Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Βρετανία: Στηρίζει μέχρι τέλος Τουρκία κατά Ελλάδας. Στόχος Κύπρος – ΑΟΖ βρετανικών βάσεων

Βρώμικος ρόλος της Βρετανίας: Νέα τουρκο-βρετανικά επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια στην Α. Μεσόγειο προκαλούν συναγερμό στην χώρα μας

Ο νέος πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα, κ. Μάθιου Λοτζ, αντιτάχθηκε στην άποψη της Ελλάδας ότι «η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό όπως είναι φυσικό στην Αθήνα για την φιλοτουρκική στάση των Βρετανών που δεν έχει πλέον όρια.

Ο Μάθιου Λοτζ, νέος πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Αύγουστο, δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της Ελλάδας σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δήλωσή του στο “Βήμα”, ο ίδιος δεν αποδέχεται τους δίκαιους και βάσιμους ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών, ότι η Τουρκία ακολουθεί επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα στοιχείο αστάθειας και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή.


«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η Άγκυρα έχει μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον στην Α.Μεσόγειο. Δεν πιστεύουμε πραγματικά αυτούς που λένε ότι η Τουρκία θέλει κάτι διαφορετικό από τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο μακροπρόθεσμα. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία από την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η Άγκυρα έχει μακροπρόθεσμο συμφέρον για απουσία ειρήνης και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο ίδιος.

Για τον Βρετανό πρέσβη, η Άγκυρα επιδιώκει την ευημερία και την ειρήνη στην Α.Μεσόγειο, ειδικά όταν “σπρώχνει” χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ τηρεί φιλειρηνική στάση, όταν απειλεί εταιρείες σαν την EXXONMOBILL και QATAR PETROLEUM στην Κύπρο αλλά και αλλού.

Στην πραγματικότητα όμως βλέπουμε μια ακόμη “μοχθηρή” συμμαχία Τούρκων και Βρετανών στην Α.Μεσόγειο με σαφώς αλλότριους σκοπούς.

Ποιοι είναι αυτοί οι σκοπό όμως ;

Το 2020, οι Τούρκοι είχαν εμπλέξει την Βρετανία στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Με χάρτες που βγήκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, αναφέρουν πως πλέον και το Λονδίνο πρέπει να έχει δικαιώματα στα ενεργειακή πολιτική, λόγω των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα για άλλη μία φορά θέλει να εμπλέξει στο ”βρώμικο” παιχνίδι που παίζει μία χώρα, που πάντα είχε ανθελληνικές θέσεις. Δεν γνωρίζουμε εάν το συγκεκριμένο άρθρο που κυκλοφορεί στα τουρκικά ΜΜΕ είναι κατόπιν συνεννοήσεως με το Λονδίνο, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλιας (αρχ: ΠΚΒ, Αγγλ: Sovereign Base Areas ή SBA) είναι δύο περιοχές της Κύπρου υπό Βρετανική διαχείριση ως Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος, διοικούμενες ως Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι βάσεις κρατήθηκαν από τους Βρετανούς μετά από την ανεξαρτησία και την μετάβαση της Κύπρου από Αποικία του Στέμματος σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Το Ηνωμένο Βασίλειο απαίτησε και πέτυχε την κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου υπό μορφή στρατιωτικών βάσεων, λόγω της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στη Μεσόγειο Θάλασσα, προς όφελος των Βρετανικών συμφερόντων.

Αυτές οι βάσεις, των οποίων το καθεστώς καθορίστηκε από τη Συνθήκη ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ορίστηκαν ως «κυρίαρχες βάσεις» ανεξάρτητες από τη νήσο της Κύπρου την εποχή εκείνη.

Τώρα η Κύπρος σε συνεργασία με ΗΠΑ και άλλες χώρες σαν την Γαλλία, ξεκινούν εξορύξεις σε κοιτάσματα που θα αποφέρουν τεράστια έσοδα, στα οποία θέλουν να βάλουν “χέρι” και οι Βρετανοί, παραδοσιακοί φίλοι του δικτάτορα Ερντογάν και της Τουρκίας από το 1922 και μετά.

Τα σχέδια όμως της δύσης για την Κύπρο αλλάζουν όλα τα δεδομένα και οι Βρετανοί θα μείνουν απλά με την όρεξη.

ΠΗΓΗ infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου