Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Συμφωνία Ευρωπαίων για το μεταναστευτικό: Υποδοχή προσφύγων ή οικονομική στήριξη

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να καταστήσουν υποχρεωτική τη λεγόμενη αρχή της «αλληλεγγύης» για τα μεταναστευτικά ζητήματα, ανακοίνωσε την Πέμπτη (3 Φεβρουαρίου) ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Η Γαλλία έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία κανονισμών που θα καθιστούν την αλληλεγγύη πιο δεσμευτική όταν πρόκειται για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη της ένωσης. Η θέση τους είναι ότι θα πρέπει να εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν θα δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες ή αν θα στηρίξουν οικονομικά τα κράτη που είναι πρόθυμα να τους αφήσουν να εισέλθουν.

Η υποχρεωτική αλληλεγγύη «δεν θα είναι εθελοντική», τόνισε ο Νταρμανέν. «Αν δεν υπάρξει κατανομή, θα υπάρξει μεγάλη οικονομική στήριξη», είπε επίσης ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στο θέμα της κατανομής».

Το πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη θα αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών στις 3 Μαρτίου, αν και όλα τα κράτη μέλη υποτίθεται ότι υποστηρίζουν την προσέγγιση «επί της αρχής».

Έχουμε «την πλήρη υποστήριξη των κρατών μελών», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ατμόσφαιρα στη συνάντηση ήταν «πολύ θετική».

Μέχρι στιγμής, η κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ και η οικονομική στήριξη των κρατών που είναι πρόθυμα να τους δεχτούν ήταν καθαρά «εθελοντική».

Το γαλλογερμανικό δίδυμο

Η γαλλική πρωτοβουλία ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη θέση της Γερμανίας.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ ζήτησε τη δημιουργία ενός συνασπισμού μεταξύ των κρατών μελών που τίθενται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δέσμη μέτρων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η Φέιζερ χαιρέτισε επίσης τη γαλλική πρόταση, την οποία παρουσίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Για τη Γερμανία, το ζήτημα της αποδοχής ατόμων που χρήζουν προστασίας συνδέεται επίσης με τη γενική μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας.

«Πρόκειται για στοχευμένη μετανάστευση, την οποία χρειαζόμαστε σε όλες τις πτυχές της αγοράς εργασίας μας», δήλωσε ο Λαρς Καστελούτσι, βουλευτής της γερμανικής Βουλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ο Καστελούτσι πρόκειται να επιβεβαιωθεί ως εκπρόσωπος του κόμματός του για τη μεταναστευτική πολιτική την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν ασφαλείς δίαυλοι μετανάστευσης, ώστε όσο το δυνατόν «λιγότεροι άνθρωποι να αναγκάζονται να ακολουθούν επικίνδυνες διαδρομές», τόνισε ακόμη ο Καστελούτσι.

Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την «υποχρεωτική αλληλεγγύη», η Γερμανία είναι επίσης πρόθυμη να συμβιβαστεί. Αλληλεγγύη θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι «οι χώρες που δεν θέλουν να υποδεχθούν πρόσφυγες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στην προστασία των συνόρων» ή να συνεισφέρουν οικονομικά, δήλωσε επίσης ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.

«Ωστόσο, είναι σαφές ότι κανένα κράτος της ΕΕ δεν μπορεί να μείνει εντελώς έξω από την κοινή πολιτική ασύλου, επειδή όλα έχουν υπογράψει τις συνθήκες», κατέληξε ο Καστελούτσι.

Ποιος είναι με το μέρος της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας;

Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο ποιες χώρες της ΕΕ θα συμμετάσχουν πραγματικά στη γαλλογερμανική πρωτοβουλία.

Η γερμανική ανακοίνωση για έναν «συνασπισμό όσων είναι πρόθυμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες» έτυχε ελάχιστης ανταπόκρισης σε όλη την ένωση.

Δεν υπήρξε δημόσια συζήτηση για το θέμα σε καμία χώρα της ΕΕ, εκτός από την Αυστρία, όπως διαπίστωσε η EURACTIV.

Επιπλέον, τα περισσότερα από τα υπουργεία Εσωτερικών με τα οποία επικοινώνησε η EURACTIV δήλωσαν ότι δεν είχαν συζητήσει τη γερμανική πρόταση στο εσωτερικό τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, 12 κράτη μέλη συγκαταλέγονται επί του παρόντος μεταξύ εκείνων που είναι «πρόθυμα να υποδεχθούν» πρόσφυγες. Ωστόσο, δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί ποια κράτη είναι αυτά, παρά τα πολλά αιτήματα για πληροφορίες που εστάλησαν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Μένει να δούμε ποια μορφή θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις για την «υποχρεωτική αλληλεγγύη».

Πρόσφατα, στις 21 Ιανουαρίου, 16 χώρες της ΕΕ σε κοινή τους δήλωση ζήτησαν κυρίως μια πιο ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για την αποτροπή της «παράνομης μετανάστευσης».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται επίσης η Μάλτα και η Ελλάδα, οι οποίες τάσσονται υπέρ της κατανομής κατ’ αρχήν, αλλά αντιτίθενται σθεναρά στην αυξημένη εισδοχή μεταναστών στην ΕΕ.

«Η αλληλεγγύη είναι, φυσικά, σημαντική για τις μεσογειακές χώρες – αλλά και για τις ανατολικές χώρες της ΕΕ.», δήλωσε ο Νταρμανέν.

ΠΗΓΗ euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου