Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Ιμβρος: «Αξια της ιστορίας, των κόπων και των μόχθων των κατοίκων της»

                                     Ο Πατριάρχης με τους συντοπίτες του. (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ) 

Καμιά φορά μοιάζει λες η Ιμβρος και η Τένεδος να παραμένουν στη σκιά της Ιστορίας, δηλαδή των τεράστιων ξεριζωμών στη Μικρά Ασία και την Πόλη, που αλλάξαν για πάντα το πρόσωπο του ελληνισμού.

Μαργαρίτα Πουρνάρα

Καμιά φορά μοιάζει λες η Ιμβρος και η Τένεδος να παραμένουν στη σκιά της Ιστορίας, δηλαδή των τεράστιων ξεριζωμών στη Μικρά Ασία και την Πόλη, που αλλάξαν για πάντα το πρόσωπο του ελληνισμού. Κοντολογίς ξέρουμε για τη Σμύρνη, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, αλλά αγνοούμε τους διωγμούς, τις ταπεινώσεις και τη φθορά που υπέστησαν οι πληθυσμοί αυτών των δύο καθαρά αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Είδαν τη μοίρα τους να αλλάζει βάναυσα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

97 χῶρες στηρίζουν τήν Ἑλλάδα γιά τό Συμβούλιο Ἀσφαλείας

ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ τῶν ἐνεργειῶν προκειμένου…

… ἡ ἑλληνική ὑποψηφιότης γιά τήν ἐκλογή στήν θέση τοῦ μή μονίμου μέλους τοῦ Συμβουλίου Ἀσφαλείας νά συγκεντρώσει ἀκόμη περισσότερες ψήφους, ἀνεκοίνωσε ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Νῖκος Δένδιας. Ἡ ἐκλογή τῶν χωρῶν πού θά συμμετάσχουν στό Συμβούλιο γιά τήν περίοδο 2025-2026 θά γίνει τόν Σεπτέμβριο τοῦ 2024, καί ἤδη ἡ χώρα μας ἔχει ἐξασφαλίσει 97 γραπτές δεσμεύσεις, δηλαδή ἄνω τοῦ 50% τῶν κρατῶν μελῶν τοῦ ΟΗΕ. Ὁ Νῖκος Δένδιας σημείωσε ὅτι τά τελευταῖα χρόνια ἡ Ἑλλάς ἔχει ἀναπτύξει στρατηγικές σχέσεις μέ τρία μόνιμα μέλη τοῦ Συμβουλίου Ἀσφαλείας, τίς ΗΠΑ, τήν Γαλλία καί τήν Βρεταννία ἐνῶ διατηρεῖ ἀνοικτούς διαύλους ἐπικοινωνίας

ΑΓΩΓΟΣ EastMed: Ένα “παίγνιο” για τους Ισραηλινούς φίλους… προτού επισκεφτούν Τουρκία-Ερντογάν

Εν όψει της φημολογούμενης επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία, στην πλέον εμβληματική διπλωματικά ενέργεια στην οδό της επιδιωκόμενης εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, η πιο συστηματική εξέταση της νέας εικόνας που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο έχει μεγαλύτερη αξία από ποτέ. Αν και η επίσκεψη δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα δεδομένη, καθόσον έχει αναφερθεί μόνο από τον Ερντογάν, η διένεξη για τον αγωγό EastMed θα βρεθεί στο επίκεντρο. Αλήθεια, μπορεί το Ισραήλ, ελαφρά τη καρδία, να εγκαταλείψει τον αγωγό; Το “παίγνιο” είναι πολύπλοκο. Μπορεί όμως να αποτυπωθεί και με την έννοια που έχει επιστημονικά ο όρος…

Του Δρ. Σωτήρη Καμενόπουλου

Ας κάνουμε μία υπόθεση υπό τη μορφή παιγνίου. Ας υποθέσουμε πως το Ισραήλ εξετάζει την πιθανότητα να αποφασίσει τη διακοπή στήριξης στον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Συντελείται γεωπολιτικός σεισμός, αλλά δεν μας… αγγίζουν τα ρίχτερ

Κώστας Βενιζέλος   

Οι αλλαγές που συντελούνται, πολιτικές και γεωστρατηγικές, προμηνύουν, πέραν από την ανακατανομή ισχύος στην ευρύτερη περιοχή, και διαφοροποίηση των ισορροπιών. Ενδεχομένως και των συνεργασιών. Οι εξελίξεις μπορεί να είναι και ραγδαίες, λόγω των ανοικτών μετώπων. Το τι θα γίνει στην Ουκρανία, δεν επηρεάζει μόνο τους βασικούς παίκτες, αλλά και τους μικρότερους. Επηρεάζει, ασφαλώς, την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Κύπρος μπορεί να φαίνεται πως είναι μακριά, αλλά είναι στην πραγματικότητα αρκετά κοντά. Θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία; Θα επέμβουν οι δυτικοί; Θα υπάρξει σύρραξη; Θα επιβληθούν κυρώσεις; Θα επηρεαστούν ρωσικά συμφέροντα στην Κύπρο; Ποια θα είναι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Θα κρυφτεί πίσω από την «ασθενική» Ε.Ε., σε μια τοποθέτηση με παραγγελία των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ; 

Το δημογραφικό στην Ευρώπη & την Ελλάδα (μέρος Α΄)

Του Γιώργου Ρακκά από το Άρδην τ. 121

Ενώ στην Ελλάδα το δηµογραφικό ζήτηµα διέρχεται από την βάσανο του πολιτισµικού πολέµου, που ο υπερδικαιωµατισµός έχει κηρύξει στο φάντασµα της συντηρητικής και πατριαρχικής κοινωνίας, οι δηµογραφικές πολιτικές στην Ευρώπη –βόρεια, δυτική και ανατολική– µετρούν ήδη τουλάχιστον τρεις δεκαετίες εφαρµογής. 

Η µακρά περίοδος αυτή επιτρέπει µια πρώτη αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητάς τους.

Μόνο στην Αμερική οι δημοσιογράφοι τα βάζουν στα ίσια με την εξουσία: Ο καυγάς για τη Ρωσία… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Εν μέσω της πολεμικής κρίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν αναχωρεί για μία περιοδεία στην μακρινή Αυστραλία τη Δευτέρα. Θα επιστρέψει στις 13 Φεβρουαρίου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ασχοληθεί περισσότερο με εσωτερικά θέματα αν και στο πρόγραμμα του, τη Δευτέρα, βρίσκεται η σημαντική συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Οι Αμερικανοί βγάζουν προς τα έξω μία ηρεμία, προφανώς πριν από τη θύελλα, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει ένας εφησυχασμός και η απόφαση είναι να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος μέχρι το τέλος των Αγώνων, από τη διπλωματία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ουκρανικό.

Συμφωνία Ευρωπαίων για το μεταναστευτικό: Υποδοχή προσφύγων ή οικονομική στήριξη

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να καταστήσουν υποχρεωτική τη λεγόμενη αρχή της «αλληλεγγύης» για τα μεταναστευτικά ζητήματα, ανακοίνωσε την Πέμπτη (3 Φεβρουαρίου) ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Η Γαλλία έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία κανονισμών που θα καθιστούν την αλληλεγγύη πιο δεσμευτική όταν πρόκειται για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη της ένωσης. Η θέση τους είναι ότι θα πρέπει να εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν θα δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες ή αν θα στηρίξουν οικονομικά τα κράτη που είναι πρόθυμα να τους αφήσουν να εισέλθουν.

Ο γρίφος Πούτιν: Τι άλλο μπορεί να κάνει αν δεν εισβάλει στην Ουκρανία

Ουδείς μπορεί στην πραγματικότητα να «αποκρυπτογραφήσει» τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και η επόμενη κίνηση στο γεωπολιτικό «πόκερ» του ανήκει
Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

Ο ρωσικός στρατιωτικός κλοιός γύρω από την Ουκρανία σφίγγει μεν διαρκώς, ωστόσο ταυτόχρονα «κλιμακώνεται» και η διεθνής διπλωματία που διαφαίνεται πως δεν έχει ακόμη εξαντλήσει τα περιθώριά της προς αποσόβηση ενός πολέμου με δραματικές συνέπειες παγκοσμίως.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε» εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταλήξει σε απόφαση εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει ο Λευκός Οίκος και αποστασιοποιείται από τις διατυπώσεις περί «άμεσης» απειλής, κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων στο Κίεβο για τη σχετική ρητορική που είχαν υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Βρετανία.

Αποκαλυπτικά έγγραφα: Από το 1991 συζητούσε η Γερμανία διάλυση Γιουγκοσλαβίας και «Μεγάλη Αλβανία»

Απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν στη Γερμανία αποκαλύπτουν σχέδια για τη διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας και την προοπτική δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας από το 1991, και, μάλιστα, ορισμένα σημεία αυτών των εγγράφων μοιάζουν σαν να γράφτηκαν χθες, σήμερα ή πριν έναν χρόνο.

«Η πρώτη μου επίσκεψη στην Πρίστινα άφησε την εντύπωση ότι η αλβανόφωνη περιοχή στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί το πιο ευνοϊκό έδαφος για τη γερμανική πολιτιστική επιρροή». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά μπορούν να επιτευχθούν εδώ με λίγες οικονομικές επενδύσεις…

Η Ανατολική Ευρώπη λοξοκοιτάει ανατολικότερα

Του Κώστα Ράπτη

Οι εντάσεις των τελευταίων μηνών ερμηνεύονται ως μία μεγάλη σύγκρουση απέναντι στον "ευρασιατικό αυταρχισμό”, με την Ανατολική Ευρώπη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Συμβαίνει όμως εκλεκτοί εκπρόσωποι της ίδιας της Ανατολικής Ευρώπης να σκέπτονται διαφορετικά.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο, όπου με την ευκαιρία της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων πρόκειται να έχει σήμερα σημαντική συνάντηση εφ' όλης της ύλης με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπινγκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την ικανοποίηση να υποδεχθεί στη Ρωσία τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Τον ηγέτη δηλαδή μίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ο οποίος κάθε άλλο ακολουθεί την κοινή γραμμή της Δύσης έναντι της "ρωσικής απειλής”.

Νέα γεωπολιτική στον Καύκασο που μειώνει το ρόλο της Τουρκίας – συμμετοχή Ελλάδας

Ο διάδρομος διέλευσης Περσικός Κόλπος – Εύξεινος Πόντος είναι περισσότερο από δύο φορές μικρότερος από τη διαδρομή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και η παράδοση εμπορευματοκιβωτίων είναι πολύ φθηνότερη, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Έτσι, εάν το Ιράν τα καταφέρει, θα είναι σοβαρό πλήγμα στις γεωπολιτικές φιλοδοξίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. 

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ. "Η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει σύνορα." Τα βασικά σημεία της κοινής δήλωσης Πούτιν - Σι Τζινπινγκ

Και κάπου εδώ, τα δεδομένα αλλάζουν, πλέον απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ βρίσκεται όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και η Κίνα.

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της κοινής δήλωσης των Προέδρων της Ρωσίας, Βλαντιμηρ Πούτιν και Κίνας Σι Τζινπινγκ.

Σχέσεις Μόσχας και Πεκίνου


- Ο νέος τύπος των ρωσο-κινεζικών σχέσεων ξεπερνά τις στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες του Ψυχρού Πολέμου: «Η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει σύνορα, δεν υπάρχουν απαγορευμένες ζώνες συνεργασίας, η ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών. δεν επηρεάζεται από το ασταθές διεθνές περιβάλλον και τις αλλαγές της κατάστασης σε τρίτες χώρες».

Δούρειος Ίππος Podcast #008 Η κρίση στην Ουκρανία - Η άποψη Έλληνα εθελοντή των επιχειρήσεων(Βίντεο)

Ο Σάββας Δ. Βλάσσης και ο Βασίλης Χρονόπουλος προσεγγίζουν την κρίση στην Ουκρανία με την βοήθεια και Έλληνα εθελοντή των επιχειρήσεων, που μεταφέρει την άποψή του για τα στρατιωτικοπολιτικά τεκταινόμενα.  

0:00 Intro  

10:59 Eλληνας Εθελοντής στην Ουκρανία,  

1:03:40 Συμπεράσματα , Ανάλυση

Κώστας Λάβδας, Ενώνει Ρωσία και Κίνα το θέμα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ. Διαιρεμένη η Δύση(Βίντεο)

Ενώνει Ρωσία και Κίνα το θέμα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ την ώρα που οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η Δύση δεν έχει ενιαία στάση έναντι της Ρωσίας δηλώνει ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής και συγκριτικής πολιτικής Κώστας Λάβδας 

Ο καθηγητής σημειώνει ότι θεωρεί απίθανη μία σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας ενώ όλα δείχνουν ότι και η Ρωσία δεν είναι πολύ πρόθυμη να εισβάλει στην Ουκρανία. Μάλιστα όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας "η Ρωσία θα επιτεθεί μόνο αν δεχτεί επίθεση" 

Μάζης Ι.: Ο Πούτιν πιστεύει ότι αν δεν αντιδράσει, η Ρωσική Ομοσπονδία θα έχει ...(Βίντεο)

Ο Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης 

στην εκπομπή "Εμείς οι Έλληνες" (02-02-2022).