Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Ταορμίνα: Ο πρώτος Ελληνικός οικισμός στη Σικελία

Γράφει ο Σπύρος Προύντζος
Από το arxaia-ellinika 

Η πόλη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σικελίας. Αποτελεί κωμόπολη της Μητροπολιτικής πόλης της Μεσσηνίας. Με έκταση 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 11.000 κατοίκων, θεωρείται ο πιο δημοφιλής προορισμός της Σικελίας.

Η Ταορμίνα είναι μια μικρή πόλη αλλά εντυπωσιακά όμορφη με πλούσια ιστορία. Την υψηλότερη θερμοκρασία την σημειώνει τον μήνα Αύγουστο με 31,2 βαθμούς Κελσίου. Την χαμηλότερη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με την θερμοκρασία να φτάνει τους 7,9 βαθμούς.

Γαλλία: Ξεκίνησε παρουσία Έλληνα ΣΕΑ η ναυπήγηση της πρώτης FDI Belh@rra… ενώ “έβγαλε” και πολύ σημαντικά νέα

Ολοκληρώθηκε η τελετή απόθεσης τρόπιδας (keel laying) της πρώτης φρεγάτας FDI Belh@erra στο ναυπηγείου της Lorient στις ακτές του Ατλαντικού που θα ναυπηγηθεί για το γαλλικό Ναυτικό και θα λάβει το όνομα “Admiral Ronarc’h”. Στην τελετή από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκε ο Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσον αφορά τις πληροφορίες που διέρρευσαν, η πρώτη γαλλική Belh@rra θα είναι έτοιμη σε έναν χρόνο και στο τέλος του 2022 θα ξεκινήσει τη διαδικασία των εν όρμω δοκιμών σε συνεργασία με το γαλλικό Ναυτικό και με τη γαλλική διεύθυνση εξοπλισμών και προμηθειών (DGA). Παράλληλα θα βρίσκεται σε εξέλιξη η ναυπήγηση της δεύτερης Belh@rra που αφορά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Λιβύη: Συγκρούσεις στην πρωτεύουσα- μεταφέρονται στρατιωτικές ενισχύσεις

Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την άφιξη μεγάλης στρατιωτικής ενίσχυσης που προέρχεται από τη βάση Μπρακ αλ Σάτι, η οποία κατευθύνεται προς την Τρίπολη.

Ανέφερε ότι οι υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα κλείσουν ως αποτέλεσμα της έντασης ασφαλείας στην πόλη.

Ο διεθνώς καταζητούμενος, Σαλάχ Μπαντί, απείλησε να χρησιμοποιήσει όπλα, να πάρει τον έλεγχο όλων των κρατικών θεσμών στην Τρίπολη και τη Μισράτα και να μην πραγματοποιήσει εκλογές την επόμενη περίοδο.

Βρετανία: Στηρίζει μέχρι τέλος Τουρκία κατά Ελλάδας. Στόχος Κύπρος – ΑΟΖ βρετανικών βάσεων

Βρώμικος ρόλος της Βρετανίας: Νέα τουρκο-βρετανικά επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια στην Α. Μεσόγειο προκαλούν συναγερμό στην χώρα μας

Ο νέος πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα, κ. Μάθιου Λοτζ, αντιτάχθηκε στην άποψη της Ελλάδας ότι «η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό όπως είναι φυσικό στην Αθήνα για την φιλοτουρκική στάση των Βρετανών που δεν έχει πλέον όρια.

Η νέα τουρκική παγίδα για τα νησιά – Αποστρατιωτικοποίηση και κυριαρχία

Λυγερός Σταύρος
Από το slpress 

Όπως συμβαίνει κατά κανόνα, πριν μία διεκδίκηση σε βάρος της Ελλάδας καταστεί επίσημη θέση της Άγκυρας, ακούγεται από ανεπίσημα χείλη. Για πρώτη φορά, λοιπόν, πριν από αρκετούς μήνες, δηλώθηκε ότι εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα έχει παραβιάσει τις συνθήκες, με τις οποίες της παραχωρήθηκαν και ως εκ τούτου η παραχώρηση θα πάψει να ισχύει! Τη θέση εξέφρασε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, προσδίδοντας τον πιο επίσημο χαρακτήρα.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε την βαριά ποινή φυλάκισης μέλους του Προξενείου μας για δήθεν κατασκοπεία»

Ο πρώην γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο – δηλαδή επί της ουσίας ένας εκ των αντιπροσώπων της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα – συνελήφθη κατά το κοινώς λεγόμενο «με την γίδα στην πλάτη», δηλαδή να κατασκοπεύει κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Ελληνική Δικαιοσύνη, εξετάζοντας τα πειστήρια που παρουσιάστηκαν μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα των αρμόδιων ελληνικών αρχών, με ομόφωνη απόφαση καταδίκης των κατηγορουμένων.

Με «σφραγίδα» της Γερουσίας νόμος των ΗΠΑ η στρατηγική συνεργασία με Ελλάδα – Τι ευκαιρίες ανοίγει

Νίκος Μελέτης
Από το liberal 

Ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της στρατηγικής σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα και ανοίγει δρόμους για την ενίσχυση της συνεργασίας αυτής στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αποτελεί η υπερψήφιση από την ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (NDAA) που περιλαμβάνει και τη γνωστή ως τροπολογία Μενέντεζ για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ.

Απομένει πλέον η τυπική διαδικασία της υπογραφής του Αμερικανού προέδρου Τ. Μπάιντεν

Η δοκιμαζόμενη οικονομία της Τουρκίας και οι απειλές κατά της Ελλάδας

Η Αθήνα σε ρόλο αντιπάλου, αν όχι εχθρού, υπηρετεί το εθνικιστικό παραλήρημα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Γκρίζων Λύκων, του ακροδεξιού συμμάχου του κ. Ερντογάν, αλλά δεν ωφελεί την Τουρκία και τη δοκιμαζόμενη οικονομία της.

Αθανάσιος Έλλις
Από το kathimerini

Στο ζοφερό περιβάλλον που δημιουργούν η συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας, τα σενάρια περί capital controls, ακόμη και οι σκέψεις του νομικού συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν περί επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη γείτονα, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρ. Ένωσης, τόσο για τη διολίσθηση του κράτους δικαίου και της καταπάτησης βασικών αρχών και δικαιωμάτων στο εσωτερικό, όσο και για την επιθετική συμπεριφορά της έναντι γειτονικών της χωρών που τυγχάνει να είναι μέλη της Ένωσης.

Προμηνύεται Στροφή της Ενεργειακής Πολιτικής

Κρίνοντας από τις πρόσφατες δηλώσεις (15/12) του πρωθυπουργού στην Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αλλά και βάσει πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές του πόρταλ η κυβέρνηση φαίνεται ότι προετοιμάζει το έδαφος για επανακαθορισμό βασικών αξόνων της ενεργειακής της πολιτικής. Από την μια πλευρά η πρωτόγνωρη κρίση στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές αερίου και ηλεκτρισμού που ήρθαν για να μείνουν, και αφετέρου ο προβληματισμός για την επάρκεια ενεργειακής προμήθειας -κυρίως φ. αερίου-υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε μια συνολική αναθεώρηση βασικών στόχων στον τομέα παραγωγής και εκμετάλλευσης των εγχώριων ενεργειακών πόρων.

Λύση στο ενεργειακό μας αδιέξοδο κρύβουν Κρήτη και Πελοπόννησος, αν ενδιαφέρει

Οι προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Ελλάδα είναι πολύ αισιόδοξες. Αυτό έδειξαν οι μελέτες των Πανεπιστημίων Κολούμπια (ΗΠΑ) και Ουτρέχτης (Ολλανδία). 

Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι από γεωλογική άποψη υπάρχουν περιοχές όπου θα ήταν δυνατόν να εντοπιστούν υφαλογενεις ταμιευτήρες βιογενούς αερίου ανάλογοι με αυτούς του κοιτάσματος Zohr.

Του Δρ. Ηλία Κονοφάγου
ΠΗΓΗ: SLpress


Οι περιοχές που χαρτογραφήθηκαν από τα παραπάνω Πανεπιστήμια εντοπίζονται γεωγραφικά νότια

Μαρτζούκος, Κανένα νομικό επιχείρημα δεν έχει η Τουρκία για τα νησιά μας. Στο πεδίο θα κριθούν όλα(Βίντεο)

Κανένα νομικό επιχείρημα για διεκδικήσεις κυριαρχίας Ελληνικών νησιών στο Αιγαίο ή τα Δωδεκάνησα τονίζει ο Ναύαρχος ε.α Βασίλης Μαρτζούκος. 

Ο Ναύαρχος αναλύει τι ισχύει με βάση την συνθήκη της Λωζάνης για τα νησιά του Αιγαίου και με βάση την συνθήκη των Παρισίων για τα νησιά των Δωδεκανήσων 

 Η Τουρκία εξακολουθεί τονίζει ο Ναύαρχος, από την δεκαετία του 1950, μια πολιτική αρπαγής στο πεδίο δικαιωμάτων της χώρας μας.

Eκδόσεις από τα Σεμινάρια ᾿Εκκλησιαστικοῦ Τυπικοῦ «Γεώργιος Βιολάκης»

 ΜΟΝΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΤΥΠΩΣΙΣ 2022

 

«ΜΟΝΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΤΥΠΩΣΙΣ τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν 2022», σελίδες 506, σχῆμα 14 Χ 21 Τιμὴ 25€.      

Τηλέφωνον παραγγελιῶν: (+30) 698 746 3538

Κεντρικὴ διάθεσις· ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Δ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, Χαβρίου 3,  Τ.Κ. 10562 Σύνταγμα ᾿Αθηνῶν, τηλ. (+30) 210-322.4819

e-mail: hi@npanagopoulos.gr  —  https://npanagopoulos.gr/

 

᾿Απὸ τὰ Σεμινάρια ᾿Εκκλησιαστικοῦ Τυπικοῦ «Γεώργιος Βιολάκης» ἐξεδόθη τὸ πόνημα μὲ τίτλο «ΜΟΝΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΤΥΠΩΣΙΣ τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν 2022», σελίδες 506, σχῆμα 14 Χ 21.

῾Η ἔκδοσι ἀπευθύνεται σὲ ὅσους συμμετέχουν στὰ ὡς ἄνω σεμινά­ρια, καθὼς καὶ σὲ ὅσους ἐνδιαφέρονται νὰ γνωρίσουν τὴν μοναστηριακὴ λειτουργικὴ τάξι.

Περιέχει διατάξεις καὶ ὁδηγίες γιὰ τὴν τέλεσι τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν σύμφωνα μὲ τὸ μοναστηριακὸ τυπικό, καθὼς καὶ πλούσιο ὑλικὸ κατάλληλο γιὰ σειρὰ σχετικῶν μαθημάτων καὶ διαλέξεων τοῦ ἐνιαυτοῦ.