Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Παύλος Βρέλλης: Ο Έλληνας που έδωσε μορφή στην ιστορία της Ελλάδας

Σαν να το θέλησε λες η μοίρα, ο άνθρωπος που θα αναβίωνε με κερί και τέχνη ζηλευτή τον αγώνα του έθνους μας το 1821 γεννήθηκε ανήμερα της επετείου της εθνικής μας παλιγγενεσίας, 25η του Μαρτίου. 


Κι έτσι σήμερα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα, μας περιμένει μια αξέχαστη περιπλάνηση στη νεοελληνική ιστορία μέσα από τα κέρινα ομοιώματα του Παύλου Βρέλλη, ένα έργο ζωής για τον ίδιο και μια εμπειρία μνήμης για τον επισκέπτη.

Σάλος με δηλώσεις Γιούνκερ: Οι Ιταλοί να δουλεύουν περισσότερο και να είναι λιγότεροι διεφθαρμένοι - ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν στην Ιταλία οι δηλώσεις του Επιτρόπου Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, μια παρέμβαση που φέρεται να έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να προκαλεί νέα δυσαρέσκεια στη Ρώμη.
Σε ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που υπογράφουν οι ανταποκριτές της στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη, ο Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε ότι οι Ιταλοί πρέπει να δουλεύουν περισσότερο, να είναι λιγότερο διεφθαρμένοι και να επιρρίπτουν όλα τα προβλήματα της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμμόλοφοι από μεθάνιο στην επιφάνεια του Πλούτωνα

Εικάζεται πως σχηματίστηκαν από κόκκους παγωμένου μεθανίου που απελευθερώθηκαν στην αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη - Μελετήθηκε μία περιοχή 75 χιλιομέτρων
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στον Πλούτωνα αμμόλοφους, οι οποίοι πιθανότατα έχουν σχηματισθεί από κόκκους παγωμένου μεθανίου που έχουν απελευθερωθεί στην αραιή ατμόσφαιρά του. Αμμόλοφοι έχουν ήδη βρεθεί, εκτός από τη Γη, στον Άρη, στην Αφροδίτη, στον δορυφόρο Τιτάνα του Κρόνου και στον κομήτη 67Ρ της «Ροζέτα».

Πολιτικό χάος και στην Ισπανία: «Τελειώνουν» τον Ραχόι

Το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα αποφάσισε να καταψηφίσει την κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, δίνοντας με τους πέντε βουλευτές που διαθέτει, την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες.
Η ηγεσία του PNV - του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος - συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρώνει τώρα τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Ιταλία: Συμφωνία Πέντε Αστέρων - Λέγκας για κυβερνητικό σχήμα

Ο Τζουζέπε Κόντε μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως πρωθυπουργός - Συμφωνία στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα βασικά υπουργεία  έχει επέλθει σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης - Η άκρα δεξιά στηρίζει χωρίς υπουργεία
Επετεύχθη η τελική συμφωνία μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας, μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.