ουκρανία μπορούσε να βρεθεί μέσα σε μια ομάδα κρατών, οι οποίες θα έχουν πάρα πολύ στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ και ότι είναι ένας προθάλαμος στο να μπει. Εκεί θα μπορούσαν να βάλουν πολλά προσκόμματα και κολλήματα, έτσι ώστε να μην μπει ποτέ, όπως αντιστοίχως η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 29/03/2022

 


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 29/03/2022

Φίλης Κων.: "Τέλειος εγκλωβισμός" για τη Ρωσία / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (ΙΔΙΣ) και Επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας (30-03-2022). Ο κ. Φίλης είπε ότι η ανακοίνωση από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για τον αριθμό των αεροπλάνων και των τεθωρακισμένων της Ουκρανίας που καταστάφηκαν αλλά και το ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των επιχειρήσεων δείχνει ότι η Ρωσία προετοιμάζει και την κοινή της γνώμη για μία έξοδο.

Τι συνέβη στο Ντολμά Μπαχτσέ | ΖΟΟΜ

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τι συνέβη στο Ντολμά Μπαχτσέ

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, για την επίτευξη της ειρήνης και του τερματισμού της ανθρωπιστικής κρίσης, στην Κωνσταντινούπολη, από τα οποία προκύπτουν περισσότερα διπλωματικά οφέλη για την Τουρκία ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την 35η ημέρα εισβολής

 

«Οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς». Σε αυτή τη φράση συμπύκνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την αντίδρασή του στις ρωσικές ανακοινώσεις για μερική αποκλιμάκωση σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, διακρίνοντας ωστόσο «θετικά σημάδια» στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. «Περιμένω να δω τις πράξεις τους» λέει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Διαφορά λόγων και έργων της Μόσχας διαπιστώνει ο Μπλίνκεν. Λονδίνο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία συνιστούν διατήρηση της επιφυλακής.