Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Η απελευθέρωση της Χειμάρρας το 1912

Tα ξημερώματα της 5ης Νοεμβρίου το εθελοντικό σώμα του Σπύρου Σπυρομήλιου, περίπου 2.000 ανδρών,αποτελούμενο από Χειμμαριώτες, Κρήτες και άλλους εθελοντές επιβιβάζεται στα ατμόπλοια. Στις 7:30 το πρωί τα ελληνικά τμήματα αποβιβάζονται στα Σπήλια της Χειμμάρας.

Ουδεμία αντίσταση άξια λόγου παρατηρείται. Ένα τμήμα κατευθύνεται στον Λογαρά, οι Κρητικοί παραμένουν στο νότιο τμήμα της πόλης ενώ Χειμαρριώτες εθελοντές ετοιμάζονται για επίθεση και κατάληψη του Κάστρου της Χειμμάρας.

Έγκλημα κατά της ιστορίας – Πωλείται το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη! – Ξεπουλάνε τα πάντα

Το όνομα αυτής Grande Dame. Σίγουρα πρόκειται για την Grande Dame του Αργοσαρωνικού, ένα σπίτι εξαιρετικής αισθητικής, με ιστορία (ήταν η κατοικία του Ανδρέα Μιαούλη) χτισμένο στην ομορφότερη γωνιά της Υδρας. Και τώρα βγαίνει προς πώληση, από τον οίκο Sotheby’s, αντί 4,5 εκατ. ευρώ.
Οπως γράφει στον ιστότοπο δημοπρασιών:

«Η Grande Dame είναι μια θρυλική βίλα ιστορικής σημασίας και εξαιρετικής ομορφιάς. Κατασκευάσθηκε το 1808 από Βενετούς αρχιτέκτονες και ήταν η κατοικία του Ανδρέα Μιαούλη, του διάσημου Έλληνα ναύαρχου και πολιτικού, ο οποίος διοίκησε τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Πώς αποκαλύφθηκαν οι Κούροι της Αταλάντης - Τα μοναδικά ευρήματα ήταν καλά κρυμμένα σε ένα κτήμα πολύ κοντά στον οικισμό της πόλης

«Είναι συγκλονιστικό να αναδύονται από τη γη τέτοια γλυπτά!» σημειώνει στην προσωπική της σελίδα στο facebook η αρχαιολόγος Μαίρη Παπαγεωργίου από την Αταλάντη που είναι υπεύθυνη των ανασκαφών από τις οποίες ανακαλύφθηκαν οι «Κούροι της Αταλάντης» τα 4 αγάλματα σε φυσικό μέγεθος που ξαναγράφουν την ιστορία της Λοκρίδας.
Η υπεύθυνη αρχαιολόγος που έχει έδρα την Αταλάντη και ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που έφτασαν στην περιοχή δεν κρύβει τη χαρά της γι' αυτή τη μοναδική ανακάλυψη ευχόμενη μάλιστα σε κάθε συνάδελφό της αρχαιολόγο «να βιώσει μια ανάλογη εμπειρία».

DW: Ελλάδα και Πολωνία μπορούν από κοινού να πιέσουν τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις - ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ

Τι εκτιμά Γερμανός ιστορικός για τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων/ Φωτογραφία: AP
 
Οι πολεμικές αποζημιώσεις είναι ηθικό ζήτημα και η Ελλάδα με την Πολωνία μπορούν μόνο από κοινού να πιέσουν τη Γερμανία σε αυτό το θέμα, εκτιμά ο Καρλ Χάιντς Ροτ.
Ο ιστορικός και γιατρός, που θεωρείται από τους Γερμανούς ειδικούς στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, που έχει κάνει υπολογισμούς και για το ύψος τους.
«Τα νούμερα είναι πολύ υψηλά. Εξάπτουν τη φαντασία κι έτσι δημιουργούν αμυντικά αντανακλαστικά σε πολλούς. (…) Σύμφωνα με την επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου οι ελληνικές διεκδικήσεις ανέρχονται στα 380 δις ευρώ (…). Oι Πολωνοί ζητούν περίπου τα διπλάσια.

Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να εκμεταλλευτεί τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου - Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της παράδοσης ενός νέου πολεμικού σκάφους στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει μονομερείς ενέργειες εξόρυξης φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο
«Δεν θα επιτρέψουμε ενέργειες για την εξόρυξη φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις οποίες θα έχει αποκλειστεί η Τουρκία και η “Βόρεια Κύπρος”», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προειδοποιώντας πως «εκείνοι που νόμιζαν πως μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο ενάντια στην Τουρκία, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι έκαναν ένα τεράστιο λάθος».