Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ο Μάρκος Μπότσαρης και το σήμερα

 

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος 

Στις φετινές σημαντικές επετείους περιλαμβάνονται τα 200 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, του επιλεγόμενου Λεωνίδα του 1821, και επίσης τα 200 χρόνια από τη σύγκληση της Β’ Εθνικής Συνέλευσης των επαναστατημένων Ελλήνων στο Αστρος της Κυνουρίας.

Η κάθε ανάμνηση, η κάθε μνήμη, δεν πρέπει να μας ενώνει μόνο με τα γεγονότα. Συνδεδεμένα με αυτά είναι υψηλά ιδανικά, είναι και διδάγματα για κάθε γενιά Ελλήνων. Οπως λέμε «μνήμη Αγίου, μίμηση Αγίου», το ίδιο
ισχύει και για τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα. Το να θυμόμαστε έναν ήρωα και να μην εκτιμάμε στην πράξη τις αρετές του είναι κάτι το στείρο, κάτι το τυπικό. Γι’ αυτό και οι Ελληνες που θυμόμαστε τον Μπότσαρη οφείλουμε να δείχνουμε έμπρακτα την προς αυτόν ευγνωμοσύνη μας.

Η ποίηση του Διονυσίου Σολωμού συναντά τη ζωγραφική – Έκθεση στη Γεννάδειο

   

Μαρία Θερμού

Ένα εμβληματικό έργο του Διονυσίου Σολωμού, ο «Διάλογος», καθώς  και μια σειρά λυρικών ποιημάτων του, της πρώιμης περιόδου και από την άλλη μια σειρά έργων του ζωγράφου Μανώλη Χάρου, εμπνευσμένων από το έργο του μεγάλου ποιητή συνθέτουν την έκθεση «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος» στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Μία σύζευξη ποίησης και τέχνης, που θα παρουσιαστεί από τις 28 Μαρτίου στην Πτέρυγα Μακρυγιάννη, προσκαλώντας  το κοινό να επισκεφτεί και να ξανασκεφτεί το νεανικό έργο του  Σολωμού. Ειδικότερα μάλιστα τα συγκεκριμένα έργα, που έχουν τύχει εκτενούς σχολιασμού, κυρίως ως τεκμήρια των γλωσσικών ιδεών και των «χρόνων μαθητείας» του Σολωμού.

Τα εικαστικά έργα του Μανώλη Χάρου πλαισιώνονται έτσι στην έκθεση με χειρόγραφα του Σολωμού και με σπάνιες εκδόσεις και υλικό (έντυπα βιβλία, περιοδικός τύπος, επιστολές, μεταφράσεις)

Ανταλλαγή των πληθυσμών: Στρογγυλή τράπεζα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Σύμβαση της Λοζάνης - Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ξεριζωμοί 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη»

Εκατό χρόνια από τη συνομολόγηση της Σύμβασης της Λοζάνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα και το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν μεθαύριο, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 18:00, στρογγυλή τράπεζα με θέμα την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Τη στρογγυλή τράπεζα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Ξεριζωμοί 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη», συντονίζει ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Ο Θεόφιλος δεν μπορούσε τα σιωπητήρια

  Κώστας Βενιζέλος   

Στο ισόγειο του κτιρίου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, βρισκόταν το γραφείο του Θεόφιλου Γεωργιάδη. Εργαζόταν στον Κλάδο Τουρκικών Θεμάτων. Ένας τεράστιος χάρτης της περιοχής ήταν στον τοίχο για να συνδέει τα όσα διάβαζε, ανέλυε, μετάφραζε. Χάρτης, που περιελάμβανε- όπως πρέπει- το Κουρδιστάν. Στο γραφείο του στοίβες εφημερίδων, χαρτιά αλλά και αφίσες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κούρδων. Ήταν συνεχώς σε εγρήγορση και αποφασιστικός. Ήταν ένας άνθρωπος, που τολμούσε με παρρησία να διατυπώσει την άποψη του, να ασκήσει κριτική. Ήταν δημόσιος υπάλληλος και συνήθως αυτή η «ιδιότητα» επιβάλλει σιωπητήριο. Ο Θεόφιλος δεν μπορούσε τα σιωπητήρια, ούτε και προσάρμοζε τις απόψεις του με εκείνες της καθεστηκυίας τάξης.  Ήταν ένας άνθρωπος βαθιά ιδεολόγος, που είχε ένα όραμα, το οποίο αφορούσε την απελευθέρωση της Κύπρου, την απελευθέρωση των λαών από τους κατακτητές. Του λαού της Κύπρου, του Κουρδιστάν, της Παλαιστίνης… 

Δυστύχημα Τεμπών: Ανορθολογισμοί μέσα στο ίδιο το σύστημα

 

Του Παναγιώτη Καρκατσούλη*

Βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα του διοικητικού επιστήμονα, οπότε αυτά που θα ακούσετε από εμένα δεν είναι άμεσα σχετιζόμενα με τους σιδηροδρόμους. Θα περιοριστώ να σας πω κάποια οριζόντια πράγματα. Τι εννοώ; Όλες οι πολιτικές, είτε είναι για το σιδηρόδρομο, είτε για την υγεία, την παιδεία ή οτιδήποτε άλλο, υπακούν σε κάποιες βασικές αρχές και αξίες, σε αυτό που αποκαλούμε «σύστημα διακυβέρνησης».

Το δικό μας σύστημα διακυβέρνησης είναι διαφορετικό από αυτά που ισχύουν στην Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική την Κίνα ή την Αφρική. Σε τι συνίσταται; Συνίσταται σε μια βασική του παραδοχή, στον βασικό του πυρήνα. Αν τον πειράξετε, θα καταρρεύσει ολόκληρο. Ο βασικός του πυρήνας, λοιπόν, στηρίζεται σε μια διχοτομία που αναγνωρίζει φίλους από τη μία πλευρά, και όλους τους υπόλοιπους από την άλλη. [ ]

Ο κυρ Βασίλης και τα πτυχία επαγγελµατικής ειδίκευσης

Δρ. Τάσος Χατζηαναστασίου, Αρθρογράφος
Δρ Ιστορίας των Βαλκανίων

 Μία διδακτική ιστορία...Γιατί δεν είναι ένας «ο κυρ Βασίλης» του ΟΣΕ. Είναι, δυστυχώς, στρατιές ολόκληρες.

Για να φτάσει να εξαρτάται η ζωή τόσων πολλών από έναν απαίδευτο πρώην αχθοφόρο σηµαίνει ότι έχει διαµορφωθεί ένα ολόκληρο καθεστώς, που επιτρέπει σε τέτοιους ανθρώπους να βρίσκονται σε τόσο υπεύθυνες θέσεις.

Το δυστύχημα στα Τέμπη αποκάλυψε με τον πιο τραγικό τρόπο χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου και, μεταξύ αυτών, τον τρόπο επιλογής, εκπαίδευσης και διαχείρισης του προσωπικού. Πολλοί έδειξαν ως ηθικό αυτουργό του

Εκλογές …αλατούρκα!

Του Λεωνίδα Κουμάκη*

Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Κανείς δεν πρέπει να περιμένει κανονικές εκλογές στην Τουρκία με την μορφή που γνωρίζουμε σε ολόκληρη την Δύση.

Οι «εκλογές» στην Τουρκία αποτελούν ένα είδος «φύλλου συκής» που χρησιμοποιεί αναγκαστικά το εκάστοτε τουρκικό καθεστώς για να διαιωνίσει την εξουσία του και για να παρουσιάσει στον κόσμο μια (δήθεν) δημοκρατική Τουρκία.

Κατά την ίδρυση της Τουρκικής «Δημοκρατίας» (Οκτώβριος 1923) επιτρεπόταν η λειτουργία ενός και μοναδικού κόμματος (Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – Cumhuriyet Halk Partisi, CHP, η σημερινή τουρκική αντιπολίτευση). Μόλις το 1945 επετράπη η λειτουργία και δεύτερου πολιτικού κόμματος (Δημοκρατικό Κόμμα – Demokrat Partisi) το οποίο όμως προερχόταν από την ίδια ακριβώς μήτρα των νεότουρκων, αφού «αποσχίστηκε» από το Ρ. Λαϊκό Κόμμα.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Επικυρώθηκε η μεταβίβαση των ναυπηγείων στον Γ. Προκοπίου

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πέρασαν πλέον επίσημα στον έλεγχο του επενδυτή Γιώργου Προκοπίου, μετά τον διαγωνισμό που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2021.

Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, η τελετή για την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά, στον επενδυτή που αναδείχθηκε από την σχετική διαγωνιστική διαδικασία τον Ιούλιο 2021, Γιώργο Προκοπίου. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταβίβασης πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου φέτος.

Στην τοποθέτησή του για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τα εξής:

Η «ναυμαχία» για τις κορβέτες: Το παρασκήνιο με τους Ιταλούς με τις Doha και τη Gowind «Bani Yas» που διαφημίζουν οι Γάλλοι

 Κώστας Σαρικάς  

Η Ελληνική FDI «ΚΙΜΩΝ» να βρίσκεται στο τελικό στάδιο συγκόλλησης όλων των blocks ενώ έχουν αρχίσει και οι εργασίες κατασκευής και της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Μια νέα βελτιωμένη πρόταση των Ιταλών για τις κορβέτες Doha περιμένει η Αθήνα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος την ώρα που οι Γάλλοι διαφημίζουν την «Bani Yas», την πρώτη από τις δύο κορβέτες Gowind τη ναυπήγηση της οποίας ήδη ολοκλήρωσαν. Ο Ιταλός υπουργός άμυνας  Γκουίντο Κροζέτο ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Fincantieri, κατασκευάστρια εταιρεία των Doha, καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος των Ιταλικών αμυντικών εταιρειών, αναμένεται στην αποψινή συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες να θέσει το ζήτημα.

Συνεργατική προμήθεια πυρομαχικών από την ΕΕ με το βλέμμα στην Ουκρανία

Δεκαοκτώ κράτη της ΕΕ υπέγραψαν στις 20 Μαρτίου την συμφωνία έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) για την συλλογική προμήθεια πυρομαχικών προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία και να αναπληρώσουν τα εθνικά αποθέματα των κρατών μελών. Το έργο ανοίγει τον δρόμο για τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Νορβηγία να προχωρήσουν σε δύο μονοπάτια: μια διετή, ταχεία διαδικασία για βλήματα πυροβολικού 155 mm και ένα επταετές πρόγραμμα αποκτήσεως πολλαπλών τύπων πυρομαχικών. Υπέγραψαν Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Νορβηγία. Περισσότερα κράτη μέλη έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία σύντομα, μετά από εθνικές διαδικασίες.

Το 15ο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού είναι εδώ, ενώ το επιτελείο αναθεωρεί και μάλλον ψηφίζει τα Black Hawk…

 ΦΩΤΟ:Το θέμα της τεχνικής υποστήριξης των ελικοπτέρων της αεροπορίας στρατού ΝΗ-90 αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια την “Αχίλλειο πτέρνα” των συγκεκριμένων μέσων. Πηγή εικόνας: Γενικό Επιτελείο Στρατού 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Εδώ και περίπου 3 μήνες στην πίστα του 2ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού στα Μέγαρα βρίσκεται το 15ο ΝΗ-90, παρότι – αν και βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο- δεν έχει υπογραφεί η λεγόμενη Follow On Support, δηλαδή η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη γι’ αυτά τα πανάκριβα ελικόπτερα που έχουν πληρωθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Αύριο οι αποφάσεις για το μέλλον των SSI των F-35A και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

 Γιάννης Νικήτας

Προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των Συμφωνιών SSI για τα F-35A που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία κινείται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι αυτή την περίοδο μελετάται από το Υπουργείο το περιεχόμενο των εν λόγω Συμφωνιών, ώστε να προσδιοριστεί η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35, καθώς και η κατασκευή των υποδομών που είναι αναγκαίες για την αξιοποίηση των μαχητικών.

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ με τους Ιταλούς… Κορβέτες FCX-30 Doha, μεταφορικά α/φ και ελικόπτερα

Οργιάζει το εξοπλιστικό παρασκήνιο που αφορά στη συνεργασία με την Ιταλία. Μια χώρα που η Ελλάδα θα επιθυμούσε να αποτελέσει έναν ακόμα εταίρο, δίπλα στη Γαλλία, στην υλοποίηση της επιδίωξης για μια άτυπη “συμμαχία του ευρωπαϊκού νότου” απέναντι στα ολοένα και πιο αποκλίνοντα συμφέροντα με τον ευρωπαϊκό βορρά. Παράλληλα, οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου, δίνουν επιπρόσθετη νομιμοποίηση στην ελληνική επιδίωξη. Αυτό είναι όμως το στρατηγικό επίπεδο. Στο τακτικό τα προβλήματα δεν λείπουν και έχουν αποτρέψει, μέχρι στιγμής,την πολυπόθητη στην Αθήνα υπογραφή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης ελληνογαλλικής. Κι εδώ όμως, η “διπλωματία των εξοπλισμών” μοιάζει να παίζει τον δικό της ρόλο.

Οι μυστικές διαβουλεύσεις Δένδια - Τσαβούσογλου

Αλεξία Τασούλη

Επί 20 ημέρες και υπό άκρα μυστικότητα οι δύο υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχανε διαβουλεύσεις, μιλούσαν στο τηλέφωνο χωρίς να προχωρούν στις σχετικές ανακοινώσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Και υπήρχε μάλιστα η αγωνία μήπως διαρρεύσει το περιεχόμενο των μυστικών συνομιλιών την ώρα βέβαια που η ελληνική κοινωνία είχε στραμμένη την προσοχή της στην τραγωδία των Τεμπών.

Στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι η Αγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος για τη διετία 2015-16 και η Αθήνα, από την πλευρά της, θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ελλάδα – Ιταλία: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ιταλός υπουργός Άμυνας με φόντο αμυντική συμφωνία

 Η Ιταλία είναι αποφασισμένη να εμβαθύνει τους στρατηγικούς δεσμούς με την Ελλάδα και στέλνει στην Αθήνα τον υπουργό Άμυνας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουιντό Κροσέτο, αναμένεται σήμερα να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από ιταλικές πηγές, ο Κροσέτο θα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει στον Έλληνα Πρωθυπουργό την πρόθεση της Ιταλίας για εμβάθυνση των στρατηγικών

Γεραπετρίτης: Διαρκής συνεργασία Ελλάδας-ΕΕ για τους σιδηροδρόμους

Συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες είχε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με θέμα το δυστύχημα στα Τέμπη και τη διερεύνηση της συνεργασίας Ελλάδας-Επιτροπής στα θέματα των σιδηροδρόμων.

O Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, με την Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν και με το Διευθυντή του γραφείου της Προέδρου της Επιτροπής, Μπγιόρν Σέϊμπερτ. Και οι τρεις αξιωματούχοι της Επιτροπής, εξέφρασαν στον κ. Γεραπετρίτη τα συλληπητήριά τους για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και την επιθυμία της Επιτροπής να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές και στο κομμάτι της διερεύνησης του δυστυχήματος, αλλά κυρίως στο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σιδηροδρόμων που θα είναι πιο ασφαλές, ορθολογικό και πιο ελκυστικό για τους πολίτες.

Γ. Στουρνάρας στη Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι παλιότερα

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά προκειμένου να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης», διαβεβαιώνει ο Γιάννης Στουρνάρας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ προσθέτει ότι «διαθέτουν άφθονη ρευστότητα χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία και βελτίωσαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε επίπεδα πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η έκθεσή τους, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «σχεδόν μηδενική». Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν κατέχουν χρεόγραφα AT1 της Crédit Suisse.

NATO: Μόνο 7 χώρες έπιασαν τον στόχο του 2% το 2022

Συγκριτικά, οι χώρες που είχαν πιάσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες το 2021 ήταν 8, όπερ σημαίνει ότι πέρυσι, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντί αυτές να αυξηθούν, μειώθηκαν. 

Το 2022 θα μείνει στην Ιστορία ως η χρονιά του πολέμου στην Ουκρανία, και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήδη ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση που έχει εκτυλιχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος για έναν πόλεμο που έχει λειτουργήσει ως τομή στον ρου της Ιστορίας, επιφέροντας βαθιές διεθνοπολιτικές αλλαγές.

Ακόμη και σε μια τέτοια χρονιά πολέμου, ωστόσο, και παρά τις μεγάλες εξαγγελίες, κάποια πράγματα στην Ευρώπη δεν άλλαξαν. Από τις συνολικά 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μόνον οι επτά ξόδεψαν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα το 2022.

Σέρβος καθηγητής: Τα Σκόπια Να καταγγείλουν τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ανακτήσουν το... αρχαίο τους όνομα

 

Ένας από τους πιο ηχηρούς μαχητές για τις καταγγελίες διεθνών συμφωνιών (για τις οποίες έγιναν πολυεπίπεδες συγκρούσεις ακόμη και όταν συνήφθησαν: τόσο σε μορφή και περιεχόμενο, αλλά και στις συνθήκες και πιέσεις υπό τις οποίες υπογράφηκαν) που σύμφωνα με διεθνείς νομικούς

εμπειρογνώμονες , προκάλεσαν πολύ πιο βλαβερές συνέπειες παρά ευεργετικές όπως τα Σκόπια συνήψαν, πρώτα με τη Βουλγαρία και ένα χρόνο αργότερα με την Ελλάδα, είναι ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών από το Βελιγράδι,  Ιγκόρ Γιάνεφ.
Με γνώμονα την πολυετή πείρα, την τεχνογνωσία και τη γνώση του διεθνούς δικαίου, ο καθηγητής Γιάνεφ, που υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου των Σκοπίων,  υποστηρίζει εδώ και αρκετά χρόνια τη λήξη της Συμφωνίας των Πρεσπών ως γεννήτρια όλων των προβλημάτων, τα οποία τελικά μπορεί να είναι καταστροφικά για τη μακεδονική ταυτότητα και την ξένη επιβολή.

Μισέλ Φουσέ στο CNN Greece: Δεν υπάρχει χώρος για νέες αυτοκρατορίες στην Ευρώπη

 Σταύρος Ιωαννίδης

Την οπτική του για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τη συμμαχία Αθήνας-Παρισιού, ξεδιπλώνει στο CNN Greece ο Γάλλος διπλωμάτης και γεωπολιτικός αναλυτής Μισέλ Φουσέ, ο οποίος θα συμμετέχει στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί στις 26 με 29 Απριλίου.

Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πεδίο έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Πώς βλέπετε να διαμορφώνονται οι γεωπολιτικές ισορροπίες, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πρόσφατων τραγωδιών στην Ελλάδα και την Τουρκία;

Σολτς: Δεν θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προεξόφλησε χθες Δευτέρα ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022 δεν θα τελειώσει σύντομα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να διαρκέσει πολύ καιρό», τόνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα Rheinische Post στο Ντίσελντορφ.

«Ακόμη κι αφού τελειώσει ο πόλεμος, δεν θα γίνουν ξανά όλα φυσιολογικά αμέσως. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε πως ο πόλεμος θα τελειώσει», συμπλήρωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος.

Πούτιν για Σι: "Επιτυχείς και εποικοδομητικές" συνομιλίες για την "άνευ ορίων" σχέση των χωρών μας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε τους αυξανόμενους εμπορικούς, ενεργειακούς και πολιτικούς δεσμούς της Ρωσίας με την Κίνα, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο την Τρίτη, που στόχο είχαν την ενίσχυση της "άνευ ορίων" εταιρικής σχέσης των χωρών τους.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια σειρά εγγράφων για μια "στρατηγική συνεργασία" μετά τις κατά τον Πούτιν "επιτυχείς και εποικοδομητικές" συνομιλίες, οι οποίες έδειξαν ότι η Κίνα είναι πλέον ξεκάθαρα ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας.

Κολλάτος: Η τηλεδιοίκηση εργάστηκε μέχρι τέλη του 2011 αρχές του 2012

 

Τις πρώτες ημέρες ο Κολλάτος έβγαινε και έλεγε ότι η τηλεδιοίκηση καταργήθηκε πριν την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το αφήγημα άλλαξε...

Αντιφάσεις και ερωτήσεις για τον κ. Σπίρτζη (Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας, 20.03.2023)

 

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

LEADERS 20.3.2023 – Διεθνολόγος Ι. Παπαφλωράτος – «Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο την Ισχύ»

 

Στην εκπομπή LEADERS στις 20.3.2023 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο νομικός, διεθνολόγος και καθηγητής στρατιωτικών σχολών Ιωάννης Παπαφλωράτος αναλύει γιατί η Ελλάδα κέρδισε πόντους στο διεθνές στερέωμα, τις επόμενες κινήσεις της  Άγκυρας, αν είναι σημαντικές οι εκλογές στην Τουρκία για τη χώρα μας, καθώς και τον αγώνα «επιβίωσης» που δίνει ο Ερντογάν.

Κίνηση Ελληνοτουρκικής προσέγγισης απο Δένδια και Τσαβούσογλου

 

Ο Στρατιωτικός Αναλυτής- Συγγραφέας, Σάββας Καλεντερίδης μιλάει στο NaftemporikiTV

Τι σημαίνει το θερμό κλίμα στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

 
Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιάννης Βαληνάκης μιλάει στο NaftemporikiTV

Φίλης Γ.: Οι Ρώσοι πόσο αγαπάνε τους Κινέζους; / Ενημέρωση & Σκέψη

 
Ο Δρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, κ. Γιώργος Φίλης μίλησε για τη συνάντηση των δύο ηγετών Κίνας και Ρωσίας (20-03-2023).

Σάββας Καλεντερίδης: Ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό η ένωση των Κούρδων (20-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό η ένωση των Κούρδων

Αύριο η επανεκκίνηση προαστιακού & εμπορικών αμαξοστοιχιών – Αυτοψία του MEGA στον τοπικό πίνακα ελέγχου στο σταθμαρχείο Λάρισας

 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην τραγωδία των Τεμπών. Το MEGA έκανε αυτοψία στον τοπικό σταθμό της Λάρισας και στο κτίριο της τηλεδιοικησης, ενώ την Παρασκευή θα απολογηθούν οι δυο εμπλεκόμενοι σταθμάρχες. 

Τι λένε οι Τούρκοι για το τετ-α-τετ Τσαβούσογλου - Δένδια | Αταίριαστοι | 21/03/2023

 


1. Τι λένε οι Τούρκοι για το τετ-α-τετ Τσαβούσογλου - Δένδια

Με μορφή «ραγδαίας»… αγάπης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις | Ώρα Ελλάδος 21/03/2023 | OPEN TV

 
Με μορφή «ραγδαίας»… αγάπης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις | Ώρα Ελλάδος 21/03/2023 | OPEN TV

Το παρασκήνιο από την συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου | Σήμερα | 21/03/2023

 


1. Σταϊκούρας: "Υπάρχει εγγύηση στις καταθέσεις - Σταθερό το τραπεζικό σύστημα"
2. Το παρασκήνιο από την συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου
3. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας "εξαφανίζει" το τουρκολιβυκό μνημόνιο
4. Τούρκοι αναλυτές: "Οι Έλληνες μας εμπόδισαν στην αγορά των F-16"
5. Τα τουρκικά μέσα επιμένουν να στοχοποιούν τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου