Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Το "Εμπάτε Έλληνες" του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Ακροκόρινθο! (14 Ιανουαρίου 1822)

Στις 14 Ιανουαρίου το 1822 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Υψηλάντης κυριεύουν την Ακροκόρινθο.


Οι Έλληνες καπετάνιοι επιχείρησαν χωρίς επιτυχία, στις 4 Δεκεμβρίου 1821 να καταλάβουν το Ναύπλιο. Στην συνέχεια, έστρεψαν τις προσπάθειές τους στην κατάληψη του κάστρου που βρισκόταν στην Ακροκόρινθο. Οι οκτακόσιοι περίπου κλεισμένοι Τούρκοι, δέν παραδίδονταν στόν Νικόλαο Σολιώτη πού ήταν ο αρχηγός τής πολιορκίας. Τό γενικό πρόσταγμα τό είχε η δυναμική μητέρα τού Κιαμίλ Νουρή Χανούμ, η οποία προσπαθούσε νά επικοινωνήσει καί μέ τόν γιό της κρυφά γιά νά τή συμβουλέψει τί νά κάνει. Εν τώ μεταξύ, η έλλειψη τροφίμων, οι επιδημίες καί η αιχμαλωσία τού Κιαμίλ μπέη μετά από τήν πτώση τής Τριπολιτσάς, είχαν δυσμενή επίδραση στό ηθικό τών μουσουλμάνων πού ήταν κλεισμένοι στό κάστρο...

Στόν Κιαμίλ μπέη, πού ήταν από τούς πλουσιώτερους αγάδες τού Μοριά, μέ τσιφλίκια στήν Κόρινθο, τή Νεμέα, τή Στυμφαλία, τήν Αργολίδα καί τήν Μαντίνεια, οι Έλληνες είχαν φερθεί μέ μεγάλη ευγένεια, αποσκοπώντας βέβαια στά πλούτη του, τά οποία τά είχαν καί απόλυτη ανάγκη γιά τά έξοδα τού πολέμου. Ο Κιαμίλ μπέης όμως αρνείτο πεισματικά νά αποκαλύψει πού είχε κρυμμένους τούς αμύθητους θησαυρούς του, μέ συνέπεια νά αλλάξει η διάθεση εναντίον του, νά γίνει πιό εχθρική καί νά εκτελεστούν ακόμα καί συγγενείς του.

Εθνικό έγκλημα και τιμωρία

Του Παντελή Σαββίδη 

Διασκεδάζοντας στον Τιτανικό μας δεν αισθανόμαστε ότι καταρρέουμε δημογραφικά, όπως έδειξαν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής και τα αναλύει εξαιρετικά σε άρθρο του ο συγγραφέας Αναστάσιος Λαυρέντζος.

Και αφού καταρρέουμε δημογραφικά είτε κάποιος άλλος λαός, ή λαοί, θα αντικαταστήσουν τους Έλληνες σε αυτήν την γωνιά της γης, είτε τα 6,4 εκατομμύρια Έλληνες στο τέλος του αιώνα (τόσος προβλέπεται ο πληθυσμός με την υπάρχουσα τάση), θα υποδουλωθούν σε κάποιον ισχυρότερο. Αυτός είναι νόμος της κοινωνικής και ανθρώπινης εξέλιξης. Συμβαίνει χρόνια και τον αξιοποίησαν και οι Έλληνες, με διαφορετικό τρόπο, κατά την εποχή των δύο μεγάλων αποικισμών της αρχαιότητας.

Όλα γύρω μας αλλάζουν, αλλά το χαβά μας! Θεωρούν τα χαστούκια χάδια

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο συνεχιζόμενος για δέκα και πλέον μήνες πόλεμος στην Ουκρανία, καθίσταται μια μόνιμη εστία αντιπαράθεσης, η οποία δεν αφορά μόνο τις αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι προφανές ότι αυτός ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει τις… ρίζες του σε ένα μεγάλο παιχνίδι ανακατανομής ισχύος. Αυτό δεν έχει ξεκινήσει τώρα, αλλά εδώ και αρκετό καιρό, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, περιλαμβανομένης και της δική μας. Αυτό δεν θα σταματήσει, θα συνεχιστεί, μέχρι τελικής επικράτησης. Ενδεχομένως κάποιοι από τους εν δυνάμει πρωταγωνιστές  να μην αντέξουν, λόγω των επιπτώσεων του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.  Προηγήθηκε και η πανδημία του κορωνοϊού, που ήταν ένα ισχυρό, ηχηρό χαστούκι στις οικονομίες.

Υπό παραίτηση η Λαμπρέχτ και η σχέση των Marder 1A3

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, αναφέρει ως επιβεβαιωμένο από το περιβάλλον της υπουργού Αμύνης Κριστίν Λαμπρέχτ, ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή της την ερχομένη εβδομάδα. Όπως αναφέρεται, η υπουργός έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα με τον καγκελάριο Σολτς. Την ίδια είδηση, προερχομένη από “αρκετές πηγές”, παρουσίασε πρώτη η Bild και η Süddeutsche Zeitung εμφανίζεται να την επιβεβαιώνει μέσω των δικών της πηγών που επικαλείται. To Spiegel προσδιόρισε την ερχομένη Δευτέρα, ως ημέρα ανακοινώσεως της παραιτήσεως. Επισήμως πάντως, αποφεύγεται κάθε σχόλιο, επί των δημοσιευμάτων αυτών.

Ζυμώσεις και διαβουλεύσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα με τη Γερμανία – Προγραμματίζεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς

Γιάννης Νικήτας

Συζητήσεις και ζυμώσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης με στόχο τη σύναψη διακρατικής σύμβασης για δυο μείζονα προγράμματα του Στρατού Ξηράς. Παράλληλα όπως πληροφορείται ο γράφων και το DefenceReview.gr σχεδιάζεται για το εγγύς μέλλον συνάντηση των δυο ηγετών Ελλάδας και Γερμανίας. Τόσο το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αρματικού δυναμικού όσο και αυτό της πρόσκτησης των νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) KF-41 Lynx σε συνδυασμό με την απόκτηση τουλάχιστον 100 Marder 1 A3 (υπό ιδανικές συνθήκες και περισσότερα) κρίνονται ως απαραίτητα για τον Ελληνικό Στρατό. Ως εκ τούτων, οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα ώστε να διασφαλιστεί και το μέγιστο δυνατό απόθεμα μεταχειρισμένων Marder 1 A3 το οποίο μπορεί να ανέλθει σε 200 ΤΟΜΑ.

Πολεμικό Ναυτικό: ΜΑΤ από τους ναυάρχους – Βλέπουν και Τype 214 και Type 212 υποβρύχια και τα 218 με βαλλιστικούς;

Διονύσης Αντωνέλλος

 Το απόλυτο ΜΑΤ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο πάνε να κάνουν οι Έλληνες ναύαρχοι;  

Πολεμικό Ναυτικό: ΜΑΤ από τους ναυάρχους καθώς φαίνεται πως βλέπουν και Τype 214 και Type 212 και Type 2018 υποβρύχια, με τα τελευταία να διαθέτουν ένα στοιχείο που τα κανει πονοκέφαλο για την Τουρκία.

Ξεκίνησε η συζήτηση και για την ανανανέωση του στόλου των ελληνικων υποβρυχίων.

Τι γύρευε ο αρχηγός της CIA στην Λιβύη; Είδε τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπειμπά, είδε όμως και τον στρατηγό Χαφτάρ!

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Με μια κίνηση, η οποία επιχειρεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων στη λιβυκή κρίση, η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει σε ανώτερο επίπεδο στη χώρα αυτή με τη χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς για επαφές και με την Ανατολική και με τη Δυτική Λιβύη.

Οι Αμερικανοί που μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον του προξενείου τους στην Ουάσιγκτον είχαν μείνει μακριά από την Λιβύη φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που προκαλεί για την περιφερειακή σταθερότητα η συνέχιση της κρίσης στη χώρα και αναλαμβάνουν ρόλο.

“Η Αλεξανδρούπολη θα συνεχίσει να έχει κομβικό γεωπολιτικό ρόλο”

“Η Αλεξανδρούπολη έχει και θα συνεχίσει να έχει έναν εξαιρετικά κομβικό γεωπολιτικό, ενεργειακό και αναπτυξιακό ρόλο”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης υλοποίησης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, από φυσικό αέριο, ισχύος 840 μεγαβάτ, η οποία θα κατασκευαστεί με τη σύμπραξη τριών ομίλων, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ομίλου Κοπελούζου.

Είπε ότι η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη εισόδου με περιφερειακή και ευρωπαϊκή

Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί;

 Η Τουρκία συνεχίζει τη συνήθη πολιτική της απειλώντας και προκαλώντας συνεχώς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται αν κάποιο από τα ελληνικά νησιά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «σημείο ανάφλεξης».

Την ώρα που οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο βαθμό, το Economist σε δημοσίευμα του αναλύει το ενδεχόμενο ένα μικρό νησί της χώρας μας να αποτελέσει το «σημείο ανάφλεξης» μεταξύ των δύο χωρών.

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την ενδεχόμενη πώληση των F-16 στην Τουρκία

 Την άμεση αντίδραση κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών προκαλούν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για την πρόθεση της πώλησης F-35 στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε υποβάλει το δικό της αίτημα τον Οκτώβριο του 2021, ζητώντας να αγοράσει 40 νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει 80 μαχητικά που ήδη διαθέτει στον στόλο της.

Κ. Σκρέκας: Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων

Τη στρατηγική σημασία της κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, σε μία περίοδο που «έχει καταρριφθεί ο μύθος της ενεργειακά ασφαλούς Ευρώπης», εξήρε σήμερα από την πρωτεύουσα του Έβρου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Αναφερόμενος στην τεράστια, όπως είπε, ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, σκιαγράφησε την «ενεργειακή αρχιτεκτονική», το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και της προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου «να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή λύση για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και της Ευρώπης...», ένα σχέδιο με τρεις βασικούς άξονες.

Μητσοτάκης στο Πρώτο Θέμα: Θα είμαι ο πρωθυπουργός που θα φέρει τα Γλυπτά πίσω

Σε μια εφ΄όλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα* που κυκλοφορεί την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκη ζητά από τους πολίτες να τον εμπιστευτούν και πάλι με βάση το έργο που έχει παραχθεί και τις δεσμεύσεις που έχουν υλοποιηθεί, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα που θα οδηγήσει τη χώρα μπροστά αλλάζοντας οριστικά σελίδα.

Ταυτόχρονα, αναφορικά  με τα Γλυπτα του Παρθενώνα σημειώνει ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά και παρότι δεν προβλέπει να κλείνει το θέμα πριν τις εκλογές, υπογραμμίζει πως εάν οι πολίτες εμπιστευτούν εκ νέου τη σημερινή κυβέρνηση  «θα είμαι ο πρωθυπουργός που θα φέρει τα Γλυπτά πίσω».

Νέα επίθεση Ερντογάν: Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Και θα έρθουμε

Στη συλλογική τελετή Εγκαινίων της οδού Marmaris - Datça, της μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού και του κρατικού νοσοκομείου της Αλικαρνασσού βρέθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου δεν παρέλειψε για ακόμη μία φορά να επιτεθεί στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τη φράση: «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Και θα έρθουμε».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Τούρκος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων: «Είναι η απάντηση του στρατού μας στην Ελλάδα, που καταπατά καθημερινά τα σύνορά μας, στο PKK, που έχει το αίμα δεκάδων χιλιάδων αθώων στα χέρια του, στο FETO, τη μεγαλύτερη συμμορία προδοσίας που έχει δει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Στις χώρες που στοχεύουν την κυριαρχία μας, εν ολίγοις, στους εχθρούς της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους», είπε.

Τουρκία: Τώρα λέει «όχι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά τα βήματα που έχουν γίνει από την πλευρά της Στοκχόλμης. 

Η τουρκική πλευρά έκανε γνωστό σήμερα ότι «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά τα βήματα που έχουν γίνει από την πλευρά της Στοκχόλμης προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των απαιτήσεων που είχε θέσει ως προϋπόθεση, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ για τη Σουηδία, η Άγκυρα.

Μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε παρουσιαστεί βέβαιος ότι η τουρκική πλευρά θα δώσει το τελικό πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ιταλική διαμεσολάβηση για τη Λιβύη;

 Αυξάνονται τα δημοσιεύματα περί ιταλικής διαμεσολάβησης για το λιβυκό ζήτημα, μετά τη συνάντηση του Τούρκου υπΕξ Τσαβούσογλου με τον Ιταλό ομόλογό του Ταγιάνι στην Άγκυρα.

"Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να αναλάβει κάποιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική", όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica. Mε τον στόχο αυτό, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μετέβη χθες στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου. Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθεί την Τυνησία, την Αίγυπτο και πιθανώς τη Λιβύη.

Σύρος στρατηγός και δύο αξιωματικοί σκοτώθηκαν από τουρκικό βομβαρδισμό

Τα κοινωνικά δίκτυα στη Συρία απέτισαν, σήμερα, φόρο τιμής σε 3 αξιωματικούς της μεραρχίας «Φρουρά της Δημοκρατίας» που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα τουρκικής βόμβας που στόχευε στις θέσεις τους στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στα δίκτυα, ο διοικητής της 135ης Ταξιαρχίας στη Μεραρχία Φρουράς της Δημοκρατίας, Αμάρ Τζουντάτ Τσουρί, και οι λοχαγοί Αμάρ Μοχάνα και Τζιτ Γόσεν, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς τουρκικού πυροβολικού που επιτέθηκαν στο χωριό Mayasa, νοτιοδυτικά της πόλη του Αφρίν.

 Αναφέρθηκε επίσης ότι τραυματίστηκαν αρκετοί στρατιώτες και μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης Νόμπλε (ο αριθμός δεν διευκρινίστηκε).

Καραβίδας: Ο Ελληνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τα στενά όρια του κράτους

 

Συνέντευξη στην εκπομπή Review του επισμηναγού ε.α., Στέφανου Καραβίδα.

Α. Παπανικολάου: Μέχρι που θα φτάσει ο Ερντογάν με τις απειλές- αγνοεί ακόμη και το State Department

 

Ο Αντιπτέραρχος ε.α., Αθανάσιος Παπανικολάου μιλάει στο NaftemporikiTV

Σάββας Καλεντερίδης: "Κρέμασαν" ανάποδα τον Ερντογάν, όπως τον Μουσολίνι (13-1-2023)

Σάββας Καλεντερίδης: "Κρέμασαν" ανάποδα τον Ερντογάν, όπως τον Μουσολίνι

ΗΠΑ - Γερουσία: Μενέντεζ και Πάππας αντίθετοι στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία | Καλημέρα

 

ΗΠΑ - Γερουσία: Μενέντεζ και Πάππας αντίθετοι στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία | Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά

Μήνυμα Μητσοτάκη προς την Άγκυρα: «Μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα»

 

Έγκριση ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος από το Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία και των F-35 στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες. Την ίδια ώρα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε χθες από την Κομοτηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μενέντεζ θέτει όρους στον Ερντογάν για τα F-16 | Τώρα μαζί | 14/01/2023 | OPEN TV

 

1. O Έντι Ζεμενίδης για τα εξοπλιστικά Ελλάδας και Τουρκίας
2. Φενέκος και Μπαλτζώης για τα ελληνοτουρκικά
3. Ο Μενέντεζ θέτει όρους στον Ερντογάν για τα F-16
4. Επεκτείνεται ο αμυντικός φράχτης σε όλη τη μεθόριο του Έβρου

ΗΠΑ: Σάλος με δημοσίευμα ότι ο Μπάιντεν ζητά έγκριση από το Κογκρέσο για ελληνικά F-35 & τουρκικά F-16

 

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας ολοκληρώθηκαν πριν από μία εβδομάδα, ωστόσο υπήρχε η αναμονή να σταλεί το επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο και συγκεκριμένα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που είναι η αρμόδια επιτροπή για να εγκρίνει τα F-16.