Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Αναζητώντας σε μια στοά ακόμα ένα κρυμμένο μυστικό της Αμφίπολης


Στην ακρόπολη της αρχαίας Αμφίπολης οι ανασκαφές ρίχνουν φως στο ελληνιστικό και ρωμαϊκό παρελθόν της πόλης. Σπάνε κάθε ρεκόρ οι επισκέψεις στον τύμβο Καστά.

Οι δωρεές του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη Γεώργιου Αβέρωφ, από αγάπη για την πατρίδα


Σαν σήμερα, στις 15 ιουλίου 1899, αφήνει την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ.

Ελληνοτουρκικά και βιωσιμότητα του κράτους


Η αποφασιστικότητα, η μεθοδικότητα και η αξιοποίηση των διεθνών συμμαχιών που κάποιοι λοιδορούν μπορούν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα στα εθνικά θέματα.

Δρ. Μάνος Παπάζογλου, Αρθρογράφος

Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

15 Ιουλίου '74: Μια άγνωστη μαρτυρία για τα Ελληνόπουλα Αιγύπτου στο Προεδρικό


Τα Ελληνόπουλα της Αιγύπτου στο Προεδρικό. Είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες πτυχές του πραξικοπήματος  της 15ης Ιουλίου το 1974. Η ομάδα παιδιών από την ελληνική παροικία της Αιγύπτου που επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στο Προεδρικό Μέγαρο εκείνο το πρωινό.

Κανένα ξέπλυμα της προδοσίας

Κώστας Βενιζέλος

Σχεδόν πενήντα χρόνια από εκείνο πρωινό της 15ης Ιουλίου 1974, το οποίο ανέτρεπε τα πάντα, άλλαζε με βίαιο τρόπο την ιστορία. Το πραξικόπημα δεν ήταν, όπως ισχυρίζονται κάποιοι,  αποτέλεσμα ενός «εμφυλίου», αλλά η εφαρμογή ενός σχεδίου, που στόχευε να μοιραστεί το νησί στα δυο. Ήταν μια προσπάθεια ενδονατοϊκής διευθέτησης.

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία στέλνει «μηνύματα» να υπάρξει κινητοποίηση στο Κυπριακό


Μεταφέρονται μηνύματα από τουρκικής πλευράς για την ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι όλα αυτά η πλευρά μας θα τα δει στην πράξη μέσα από την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών.

Εντυπωσιακό βίντεο από την συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ιταλίας


Από την Δευτέρα 10 έως την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) με τις ΕΔ της Ιταλίας, στο πλαίσιο ανταπόδοσης της συμμετοχής της Χώρας μας σε αντίστοιχη δράση που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία από 06 έως 10 Φεβρουαρίου 2023.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Τι δείχνουν οι πρώτες δοκιμές του πανίσχυρου ραντάρ SEA FIRE των φρεγατών Belharra -Ασπίδα ασφαλείας πάνω από το Αιγαίο


Το ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών, εξοπλισμένο με τέσσερα σταθερά πάνελ λαμβάνει με εκπληκτική ακρίβεια δεδομένα καθώς «σαρώνει» τον εναέριο χώρο γύρω από το πλοίο αλλά και την επιφάνεια της θάλασσας.

Κώστας Σαρικάς

Μια υπόθεση εργασίας : LCS class Freedom. “Think out of the box"


Ας σκεφτούμε λίγο ‘πονηρά’ για τις LCS class Freedom. “Think out of the box”

Θεωρούμε μια υπόθεση εργασίας ότι οι ΗΠΑ μας προσφέρουν:

Rafale: Θα φτιάχνονται τα νέας γενιάς γαλλικά μαχητικά F5 στην Ελλάδα; – Αλλάζει το γαλλικό δόγμα;


Η Ελλάδα «είναι πιθανώς μια εξαιρετική υποψήφια», λένε.

Διονύσης Αντωνέλλος

Έντονη κινητικότητα και παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες για τον μεταφορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας: Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο οι Ε.Δ.


FILE PHOTO: Φαίνεται ότι βρισκόμαστε προ των πυλών απάντησης των ΗΠΑ προς την πολεμική αεροπορία σχετικά με τον στόλο των μεταφορικών C-130 και το επίσημο αίτημα που είχε καταθέσει η Αθήνα προς την Αμερική. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin 22-12863 Indonesian C-130J Beauty Shot MP22-0224 — Lockheed Martin Photography by Thinh D. Nguyen

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL

Αρκετό χρονικό διάστημα ομιλούμε για την πίεση που ασκεί η ελληνική πλευρά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να προμηθευτούν οι ένοπλες δυνάμεις ορισμένα μέσα που θα δώσουν πολύτιμες ανάσες.

Θετικές ειδήσεις για το Πολεμικό Ναυτικό κομίζει η επίσκεψη μας στα Ναυπηγεία της Λοριάν

Γιάννης Νικήτας

H περιοχή της Bρετάνης είναι γνωστή για τη ναυτική παράδοση των Γάλλων στη θάλασσα. Στη περιοχή εδρεύουν δεκάδες μικρά και μεγάλα ναυπηγεία. Στη Λοριάν μια παραθαλάσσια γραφική πόλη στις εκβολές του ποταμού Μπλαβέ βρίσκεται εγκαταστημένο το μεγαλύτερο ναυπηγικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα των γαλλικών ναυπηγείων της Naval Group.

Στην Μεσόγειο το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ – Ρότα για Σούδα – ΒΙΝΤΕΟ


Το USS Gerald R. Ford – το νεότερο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στον κόσμο – πλέει υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ για την άσκηση Neptune Strike 2023-2, κι αμέσως μετά στη Σούδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Παράβαση από ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο FIR Αθηνών


Σύμφωνα με πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πραγματοποίησε παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, συγκεκριμένα στο σε περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Wishful Thinking! Δεν υπάρχει ήττα ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ… το ευρασιατικό “great game” και η εθνική ασφάλεια


Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ανήκει πλέον στην ιστορία. Δυο είναι τα βασικά θέματα που έχουν προκύψει και απασχολούν την ελληνική επικαιρότητα: Το πρώτο είναι εάν κέρδισε ή έχασε ο Ερντογάν και το δεύτερο, εάν κέρδισε ή έχασε η Ελλάδα. Κέρδισε, λοιπόν, ή έχασε ο Ερντογάν; Το ερώτημα είναι άτοπο: 

Το Mea Culpa του κ. Μητσοτάκη


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Του Παντελή Σαββίδη

Η Κρίση του 1987 κορυφώθηκε το βράδυ της 27ης Μαρτίου με νίκη, υποτίθεται, της ελληνικής πλευράς. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκλεισε τα τηλέφωνα, σφράγισε τις αμερικανικές βάσεις και αποσύρθηκε περιμένοντας τις εξελίξεις. 

Γερμανικός Tύπος: Πού οφείλεται η «στροφή» Ερντογάν;


«Μεταβολή Ερντογάν» είναι ο τίτλος στην ανάλυση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL για την άρση του τουρκικού βέτο όσον αφορά ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Βίλνιους σημαίνει συμβιβασμός


Κώστας Λάβδας

Ησύνοδος στο Βίλνιους μας έδωσε δυο αναμενόμενες και κάποιες λιγότερο αναμενόμενες ειδήσεις. Καμία δεν αποτέλεσε έκπληξη: η διαφοροποίηση οφείλεται σε βαθμούς πιθανότητας. 

«Ο Ερντογάν δεν είναι προδότης της Ρωσίας, αλλά ανατολίτης έμπορος», ρωσική ανάλυση


Ιούλιος 15, 2023. Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σημαντικά πακέτα πήρε ο Ζελένσκι

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο πρόεδρος Ζελένσκι τελικά διατήρησε την ψυχραιμία του, γιατί πριν αναχωρήσει από το Κίεβο σε ορισμένες δηλώσεις του εμφανίστηκε αρκετά εκνευρισμένος, ειδικά για τη σχέση ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, συνάντηση με Ζελένσκι


Η κυβέρνηση Γιουν, σύμμαχος των ΗΠΑ και αναδυόμενος εξαγωγέας όπλων, πιέζεται για αποστολη όπλων. Ως τώρα έχει αντισταθεί, παρέχοντας ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια,

Η Wagner εκπαιδεύει Λευκορώσους στρατιώτες μετά από συμφωνία με τον Λουκασένκο


Λευκορώσοι στρατιώτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo, File

Λευκορώσους στρατιώτες εκπαιδεύει η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner μετά από συμφωνία  με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.  

Ο Πριγκόζιν με εσώρουχα: Η φωτογραφία που διασύρει τον επικεφαλής της Wagner -Εκδίκηση Πούτιν για την ανταρσία;


Φωτογραφία με την οποία διασύρεται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κάνει το γύρο του διαδικτύου κι απεικονίζει τον αρχηγό της Wagner με φανέλα κι εσώρουχο.

Ρωσία: Ποιος είναι ο Αντρέι Τρόσεφ που προτείνει για νέο επικεφαλής της Wagner ο Πούτιν


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον βετεράνο μισθοφόρο Αντρέι Τρόσεφ ως νέο διοικητή της μισθοφορικής ομάδας Wagner.

Μια κριτική ματιά σε δύο θεμελιώδεις “πυρηνικούς μύθους” περί Ρωσίας (Μέρος Β΄)


Aπό Δρ Βασίλης Σιταράς

ΥΨΗΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η΄ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

Ο δεύτερος μύθος της μονταζιέρας προπαγάνδας του Κρεμλίνου συνοψίζεται στη φράση: «μια πυρηνική δύναμη δεν είναι δυνατό να νικηθεί»

Ο Μόντι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


O πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι έφτασε στο Άμπου Ντάμπι το Σάββατο για να σηματοδοτήσει την έναρξη της επίσημης επίσκεψης του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Καραμέρος: Αυτή η υπερανάπτυξη δεν φέρνει την ευτυχία. Αντίθετα φέρνει και προβλήματα υγείας


Ρομαντικός.

Εθνοκεντρική Υψηλή Στρατηγική πριν το μετανιώσουμε , Κωνσταντίνος Γρίβας


Εθνοκεντρική Υψηλή Στρατηγική πριν το μετανιώσουμε , Κωνσταντίνος Γρίβας

Άγγελος Συρίγος, Τα Ελληνοτουρκικά μέσα σε ένα νέο παγκόσμιο, γεωπολιτικό περιβάλλον


Τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στα Ελληνοτουρκικά σχολιάζει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Κύριος Άγγελος Συρίγος. Για μια συνάντηση επανεκκίνησης μιας διαδικασίας επαφών σε διάφορα επίπεδα μιλάει η Ελληνική κυβέρνηση. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να γίνει η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο.

Μεταναστευτικό και Τουρκία μετά το Βίλνιους (Blue Sky TV, 14.07.2023)

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Από πού θα υποχωρήσετε κ. Μητσοτάκη; (14/7/2023)


Θέματα Εκπομπής 14ης Ιουλίου 2023

Ο Τσελίκ θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών | Οι Δεκατιανοί | 15/07/2023


Ο Τσελίκ θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών | Οι Δεκατιανοί | 15/07/2023

Φενέκος και Δήμου για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 15/07/2023 | OPEN TV


Φενέκος και Δήμου για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 15/07/2023 | OPEN TV

Διπλωματικές πηγές: "Καμία συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν για κυριαρχικά δικαιώματα" | Καλημέρα | 15/07/2023


Διπλωματικές πηγές: "Καμία συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν για κυριαρχικά δικαιώματα" | Καλημέρα

Τζ. Μπόλτον στον ΣΚΑΪ: Αμφιβολίες για το αν τελικά η συμφωνία Ερντογάν-Μπάιντεν για τα F-16 ισχύσει| Ειδήσεις | 14/07/2023


1. Τζ. Μπόλτον στον ΣΚΑΪ: Αμφιβολίες για το αν τελικά η συμφωνία Ερντογάν-Μπάιντεν για τα F-16 ισχύσει
2. Ο Π.Τσίμας σχολιάζει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά,το μήνυμα Μητσοτάκη και την τουρκική αντίδραση

Κυβέρνηση: Καμία υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές μας | Κεντρικό δελτίο ειδήσεων | OPEN TV

1. Κυβέρνηση: Καμία υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές μας
2. Διπρόσωπος Ερντογάν: Δεν αλλάζει τα «χούγια» του ο Τούρκος πρόεδρος