Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

«Ηχήστε οι Σάλπιγγες»: Η Κηδεία του Κωστή Παλαμά

Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 έφευγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο σπουδαίος έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Ήταν βαριά άρρωστος όταν τον συνάντησε ο χάρος στο σπίτι του, στην οδό Περιάνδρου 3 στην Πλάκα. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1943, είχε πάρει τη γυναίκα του Μαρία.
Το νέο του θανάτου του επιφανέστερου ποιητή της γενιάς του 1880 κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα στην κατοχική Αθήνα. «Χτες βράδυ μία είδηση ακατανόητη μας ήρθε. Μία είδηση ασύλληπτη. Ο Γέρο-Παλαμάς πέθανε. Είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός» γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο η Ιωάννα Τσάτσου.

«Όπλο στη φαρέτρα» της Κύπρου η γνωμοδότηση για Μαυρίκιο

Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον Μαυρίκιο μπορεί να αποτελέσει όπλο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της Λευκωσίας, λένε νομικοί, διεθνολόγοι και πρόσωπα που χειρίστηκαν από θέσεις ευθύνης το θέμα της προσφυγής της νησιωτικής χώρας στη Χάγη.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, οι νομικοί Κρις Τριανταφυλλίδης και Ανδρέας Αγγελίδης και ο διεθνολόγος και επικεφαλής Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής εκφράζουν ωστόσο διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με το εύρος και τον τρόπο αξιοποίησης της νομικής απόφασης. Πρόκειται για συμβουλευτικού χαρακτήρα γνωμοδότηση και όχι για απόφαση, λέει η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία.

«Προσβάλλετε και συκοφαντείτε τους Έλληνες» – Πύρινη επιστολή στο BBC για το κατάπτυστο δημοσίευμα από τους «Πτολεμαίους Μακεδόνες»

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το BBC απέστειλαν από κοινού με την δικηγόρο Αριάδνη Νούκα, οι «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ».

Στην επιστολή τους για το πρόσφατο δημοσίευμα του BBC στο οποίο γινόταν λόγος για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, κάνουν λόγο για διακίνηση ανυπόστατων ισχυρισμών και για κραυγαλέα ιστορική παραποίηση την οποία παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω.
Αναλυτικά στην επιστολή τους σημειώνουν:
Kύριε, Stephen Mulvey
Στις 24.2.2019 διαπιστώσαμε, ότι δημοσιεύσατε άρθρο που τιτλοφορείται

Ρουμάνοι λιμενικοί άνοιξαν πυρ κατά τουρκικού σκάφους: Τρεις Τούρκοι τραυματίες – Βίντεο-ντοκουμέντο

Οι Ρουμάνοι Λιμενικοί έριξαν πυρά σε τουρκικό αλιευτικό που εισήλθε παράνομα στα  ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας πριν μερικές ημέρες, με αποτέλεσμα 3 Τούρκους τραυματίες, ενώ  αναμένονται εξελίξεις στο θέμα αυτό.

«Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν στα διεθνή ύδατα, προσπάθησαν να μας βυθίσουν», αναφέρουν οι Τούρκοι ψαράδες, το αλιευτικό σκάφος των οποίων το έκαναν κόσκινο οι άνδρες της ρουμανικής ακτοφυλακής.
Οι Ρουμάνοι  άνοιξαν πυρ στο τουρκικό αλιευτικό σκάφος που εισήλθε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα, στην αρχή με πλαστικές και μετά με πραγματικές σφαίρες.

Καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας - Πώς θα γράφετε φάρμακα και εξετάσεις - ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

Τέλος στα βιβλιάρια υγείας  για συνταγές φαρμάκων και παραπεµπτικά, φαίνεται πως βάζει το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου, προωθεί τροπολογία με την οποία θα καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα που επιβάλλει τη χρήση έντυπου βιβλιαρίου Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».
Όπως αναφέρεται, η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατάργησης των παλαιών βιβλιαρίων και η μετατροπή όλων των υπηρεσιών σε ψηφιακές μέσω του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει από τα φάρμακα μέχρι και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα κάνει ο κάθε ασφαλισμένος.

Η επόμενη μέρα μετά το πέρασμα της θεομηνίας στο Ρέθυμνο - Κατολισθήσεις και σοβαρές ζημιές σε δίκτυα υποδομών

Υποχώρησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ρέθυμνο αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένα προβλήματα στις περισσότερες επαρχιακές οδούς του νομού και τους κατοίκους να μετρούν τις καταστροφές στις περιουσίες και τις καλλιέργειες τους.
Υπάρχουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό θέματα προσπέλασης και διέλευσης σε οικισμούς και χωριά και, για τον λόγο αυτό, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες παρά την ύφεση και για λόγους ασφαλείας, να περιορίσουν, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις τους και να παρακολουθούν τις συνεχείς ενημερώσεις από τις αρχές.