Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Τι έκρυβε το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Μάιος του 1900 και οι σφουγγαράδες από τη Σύμη, αφού έχουν γυρίσει όλη τη Μεσόγειο, κάνουν μια στάση στα Αντικύθηρα, υποχρεωτική, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής - πράγμα όχι ασυνήθιστο για την περιοχή.
Όταν η θάλασσα ηρεμεί, Μεγάλη Τρίτη ανήμερα, ένας από αυτούς, ο Ηλίας Λυκοπάντης, θα βουτήξει στα νερά, όπου όμως αντί για σφουγγάρια θα αντικρίσει σε βάθος περίπου 50 μ. το ναυάγιο ενός πλοίου με σπαρμένα γύρω του αγάλματα, χάλκινα και μαρμάρινα. Έτσι, όταν θα ξανανεβεί στην επιφάνεια, θα κρατά έναν χάλκινο βραχίονα ως απόδειξη.

Η άνοδος και η πτώση της βιομηχανίας στην Πάτρα

Μια βόλτα στις παλιές εγκαταστάσεις της κάποτε ισχυρής βιομηχανίας της Πάτρας είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την σημερινή εγκατάλειψη.
Πέρα ίσως από την παλιά οινοποιία της ΒΕΣΟ (Βιομηχανία Ελαίων, Σαπώνων, Οίνων και Οινοπνευμάτων) και κάποιες άλλες μονάδες που μετατράπηκαν σε κέντρα διασκέδασης, παντού επικρατεί η ίδια εικόνα.
Ετοιμόρροπα κτίρια, σκουριασμένα μηχανήματα και στοιβαγμένοι μετανάστες που τη μέρα κρύβονται στις εγκαταστάσεις και το βράδυ προσπαθούν να μπουν κρυφά σε κάποιο πλοίο για Ιταλία.
Υπήρξε όμως και μια εποχή που η Πάτρα ήταν από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις της Ελλάδας.

Viral: Αστυνομικός στο Ναύπλιο ηρεμεί με αγκαλιά μωρό, μετά από τροχαίο(Βίντεο - Φωτο)

Το γύρο του Διαδικτύου κάνουν το βίντεο και οι φωτογραφίες με την αστυνομικό που ηρεμεί στην αγκαλιά της ένα μωράκι που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε τροχαίο στο δρόμο Ναυπλίου-Αργους.

Σύμφωνα με το argonafplia.gr, το μωράκι έκλαιγε χωρίς σταματημό στα χέρια του πατέρα του,αμέσως μετά το ατύχημα και ενώ την μητέρα μεταφερόταν με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Γερμανικός Τύπος: Οι συνταξιούχοι «αιμορραγούν» για την Ελλάδα -Θύματα των περικοπών της κυβέρνησης - «ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ»

Στις διαδοχικές περικοπές των συντάξεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται σε εκτενές άρθρο στην ιστοσελίδα της η Sächsische Zeitung υπό τον τίτλο «Αιμορραγώντας για την Ελλάδα».
Όπως σημειώνει οι συνταξιούχοι, που είναι τα θύματα της πολιτικής των περικοπών της κυβέρνησης, έχουν χάσει πλέον την ελπίδα να έρθουν καλύτερες μέρες.

Πρόκληση από τα Σκόπια: Διπλωμάτης σε εκδήλωση με φόντο χάρτη της ΠΓΔΜ με ελληνικά εδάφη - Απηύθυνε χαιρετισμό σε αλυτρωτική εκδήλωση

Πρόκειται για τον κ. Jovica Palashevski, γενικό πρόξενο της ΠΓΔΜ στο Τορόντο, την στάση του οποίου καταγγέλλει η Αθήνα
Τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων καταγγέλλει, για μια ακόμα φορά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται: «Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palashevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων».

Πρόκληση Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα - Επιμένει στη ρητορική αμφισβήτησης των Συνθηκών

Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί «de facto» καταστάσεις στο Αιγαίο, διαμηνύει ο ΥΠΕΞ της γείτονος - Θέτει ζήτημα κυριαρχίας νησίδων στο Αιγαίο και αφοπλισμού νησιών - Τζανακόπουλος: Δεν επιτρέπουμε αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και των ελληνικών συνόρων Στη ρητορική αμφισβήτησης των διεθνών Συνθηκών επιμένει η Τουρκία, δια στόματος, αυτή τη φορά, του υπουργού της των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απαντώντας σε επερώτηση στην τουρκική Βουλή, είπε ότι υπάρχουν σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Νέα θαλάσσια οικόπεδα και Περιφέρεια Κρήτης

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Με τον νέο γύρο παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, η Κρήτη πρωτοστατεί, αφού ακόμα και τα ονόματα των θαλάσσιων οικοπέδων κάνουν αναφορά σε αυτή. Όμως το πιο σημαντικό σε επίπεδο οικονομικό είναι ότι ουσιαστικά καλύπτουν επιφάνειες πολύ μεγαλύτερες από τα προηγούμενα. Έτσι η περιοχή Νοτιοδυτικά της Κρήτης υπερκαλύπτει τα προηγούμενα θαλάσσια οικόπεδα 12, 16 και 17 και μπαίνει λίγο στο 13 και το 18. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί με πέντε από τα εννέα θαλάσσια οικόπεδα του πρώτου γύρου αδειοδότησης που βρισκόταν νότια της Κρήτης. Έτσι ενώ δεν υπήρχαν υποψηφιότητες στον προηγούμενο γύρο σε αυτές τις περιοχές και μας εξήγησαν μερικοί ειδήμονες του κενού ότι ήταν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τις πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ όλοι βλέπαμε ότι το πρόβλημα ήταν καθαρά ιδεολογικό.

Τεχνικές κλιμάκωσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα

Του Ν. Λυγερού

Μπορεί η Κίνα να παρουσιάζεται ως ενδιάμεσο που είναι απαραίτητο μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Αμερικής αλλά όλοι ξέρουμε πως είναι στην πραγματικότητα η σύμμαχός της. Μπορεί να λέει ότι θα σταματήσει να εισάγει σιδηρομεταλλεύματα, κάρβουνο και ψάρια αλλά βέβαια από τις αρχές Σεπτεμβρίου διότι ουσιαστικά θέλει να κερδίσει χρόνο. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς παίζει η Αμερική με τις συμμαχίες της και τις τεχνικές κλιμάκωσης σε στρατιωτικό επίπεδο πάντα σε συντονισμό με την υψηλή στρατηγική για το μέλλον της περιοχής.