Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων 13 Δεκεμβρίου 1943

H «Ράχη του Καπή», όπου εκτελέστηκαν 800 Καλαβρυτινοί
Η κατοχή αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Ο λαός μας, εξαντλημένος από την πολεμική εποποιία του 1940, υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές περιπέτειες και κακουχίες: την εισβολή των κατακτητών, το πρόβλημα της επιβίωσης, την οδυνηρή περιπέτεια της πείνας, εκτελέσεις, βασανιστήρια και καταστροφές.
Η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, τόπος με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και επαναστατικό παρελθόν, υπέστη την περίοδο της Κατοχής τεράστιες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, με μαζικές εκτελέσεις αμάχων και ολοκληρωτικές καταστροφές. Στο χώρο της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων οργανώθηκε αντιστασιακό κίνημα ενάντια στους ξένους κατακτητές. Το καλοκαίρι του 1943, άρχισαν εκτελέσεις, βομβαρδισμοί και καταστροφές χωριών.

Tελεσίγραφο Μακρόν σε Ερντογάν: «Να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις» – Εγκαταλείπουν τα όπλα τους οι μαχητές του GNA στην Τρίπολη!

Μόνο η Γαλλία φαίνεται ότι στηρίζει την Ελλάδα έμπρακτα. Πριν λίγο ο Μακρόν έστειλε τελεσίγραφο στον Ερντογάν, λέγοντας πως το Παρίσι «δεν θα εγκαταλείψει τη σταθερή του θέση μπροστά στις προκλήσεις της Τουρκίας.»

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο στην Α. Μεσόγειο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη δήλωσει πρόθυμος να στείλει γαλλικά πολεμικά πλοία εάν η Τουρκία επιχειρήσει παράνομες ενέργειες στα νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, επικαλούμενη το μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη.

Βρετανικές εκλογές: Τα τελικά αποτελέσματα -48 επιπλέον έδρες πήραν οι Συντηρητικοί - 59 ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ

Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον κέρδισαν 48 έδρες επιπλέον σε σύγκριση με την προηγούμενη προσφυγή στις κάλπες το 2017, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών.
Το κόμμα του Τζόνσον συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία με 365 έδρες από τις συνολικά 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, καταγράφοντας ιστορική νίκη έναντι των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές. Από την άλλη, το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν- ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις αρχές του 2020- έχασε 59 έδρες, εξασφαλίζοντας 203, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Βρετανία ήταν 67,3%.

ΓΣ ΟΗΕ: Υπερψήφισε δύο ψηφίσματα για το Δίκαιο της Θάλασσας - Μόνο η Τουρκία είπε "όχι"

Με μοναδική αρνητική ψήφο αυτή της Τουρκίας και τρεις αποχές (Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ και Βενεζουέλα), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε δύο ψηφίσματα για τους ωκεανούς και τις θάλασσες.
Τα ψηφίσματα συνδέονται με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και τα δύο κείμενα υπερψήφισαν 121 κράτη - μέλη (αριθμός ρεκόρ).
Τα ψηφίσματα καλούν τα κράτη μέλη, που είναι μέλη της Συμφωνίας για την εφαρμογή των Προνοιών της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να το πράξουν. Καλεί, ακόμη, τα κράτη μέλη να εναρμονίσουν την εθνική τους νομοθεσία με της πρόνοιες της Σύμβασης.

Μνήμη από κρύσταλλο αποθηκεύει με ασφάλεια τεράστιο όγκο δεδομένων για αιώνες

Τη δυνατότητα εγγραφής, αποθήκευσης αλλά και αναπαραγωγής τεράστιου όγκου δεδομένων σε ένα κομμάτι γυαλί που θα αντέξει για περισσότερα από 1000 χρόνια πέτυχε η Microsoft με την Warner Bros, κάνοντας πραγματικότητα σκηνές από ταινίες του Σούπερμαν όπου οι υπολογιστές αποτελούνταν από κρυστάλλους και ολόκληρη η ιστορία ενός πλανήτη «χωρούσε» σε κομμάτι μιας κρυσταλλικής δομής.

Πρόσφατα, οι ειδικοί των εργαστηρίων έρευνας της Microsoft έκαναν μια ανακοίνωση που αλλάζει τα δεδομένα: στο πλαίσιο του προγράμματος

Η Γερουσία Αμερικής αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων - Η αρμενική δικαίωση

Η Γερουσία Αμερικής αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων
Tου Νίκου Λυγερού
 
Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κογκρέσο της Αμερικής, ήρθε η ώρα της αναγνώρισης και από τη Γερουσία. Ζούμε ιστορικές στιγμές για όσους παλεύουν για τη μνήμη των θυμάτων και των επιζώντων, αφού περιμένουμε εδώ και δεκαετίες αυτή την απόφαση από τις ΗΠΑ. Έτσι όσοι έλεγαν ότι δεν θα περάσει από τη Γερουσία επειδή είχαν ασκήσει βέτο μερικοί γερουσιαστές, μετά την αναγνώριση