Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Άγνωστη αρχαία πόλη ανακαλύφθηκε κοντά στο Κιλκίς

Τάφος που βρέθηκε στην περιοχή Κιλκίς. Φωτογραφία: Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς/Facebook 

 

Αρχαιότητες που βρέθηκαν πρόσφατα κοντά στην πόλη του Κιλκίς, στη βόρεια Ελλάδα, και κοντά στην καρδιά του Μακεδονικού Βασιλείου, αποκαλύπτουν τα απομεινάρια μιας αρχαίας πόλης άγνωστης μέχρι πρόσφατα.

Είναι η περιοχή όπου άκμασε η αρχαία Βοττιαία στους ύστερους κλασικούς/πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους (τέλη 4ου / αρχές 3ου αι. π.Χ.), σύμφωνα με τη Δρ Γεωργία Στρατέλη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Η Δρ Στρατέλη μίλησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Makedonia για τον αρχαιολογικο χώρο λέγοντας ότι βρίσκεται στην περιοχή της αγροτικής κοινότητας Τούμπας που ανήκει στον δήμο Παιονίας.

Ελλάς – Ρωσία, προσδοκίες και «αγκάθια»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ*
Από το kathimerini

Πώς βλέπει η Μόσχα την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν 

Στα 22 χρόνια που ο 69χρονος σήμερα Βλαντιμίρ Πούτιν καθορίζει τις πολιτικές της Ρωσίας και πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις, έχει γνωριστεί και σε κάποιο βαθμό έχει συνεργαστεί με όλους τους Ελληνες πρωθυπουργούς, που μεσολάβησαν την ίδια περίοδο. Θυμάμαι σαν τώρα το υπομειδίαμά του όταν σε ανύποπτο χρόνο, το 2003, άκουγε τον τότε πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κωνσταντίνο Σημίτη να του κάνει αυστηρές «παρατηρήσεις» για το Τσετσενικό, στην πόλη όπου εκείνος γεννήθηκε, την Αγία Πετρούπολη,

JINSA: Οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρουν ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Έρικ Έντελμαν, ο απόστρατος Στρατηγός των ΗΠΑ Τσαρλς Γουάλντ και ο διευθυντής της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης Jewish Institute for National Security of America (JINSA) Τζόναθαν Ρουθ, σε άρθρο τους που δημοσίευσε το αμυντικό μέσο ενημέρωσης Defense News.

Οι τρεις αναλυτές τονίζουν ότι: «Μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται δύσκολους συμβιβασμούς για τις

Παναγιώτης Παστουσέας: Πώς η Ισπανία θυμήθηκε την Ανατολική Μεσόγειο

Με αφορμή τις συμφωνίες Ισπανίας - Τουρκίας που υπογράφθηκαν πρόσφατα και τη δυσαρέσκειά που προκάλεσαν στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να επισημανθούν κάποια σημεία τα οποία πρέπει να έχουμε υπόψη μας.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναδιάταξης του Διεθνούς Οικονομικού Συστήματος αλλά και του Διεθνούς ΣυστήματοςΑσφαλείας. Εμφανίζονται τάσεις τουλάχιστον στην Α. Μεσόγειο, που μας ενδιαφέρει περισσότερο, όπως αυτές προ του Α' ΠΠ, όλοι οι παλιοί παίχτες (Γάλλοι, Βρετανοί, Ιταλοί, Ρώσοι, Γερμανοί) θέλουν να έχουν λόγο και επιρροή για εξυπηρέτηση των Εθνικών τους Συμφερόντων στην περιοχή, προσεταιριζόμενοι ή αντιπαρατιθέμενοι με τον τότε «Μεγάλο Ασθενή» και σήμερα τη Νέο-Οθωμανική Τουρκία, μαζί με κάποιους νέους, όπως οι Ισπανοί, που καθιστούν το παιχνίδι λίγο πιο περίπλοκο.

Αποβατική άσκηση στον κόλπο της Σμύρνης(Βίντεο)

Με την συμμετοχή μονάδων και πλοίων που υπάγονται στην Διοίκηση Αμφίβιων Αποστολών και στοιχείων του στόλου, διεξήχθησαν στον κόλπο της Σμύρνης και στο Ακσάζ “Εκπαίδευση επιχειρησιακής ετοιμότητας”.

Υπουργείο Εθνικής Αμύνης

Σχ : Στο βίντεο διακρίνονται τα αποβατικά και η σχετική άσκηση.

Άραγε η άσκηση απόβασης είναι για τη Μάλτα ;

Τουρκία | Μεθοδική προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδας(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Αντιστροφή πραγματικότητας και μεθοδική προπαγάνδα από Τουρκία! Η Ελλάδα να προβάλλει τα δίκαια της και όχι να υπομένει την τουρκική προκλητικότητα.

Τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, με τις οποίες εμφανίζει την Ελλάδα ως θύτη αντί για θύμα, αλλά και την επικοινωνία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, για την οποία το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέφερε ισχυρισμούς, ότι ο Έλληνας επίτροπος συμφώνησε με τον Τούρκο πολιτικό όσον αφορά το θέμα των pushbacks μεταναστών, ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

O γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ΖΟΟΜ στις 22 Νοεμβρίου 2021.

Χουλουσί Ακάρ: «Δεν υπάρχει Κουρδιστάν στην Τουρκία ή εκτός Τουρκίας» – Τι απάντησαν οι Πεσμεργκά

Το υπουργείο Πεσμεργκά (υπουργείο Άμυνας ιρακινού Κουρδιστάν) εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που δήλωσε ότι «δεν υπάρχει Κουρδιστάν».

Το υπουργείο Πεσμεργκά της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν απάντησε ότι, «η άρνηση του ονόματος Κουρδιστάν προκαλεί έκπληξη».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πεσμεργκά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

«Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σχετικά με την άρνηση του Κουρδιστάν ήταν έκπληξη για εμάς.

Πολιτικό Ισλάμ και γεωπολιτικός αναθεωρητισμός μετά τον Ερντογάν

Κώστας Α Λάβδας
Από το huffingtonpost

Για την Ελλάδα, το βασικό ζήτημα δεν μπορεί παρά να είναι οι αναθεωρητικές πεποιθήσεις του τουρκικού κατεστημένου.

Σε τελική ανάλυση, παρά την προφανή δυσκολία να προσδιορίσει κανείς ένα κυρίαρχο σενάριο για την μετά-Ερντογάν εποχή, τέσσερις είναι οι βασικές παράμετροι που θα την επηρεάσουν καθοριστικά.

Πρώτον, ο τρόπος μετάβασης σε αυτή. Μια ομαλή μετάβαση διαμορφώνει διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με μια αλλαγή μέσω πολιτικής κρίσης και σύγκρουσης.

ο κεντρί της “Μέδουσας” τρόμαξε την Τουρκία… Υπερπτήσεις πανικού

Τα τέσσερα ισχυρότατα πλοκάμια της «Μέδουσας» χτύπησαν για τα καλά την Άγκυρα, η οποία την ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η τελική φάση της άσκησης, επιχείρησε ν’ αντιδράσει προχωρώντας σε εννέα υπερπτήσεις, αρκετά μακριά από το πεδίο της πολυεθνικής άσκησης. Στόχος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας η Παναγιά στην οποία βρίσκεται η Ελληνική στρατιωτική φρουρά και που τα τουρκικά F-16 πέταξαν μόλις 300 μέτρα πάνω από το νησί, αλλά και τις Οινούσσες. Τα «γεράκια» περίμεναν μια σπασμωδική ενέργεια από την Τουρκία και ήδη στον αέρα ήταν τα μπλε φτερά τα οποία ενεπλάκησαν με τα τουρκικά F-16.

ΤΟΥ Γ.Σ.
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Οι συνεχείς υπερπτήσεις που ακολούθησαν πάνω από τα δυο Ελληνικά κατοικημένα νησιά και οι

ΡΩΣΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ: Ευρασιανισμός… ποια συνεργασία; Μια θανάσιμη σύγκρουση Ρωσίας με την Τουρκία

Στις διεθνείς σχέσεις, όταν κάποιος προσδιορίζει το στυλ συμπεριφοράς του προς έναν αντίπαλο, συχνά δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος είναι ο αντίπαλος- πολύ πιο σημαντικό είναι πώς τον βλέπει, πώς τον αντιλαμβάνεται. Ο τρόπος αντίληψης της πραγματικότητας καθίσταται μέρος της πραγματικότητας. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι για ορισμένους εκπροσώπους της τουρκικής ελίτ η αντίληψη της πραγματικότητας για τη Ρωσία είναι τέτοια που μπορεί να αντέξει διάφορες διπλωματικές προκλήσεις. Μια από αυτές τις προκλήσεις ήταν η φωτογράφιση «Ερντογάν και Μπαχτσελί με τον χάρτη».

Του Gevorg Mirzayan
ΠΗΓΗ: https://vz.ru/
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί [στμ. ο ίδιος είναι τουρκμενικής καταγωγής], είναι ο ηγέτης του Κόμματος