Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, αναφέρει ως επιβεβαιωμένο από το περιβάλλον της υπουργού Αμύνης Κριστίν Λαμπρέχτ, ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή της την ερχομένη εβδομάδα. Όπως αναφέρεται, η υπουργός έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα με τον καγκελάριο Σολτς. Την ίδια είδηση, προερχομένη από “αρκετές πηγές”, παρουσίασε πρώτη η Bild και η Süddeutsche Zeitung εμφανίζεται να την επιβεβαιώνει μέσω των δικών της πηγών που επικαλείται. To Spiegel προσδιόρισε την ερχομένη Δευτέρα, ως ημέρα ανακοινώσεως της παραιτήσεως. Επισήμως πάντως, αποφεύγεται κάθε σχόλιο, επί των δημοσιευμάτων αυτών.
Το δημοσίευμα παραθέτει διάφορα περιστατικά τα οποία είχαν θέσει την υπουργό στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής από διάφορες πλευρές ωστόσο, ο καγκελάριος Σολτς εξακολουθούσε να την υποστηρίζει, λόγω και των απαραιτήτων ισορροπιών του κυβερνητικού συνασπισμού. Γενικότερα πάντως, η υπουργός δεν απολάμβανε ιδιαίτερης δημοφιλίας ούτε εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ούτε στην κοινή γνώμη. Πληροφορίες από την Γερμανία αναφέρουν ότι η αρχικώς επιθυμία της υπουργού ήταν να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και ποτέ δεν αισθάνθηκε “βολικά” με το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αμύνης, εμφανιζόμενη ακόμη και να έχει πρόβλημα εξοικειώσεως επί μήνες, με την βαθμολογική ιεραρχία στις τάξεις του Στρατεύματος.
Νέα διάσταση όμως στην υπόθεση των τεθωρακισμένων Marder, έρχονται να δώσουν πληροφορίες στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ από γερμανική πηγή, σύμφωνα με τις οποίες λόγω της εξαιρετικά αρνητικής εικόνας που είχε διαμορφωθεί για την υπουργό, ιδίως μετά την γκάφα της με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της που προκάλεσε κατακραυγή, επιδιώχθηκε να αναδειχθεί μία υπόθεση που θα άλλαζε τις εντυπώσεις και θα ενίσχυε το πολιτικό προφίλ της. Στο πλαίσιο αυτό, από το περιβάλλον της υπουργού διέρρευσαν οι αόριστες φήμες ότι η Ελλάδα επρόκειτο να παραχωρήσει προτεραιότητα υπέρ της Ουκρανίας στις παραδόσεις των τεθωρακισμένων Marder 1A3, οπότε τα επόμενα οχήματα που είχαν προορισμό τον Ελληνικό Στρατό, θα κατέληγαν στο Κίεβο. Με αυτό τον τρόπο, η υπουργός εμφανιζόταν να βγάζει από την δύσκολη θέση τον καγκελάριο Σολτς, λόγω της περιπλοκής που προέκυψε από την ανακοίνωση στις 5 Ιανουαρίου για παραχώρηση στην Ουκρανία τεθωρακισμένων Marder. Η απόφαση είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην ηγεσία του Γερμανικού Στρατού, λόγω των χαμηλών διαθεσιμοτήτων που είναι εν γνώσει της κυβερνήσεως και της προοπτικής παραχωρήσεως έστω και μικρού αριθμού Marder 1A3 από τις τάξεις του ενώ την ίδια στιγμή η Rheinmetall από την πλευρά της, είναι δεσμευμένη παραδίδοντας οχήματα αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας Μητσοτάκη – Σολτς.
Με αυτό τον σκοπό, καλλιεργήθηκαν με ψευδή γερμανικά δημοσιεύματα εντυπώσεις περί του εποικοδομητικού ρόλου της Ελλάδος στην παράδοση των Marder στην Ουκρανία. Στις 9 Ιανουαρίου δε, η επικοινωνία των υπουργών Αμύνης Ελλάδος και Γερμανίας, εμφανίσθηκε ως η κα Λαμπρέχτ να καλεί και να θέτει στον Έλληνα ομόλογό της θέμα αποκλίσεως από την υπάρχουσα συμφωνία, με προεξοφλημένο όμως από ημερών το αποτέλεσμα… Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Εάν ισχύουν οι πληροφορίες περί σκοπίμων ψευδών ειδήσεων ως προς τα Marder από το περιβάλλον της κας Λαμπρέχτ, μπορεί να δοθεί μία εξήγηση για το ότι στην σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΘΑ αναφορικώς με την επικοινωνία της 9ης Ιανουαρίου, αναφερόταν γενικώς πως συζητήθηκαν «θέματα που αφορούν στην πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας». Σαφής αναφορά σε αρνητική αντιμετώπιση του γερμανικού αιτήματος από τον Νικόλαο Παναγιωτόπολου, ή διευκρίνιση περί μη αλλαγής στα συμφωνηθέντα, θα έφερνε σε δυσχερή θέση την υπουργό της φίλης χώρας και αυτό δεν ήταν επιθυμητό για λόγους πολιτικής ευγενείας και λεπτότητος.
ΠΗΓΗ doureios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου