Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Σάββας Καλεντερίδης : Τι δεν μάθαμε από την υπόθεση Οτσαλάν(Βίντεο)

Ο Σάββας Καλεντερίδης , μιλώντας σήμερα στον 98.4 για την θλιβερή επέτειο «παράδοσης» του ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν, στα χέρια της Τουρκίας στις 15 Φεβρουαρίου του 1999, 23 ακριβώς χρόνια μετά, θυμάται θεατές και αθέατες πλευρές μιας υπόθεσης που ο ίδιος χαρακτηρίζει «ημέρα ντροπής». 

Ο ίδιος υποστηρίζει , ότι από αυτή την υπόθεση αν και πέρασαν 23 χρόνια ήδη, το πολιτικό σύστημα, δείχνει να αδυναμία να αντλήσει συμπεράσματα για το πώς πρέπει να λειτουργεί, σε σχέση με τα εθνικά θέματα και το ρόλο των ξένων δυνάμεων . 

Έκθεση Κωστούλα – Το επίσημο κείμενο της έκθεσης για την υπόθεση Οτζαλάν στο Ναϊρόμπι

Αυτά συνέβησαν στο Ναϊρόμπι, από τις 1 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 1999, ημέρα που έφθασε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Τουρκία

Επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν τις απόρρητες πτυχές της υπόθεσης Οτζαλάν, ειδικά στα όσα διαδραματίστηκαν στο Ναϊρόμπι, παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της Έκθεσης Κωστούλα.

Ανδρουλάκης: Στηρίζουμε τις συμφωνίες για Rafale και Belharra - Η προστασία των ελληνικών συνόρων είναι ευρωπαϊκή υπόθεση(Βίντεο)

«Η χώρα οφείλει όχι μόνο να καταναλώνει, αλλά και να παράγει, ώστε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία τόσο για την οικονομία μας, όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις» O Nίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τις συμφωνίες για την αγορά των Rafale και Belharra, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και ζητά «να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με συμπαραγωγές, αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας».

Παράλληλα, στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξαπολύει αιχμές κατά κρατών μελών της ΕΕ

Τσίπρας: Για μας εξωτερική πολιτική είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, για εσάς η παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στις ΗΠΑ

«Κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», δήλωσε o Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών, αλλά προσέθεσε ότι «είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή»


Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σφόδρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ σε οικονομία, εξοπλιστικά, εξωτερική

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει πάθει αμοκ με τα νησιά- Για εμάς υπέρτατος αυτοσκοπός η άμυνα της χώρας(Βίντεο)

 Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Στις αγορές των αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra αναφέρεται στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, καθώς η Βουλή καλείται να επικυρώσει τους αμυντικούς εξοπλισμούς που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου για την κυριαρχία των νησιών, πήραν απάντηση από όλους. Μια αναφορά στις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν για τις δηλώσεις αυτές και από τις ΗΠΑ και από την Ενωμένη Ευρώπη.

Ενδείξεις διαλλακτικότητας της Μόσχας και χαραμάδα ελπίδας: Ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους

Κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

“Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους”, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

HABER GLOBAL : ¨Η ελληνική κυβέρνηση ανεπαρκής και αργοπορημένη στο να στήσει τον δικό της στόλο¨(Βίντεο)

Στο παρακάτω βίντεο οι δημοσιογράφοι του HABER GLOBAL μεταξύ άλλων λένε
και τα εξής :

¨Γνωρίζετε πως ιδιαίτερα ο στόλος των ΜΕΑ και των ένοπλων ΜΕΑ της Τουρκίας παρακολουθούνται στενά, αυτό είναι μια εξέλιξη που όλος ο κόσμος παρακολουθεί στενά
Ενώ η Αθήνα αναζητεί αμυντικό σύστημα
Ανάμεσα στις επιλογές της είναι και τα ισραηλινής κατασκευής αντιντρόν συστήματα
Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας δήλωσε πως ” Η πύλη μας είναι ανοιχτή στις εταιρείες που προτείνουν λύση”

Εκστρατεία για ΜΟΕ, ανεξαρτήτως νομικών, τεχνικών και πραγματικών κινδύνων…

Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Το φαινόμενο του πολιτικού δεινοσαυρισμού στην Κύπρο και ο «Γκάντι της Τουρκίας» - Οδηγίες από τον ΥπΕξ Ιωάννη Κασουλίδη προς τις πρεσβείες για προώθηση ΜΟΕ, ανεξαρτήτως εάν απορρίπτονται ή όχι από την τουρκική πλευρά, και πώς οι κυρώσεις στάλθηκαν στις ελληνικές Καλένδες

Εκστρατεία για την προώθηση των ΜΟΕ που συνδέουν το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών με την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και τη διενέργεια νόμιμων, για τους Τουρκοκύπριους και το ψευδοκράτος, εμπορικών και άλλων συναλλαγών κήρυξε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, με σημείωμά του προς τις πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο σημείωμα, που αφορά στις κατευθυντήριες γραμμές, τονίζονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

Συγκρούσεις με όπλο την τεχνητή νοημοσύνη – Mύθοι και αλήθειες για τα drones

Νέα εποχή με νέους κανόνες - Ο παγκόσμιος χάρτης των UAV και η τουρκική βιομηχανία. 

Βασίλης Νέδος

Η διαδεδομένη χρήση UAV έχει αλλάξει τους κανόνες των συγκρούσεων σε όλο τον πλανήτη. Ενα πανάκριβο αμερικανικής κατασκευής UAV τύπου MQ-9 μπορεί να διαλύσει τις αεράμυνες οργανωμένων στρατών, δίχως να γίνει αντιληπτό. Ωστόσο τα 60 εκατομμύρια κόστους και η πανάκριβη συντήρηση, αλλά και ο δισταγμός των ΗΠΑ να μοιραστούν τεχνογνωσία το καθιστούν απαγορευτικό για τους περισσότερους στρατούς. Στον αντίποδα και λόγω αυτής της περιοριστικής πολιτικής, χώρες όπως η Τουρκία κατασκευάζουν φθηνά UAV των 1-2 εκατομμυρίων ευρώ όπως τα ΤΒ-2, τα οποία παρότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά, συνιστούν υπολογίσιμη απειλή.

Το ROYAL NAVY… “σάλπισε” έναρξη του νέου διπλού Ψυχρού Πολέμου! “Επιστροφή Δύσης στους ωκεανούς”

Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας ξεκίνησε από το πρωί με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο BBC ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία, Βαντίμ Πριστάικο, η χώρα του ενδέχεται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία. «Εκβιαζόμαστε και πιεζόμαστε να το πράξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη χώρα του, η οποία έλαβε το 2008 την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Ήταν το έτος του πολέμου στη Γεωργία που οδήγησε στη απώλεια της Νότιας Οσετίας και της

Ουκρανία: Η αντιπαράθεση, οι προαναγγελίες πολέμου και η αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Νίκος Μελέτης

Μια αντιπαράθεση η οποία ξεκίνησε ως μια επίδειξη δύναμης της Ρωσίας στην προσπάθειά της να χαράξει ένα νέο σκηνικό ισορροπίας, που θα αποτυπώνει και στην Ευρώπη το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί 30 χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, κινδυνεύει να οδηγήσει αν όχι σε μια θερμή σύγκρουση, σε μια διαρκή αντιπαράθεση η οποία έχει συνέπειες τόσο για τις γεωπολιτικές ισορροπίες όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Η Ουάσιγκτον ένθερμα σε ρητορικό επίπεδο αλλά πολύ χλιαρά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής διατρανώνει την αποφασιστικότητά της να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, την οποία όμως παρά τις στρατιωτικές κινήσεις και τη συγκέντρωση δυνάμεων, η Μόσχα δηλώνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι στις προθέσεις της ούτε στη στρατηγική της.

ΠΟΣΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ;

Του Αλέξανδρου Ιτιμούδη*

Όπως έχει λεχθεί από πολλούς και που αναμενόταν, η Τουρκία τον τελευταίο καιρό έχει αναβαθμίσει τις προκλητικές της δηλώσεις, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει σε μια ποιοτική διαφοροποίηση των παραβιάσεων της στο Αιγαίο, βάζοντας για τα καλά στο παιχνίδι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της. Αυτό παρότι δεν αποτελεί έκπληξη για πολλούς στην Ελλάδα, εν τέλει βάζει στο τραπέζι για άλλη μια φορά το ερώτημα: ως πότε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

«Φόβος για τουρκικά UAV στην Αθήνα! Ο γείτονας κυνηγά τον "Iron Dome"»

Κωνσταντινούπολη.

Ο φόβος των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κυρίευσε την Αθήνα. Η διοίκηση της Αθήνας εξετάζει συστήματα κινητής άμυνας και Iron Dome που αναπτύχθηκαν κατά των UAV στο Ισραήλ, γράφει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet και αναμεταδίδει η Aksam.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που παράγει η Τουρκία ως «νέου τύπου απειλή» για τη χώρα του, ενώ τα ελληνικά επιτελεία χρησιμοποίησαν επίσης το «Flying Eye Dome» (Drone Dome), γνωστό και ως «αντι- UAV», από το Ισραήλ καθώς εξετάζουν την αγορά του συστήματος. 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η Π.Α ΤΑ F 35? H ΑΝΑΛΥΣΗ(Βίντεο)

Καλεσμένος του κυρίου Λάμπρου Καλαρρύτη (14-02-2022) στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90.1 εξετάζουμε τη σκοπιμότητα της ένταξης του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς F 35 στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Αναλύονται τα υπέρ και τα κατά του μαχητικού, τα προβλήματα που ακόμα έχει σε διάφορους τομείς κυρίως δομικά στο σκάφος, αλλά και οι μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες που ενσωματώνει οι οποίες του δίνουν τεράστιο επιχειρησιακό πλεονέκτημα. 

Εξηγείται το είδος των αποστολών τις οποίες μπορεί να αναλάβει αν ενταχθεί στην ΠΑ, σχολιάζοντας τους περιορισμούς και ισχυρά σημεία σε κάθε μία από αυτές. 

Ιω.Μάζης: Η αναξιοπιστία των αμερικανών αποδεικνύεται καθημερινά- Ουκρανικό(Βίντεο)


                     Ιω.Μάζης: Ηαναξιοπιστία των αμερικανών αποδεικνύεται καθημερινά- Ουκρανικό 

(14/02/2022) Καλεσμένος του Λάζαρου Μαύρου και του Μαρίου Πουλλαδου

Η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια || Γ.Δουδούμης-Ι.Μπαλτζώης(Βίντεο)

Η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια 

 Γ.Δουδούμης-Ι.Μπαλτζώης Καλεσμένοι του Αντρέα Μαζαράκη 

στην εκπομπή " Ο Εξαρχείων "