Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ενδείξεις διαλλακτικότητας της Μόσχας και χαραμάδα ελπίδας: Ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους

Κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

“Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους”, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Εικόνες βίντεο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι οποίες μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων RIA, εικονίζουν μερικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να φορτώνονται σε βαγόνια πλατφόρμες.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει φορτηγά για να μεταφέρει κάποιον εξοπλισμό, ενώ μερικά στρατεύματα θα επιστρέψουν πεζή στις βάσεις τους.



Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Αντιφατικά τα μηνύματα

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο διάγγελμά του προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία. Ωστόσο στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του προσπάθησε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν.

Παρατηρητές επισημαίνουν αυτές τις αντιφάσεις και σε συνδυασμό με την αποχώρηση κάποιων ρωσικών μονάδων από τα σύνορα, αλλά και το επίμονο παιχνίδι ένθεν κακείθεν στην επικοινωνιακή σκακιέρα, αναρωτώνται μήπως βαδίζουμε προς τη λύση της ουκρανικής κρίσης, με επιδίωξη των δύο πλευρών τις όσο το δυνατόν λιγότερες “απώλειες” στο γόητρό τους.

Θετικά αντιδρούν οι ρωσικές αγορές

Οι ρωσικές αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση για την αποχώρηση και το ρούβλι, το οποίο δεχόταν πίεση εξαιτίας φόβων για νέες δυτικές κυρώσεις σε περίπτωση πολέμου, κέρδισε 1,5% λίγο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Προς διπλωματική λύση;

Η ρωσική εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, επανέλαβε, ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας πάντως, ότι ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοιχτός. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο με τον δημόσιο διάλογο Πούτιν – Λαβρόφ εμφανίζεται υπέρ της συνέχισης των συζητήσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά να τις εντατικοποιήσει. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο CNNi δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί. Στην ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση, συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ σήμερα μεταβαίνει στη Μόσχα, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της φιλοπροεδρικής παράταξης (κυβερνών κόμμα) “Υπηρέτης του Λαού” στη Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας (Κοινοβούλιο), Ντέιβιντ Αραχαμία, δήλωσε πως κατά 99,9% ότι δεν θα υπάρξει «πλήρους κλίμακας επίθεση» από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.

Με την σειρά του και λίγες ώρες νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι δεν βλέπει τις προϋποθέσεις για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Ρωσική Ομοσπονδία τις επόμενες ημέρες.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία “να αποσύρει τα στρατεύματά της” από τα σύνορα με την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι “η καταστάση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή”, την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται στη Μόσχα.
“Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή”. “Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες διαλόγου για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση”, εκτίμησε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε: “η ευθύνη μιας αποκλιμάκωσης βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας και εναπόκειται στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της”.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για Λευκορωσία και Μολδαβία, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αναχωρήσουν άμεσα και να μην ταξιδεύουν εκεί.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στη Ρωσία εντός ημερών, πιθανόν ακόμη και εντός της εβδομάδας. «Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο France24.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντάται αργότερα σήμερα στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια αποστολή υψηλού διακυβεύματος για την αποτροπή του πολέμου.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters- Sputnik μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr
Μόσχα, Ρωσία

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου