Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Νέα ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ και μήνυμα στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά: «Να μην γίνει τζαμί» - ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΪΚ ΠΟΜΠΕΟ

Να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO, καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», επισημαίνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μέρκελ: «Επιβαρυντικό στοιχείο» για Τουρκία οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

«Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί πολιτική στην πλάτη των προσφύγων», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες στον Έβρο, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ανοίξει. Επιπλέον, αναφερόμενη στις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, έκανε λόγο για ένα ακόμη «επιβαρυντικό στοιχείο» για τις σχέσεις με την Τουρκία.
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτού των Πρασίνων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «αυτά που είδαμε στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας είναι

Το Παρίσι απειλεί την Άγκυρα: "Θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία"

Κορυφώνεται η γαλλοτουρκική σύγκρουση με αφορμή τις εξελίξεις στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συτνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν για την τουρκική επιθετικότητα, ενώ έκανε λόγο και για νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.
"Κατόπιν αιτήματός μας, θα υπάρξει συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου αποκλειστικά για το τουρκικό ζήτημα", δήλωσε ο Jean-Yves Le Drian σε κοινοβουλευτική ακρόαση.

Τουρκία: Ο Ερντογάν απειλεί με κλείσιμο τα social media της χώρας - Αιτία η ανάρτηση προσβολών σε βάρος της οικογένειάς του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές θα ενισχύσουν σύντομα τον έλεγχό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή θα τα κλείσουν μετά την ανάρτηση προσβολών σε βάρος της οικογένειάς του, δηλώσεις που προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ των χρηστών.

«YouTube, Netflix, Twitter. Κατανοείτε γιατί αντιτίθεμαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτού του είδους; Για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανηθικότητα», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην Άγκυρα.