Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

Η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη γράφει για τη διαρκή αναζήτηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για το πώς συνδέεται με την ευγενική εκδοχή της παγκοσμιοποίησης και για τα τρία επίπεδα του ψηφιακού μουσείου που είναι αφιερωμένο στον βασιλιά των Μακεδόνων. 

 Το «Φαινόμενο της Αμφίπολης» αξίζει να μελετηθεί σε βάθος, ωστόσο το προφανές συμπέρασμα είναι πως φθάνει η παραμικρή υπόνοια συσχέτισης - όσο ανιστόρητη και επιπόλαιη και αν είναι αυτή - ενός μνημείου με τον Μεγαλέξανδρο, με την οικογένεια ή το περιβάλλον του, για να καταστεί αυτό, προτού ακόμη αποκαλυφθεί, «μεγαλειώδες», «μοναδικό», «ανεπανάληπτο», «οικουμενικό»... άξιο ειδικής, απολύτως προνομιακής «διαχείρισης». Και αυτό σε μια χώρα που αν κάτι δεν της λείπει, τούτο είναι αρχαία μνημεία με πραγματικά τεράστια καλλιτεχνική αξία και ιστορική σημασία...

Αλέξανδρος, Μέγας οικονομολόγος


Ο Μέγας  Αλέξανδρος μπορεί να είναι παγκοσμίως γνωστός για  τις  πολεμικές εκστρατείες  που  έκανε  με απαράμιλλη στρατηγική  μαεστρία,  αλλά λίγοι  γνωρίζουν ότι  χειριζόταν άψογα  και τα οικονομικά του πολέμου, έχοντας -μεταξύ άλλων- διεκπεραιώσει με μεγάλη  επιτυχία μια φορολογική και δημοσιονομική μεταρρύθμιση μεγάλης  κλίμακας.
Αν και δεινός οικονομολόγος, δεν έκανε  πάντα...οικονομία, αφού  οι ιστορικές μαρτυρίες τον περιγράφουν ως εξαιρετικά γαλαντόμο και γενναιόδωρο άνθρωπο, (ίσως αυτό είναι μια πραγματική οικονομία ...) όταν επρόκειτο να επιβραβεύσει μια έξυπνη ιδέα  -ακόμη και ένα απλό ευφυολόγημα- να στηρίξει  τους παλαίμαχους ή τα ορφανά των στρατιωτών του ή να περιποιηθεί τους καλεσμένους στον γάμο του.

Ενα πορτραίτο του Μωάμεθ με Ελληνικές λέξεις φέρνει "νεύρα" στους Τούρκους

Άλλη μια ένδειξη για την αμφισβήτηση της ταυτότητας του Μωάμεθ του Πορθητή, έρχεται να προκαλέσει έκπληξη και μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία.
 
Αυτή είναι ένα μοναδικό πορτραίτο του Μωάμεθ του Πορθητή, του δεκάτου πέμπτου αιώνα, φιλοτεχνημένο από Έλληνα ζωγράφο με ελληνικές επιγραφές, παρά του ότι όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την μουσουλμανική θρησκεία αποτελεί μεγάλη αμαρτία η προσωπογραφία.

Υπουργείο Υγείας: Προσοχή, οι selfies την ώρα της έκλειψης ηλίου βλάπτουν τα μάτια

Η έκλειψη ηλίου κρύβει κινδύνους για τα μάτια, προειδοποιούν οι ειδικοί. Εν αναμονή λοιπόν του αυριανού φαινομένου, που θα είναι ορατό και στην χώρα μας, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες προφύλαξης βάζοντας φρένο στους πολίτες που προγραμματίζουν να βγάλουν …selfies.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σε σχετική ανακοίνωση «η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή.

Βέλγος πρωθυπουργός: Γαλλία και Γερμανία δεν μπορούν να μιλούν εξ ονόματος όλης της ΕΕ - Υπέρ της επταμερούς ο Φιλανδός πρωθυπουργός(Βίντεο)

Τη διαφωνία του με τη σύγκληση της «μίνι συνόδου κορυφής» για την Ελλάδα εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ
Την έντονη διαφωνία του με την επταμερή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για την Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ με δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο των Βρυξελλών.


«Δεν εγκρίνω αυτή τη μέθοδο και θα το κάνω ξεκάθαρω σε λίγα λεπτά (σ.σ. κατά τη διάρκεια της Συνόδου)» δήλωσε ο κ. Μισέλ.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΠΡΟΣ NEO MAGAZIN ROYALE: ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης προς Neo Magazin Royale: Ζητήστε συγνώμη για το βίντεο
«Στη διάρκεια του προγράμματος δήλωσα ανεπιφύλακτα ότι (το βίντεο) είναι παραποιημένο και ότι είναι κρίμα για το τηλεοπτικό δίκτυο να το χρησιμοποιεί με στόχο να δυναμιτίσει μια πολύ καλή συζήτηση που είχαμε», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ - ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ

Σοβαρά επεισόδια στο Αριστοτέλειο - Ένας τραυματίας
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περίπου 100 άτομα, νεαρής ηλικίας, ντυμένα στα μαύρα, επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα της αίθουσας, όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος, στο Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ. Στη διάρκεια των επεισοδίων ένας φύλακας τραυματίστηκε και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της πόλης.
Ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεόδωρος Λαόπουλος ενημέρωσε για το συμβάν την Εισαγγελία.