Σε... καταφύγιο
για τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των
δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,
αναδεικνύεται η Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, δήλωσε στο CNBC ότι θα καλωσόριζε τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν αφιχθεί στη χώρα τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές, εφόσον οι επιχειρηματικές τους συναλλαγές τηρούν το διεθνές δίκαιο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα δύο γιοτ του Roman Abramovich έχουν ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, μετά τη θαλαμηγό My Solaris μήκος 140 μέτρων, που ελλιμενίσθηκε στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), η θαλαμηγός Eclipse, που παρουσιάζεται ως η δεύτερη σε μήκος στον κόσμο, με σημαία Βερμούδων, έδεσε λίγο νοτιότερα, στο λιμάνι της Μαρμαρίδας, έπειτα από πολυήμερο ταξίδι στην Μεσόγειο.Οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας έχουν πυροδοτήσει εικασίες ότι η χώρα ενδεχομένως να ενθαρρύνει ενεργά τις επενδύσεις από δισεκατομμυριούχους που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα», καθώς προσπαθεί να στηρίξει την ταλαιπωρημένη οικονομία της. Ήδη, πλούσιοι Ρώσοι αναζητούν ενεργά επενδύσεις εκεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν μιλώντας στο CNBC, ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενα κέρδη θα μπορούσαν να είναι βραχυπρόθεσμα, για μια χώρα που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
«Η προσέλκυση ρωσικών χρημάτων θα μπορούσε να βλάψει την Τουρκία μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC η Defne Arslan από το Atlantic Council στην Τουρκία.
Σε λεπτή ισορροπία
Η Τουρκία βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Συγκεκριμένα, ενώ επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις. Αντιθέτως, διαδραματίζει τον ρόλο του ουδέτερου διαπραγματευτή, προσπαθώντας να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη φάνηκε να δημιουργούν ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο, αφού η Μόσχα συμφώνησε να περιορίσει τη στρατιωτική της επίθεση στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ, ενώ οι Ουκρανοί διαπραγματευτές πρότειναν την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Επί του παρόντος, η Δύση δεν έχει αντιδράσει, κάτι όμως που δεν αποκλείεται να αλλάξει, εάν η Τουρκία εκμεταλλευτεί ενεργά τον πλούτο των Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι έχουν υποστεί δυτικές κυρώσεις. Αν παρκάρουν το γιοτ τους, δεν πειράζει», είπε ο Emre Peker από τη Eurasia Group. «Αλλά η Άγκυρα θα είναι ενήμερη σχετικά με το ότι η Τουρκία θα αποτελέσει έδαφος για κυρώσεις και θα είναι προσεκτική για να το αποτρέψει» συμπλήρωσε.
Μια φθαρμένη οικονομία
Η Τουρκία μετά βίας μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληγεί με κυρώσεις δεδομένης της πίεσης που έχουν ήδη ασκήσει στην οικονομία της ο πόλεμος και οι συνακόλουθες ρωσικές κυρώσεις. Τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 20ετίας στο 54,4% εν μέσω συντριβής της τουρκικής λίρας και εκτίναξης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Δεδομένα που αντικατοπτρίζουν πλήρως τον αντίκτυπο του πολέμου δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. «Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας πιο επισφαλή», είπε ο Peker.
«Οι συνέπειες είναι σαφείς», συνέχισε o ίδιος. «Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλότερες, αποσταθεροποιώντας την τουρκική οικονομία. Οι συνέπειες των κυρώσεων θα περιορίσουν ή θα σταματήσουν τον τουρισμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο του εισερχόμενου τουρισμού. Και θα επηρεάσει τις τουρκικές επενδύσεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία» επεσήμανε.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Erdogan επιθυμεί να ενισχύσει τη φήμη της Τουρκίας ως ανεξάρτητου μεσολαβητή στο Ουκρανικό, επιδιώκοντας να κερδίσει εύνοια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πριν από τις εκλογές του 2023. «Ο Erdogan θέλει απεγνωσμένα να κερδίσει στις εκλογές του επόμενου έτους», δήλωσε στο CNBC ο Timothy Ash από τη BlueBay Asset Management.
Η ευκαιρία για την Τουρκία
Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες για την Τουρκία να στηρίξει την οικονομία της και να επωφεληθεί από τη μετακίνηση πλούτου από τη Ρωσία χωρίς να προκαλέσει πολιτική και οικονομική οργή.
Αυτό περιλαμβάνει την προσέλκυση επενδύσεων από ορισμένες από τις 450 δυτικές μάρκες που έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Defne Arslan από το Atlantic Council. «Εάν το παίξει σωστά, νομίζω ότι μπορεί να είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Τουρκία, όχι μόνο να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους δυτικούς συμμάχους αλλά να προσελκύσει πιθανώς επενδύσεις από ξένες εταιρείες», είπε, τονίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ της ρωσικής και της τουρκικής γεωγραφίας και των γραμμών παραγωγής μεταξύ των άλλους παράγοντες.
Πράγματι, ο Erdogan είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η «πόρτα» της Τουρκίας είναι ανοιχτή σε εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός Ρωσίας. «Όχι μόνο αμερικανικές εταιρείες, αλλά και πολλές μάρκες και όμιλοι από όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Φυσικά, η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όσους έρχονται στη χώρα μας», σημείωσε η Αrslan.
www.bankingnews.gr
ΠΗΓΗ bankingnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου