Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη


Ευφρόνιος, ερυθρόμορφος κρατήρας, Ηρακλής και Ανταίος, Αθήνα. Μουσείο του Λούβρου © RMN-Grand Palais_Louvre museum_Stéphane Maréchalle

Ο ολυμπισμός, η αθλητική ιδέα όπως διαμορφώθηκε στην αρχαία Ελλάδα σύμφωνα με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, μια φιλοσοφία ζωής που προωθεί και συνδυάζει σε αρμονικό σύνολο τις αρετές του σώματος και της ψυχής, είναι το θέμα της έκθεσης στο Λούβρο με τίτλο «Ολυμπισμός, μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά».

Γ. Καραμπελιάς – Αρχαία Ελλάδα: Η φυλετική – πολεοκρατική περίοδος και οι Μακεδόνες (podcast)

«… Η ταυτότητα του ελληνικού έθνους, κατά την αρχαιότητα, ήταν φυλετική και «πολεοκρατική». Δηλαδή, ενώ οι Έλληνες, έχουν συνείδηση της κοινότητάς τους, που γίνεται πιο έντονη κατά τη διάρκεια των εξωτερικών πολέμων, από τον Τρωικό έως τους Περσικούς Πολέμους, ταυτόχρονα η πολιτειακή τους οργάνωση χαρακτηρίζεται από τη φυλετικότητα και τον πατριωτισμό της «πόλης-κράτους», που συναρθρώνεται με την ευρύτερη εθνική τους συνείδηση.

Γενοκτονία των Αρμενίων: Έκκληση στον Βενιζέλο για σωτηρία από τους Τούρκους – Ντοκουμέντο


Αρμένιοι πρόσφυγες με τα υπάρχοντά τους στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, το 1920 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Οι Αρμένιοι του Μπογαζλιάν ζητούσαν βοήθεια για τους ίδιους αλλά και για τους πάνω από 2.000 Έλληνες εξόριστους από την Τραπεζούντα, την Αμισό και την Μπάφρα

Γιατί η 24η Απριλίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα μνήμης


Γερεβάν Αρμενία Μνημείο Γενοκτονίας
NICHOLAS BENVENUTO VIA GETTY IMAGES

Λεωνίδας Κουμάκης, Αρθρογράφος
Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Τουρκία: «Μποϊκοτάρει» επετειακή σύνοδο της ΕΕ


Δεν πρόκειται να παραστεί στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ (29 και 30 Απριλίου), η Τουρκία καθώς ενημέρωσε επίσημα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αισθάνεται απογοητευμένη από τα πρόσφατα συμπεράσματα στα οποία γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην πρόοδο «των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Ο Α/ΓΕΣ στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ (pics)


Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ) «ΜΥΚΑΛΗ».

«Kλείδωσαν» τα Rafale για το μεγάλο ταξίδι στην Ινδία: Η ΠΑ στην πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24»


*Του Κώστα Σαρικά 

Mαχητικά Rafale από την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» θα είναι τα αεροσκάφη που θα κάνουν το μεγάλο ταξίδι στην Ινδία προκειμένου να λάβουν μέρος στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24».

Πιστοποίηση C-27J από την ΔΕΠ σε άλματα αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συμπληρώθηκε 20ετία από την επίσημη τελετή ένταξης των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-27J Spartan στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και την Πολεμική Αεροπορία. 

Τα διδάγματα από την Ουκρανία θέτουν το CEASAR ως βασική υποψηφιότητα νέου πυροβόλου για τον Ελληνικό Στρατό

Γιάννης Νικήτας

Ενδελεχής παρουσίαση αναφορικά με τη προοπτική απόκτησης των νέων γαλλικών αυτοκινούμενων πυροβόλων CEASAR, έλαβε χώρα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Πυροβολικού. 

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ το προληπτικό πλήγμα είναι “ταμπού” για το ελληνικό δόγμα “αποτροπής” την εποχή του F-35;


Mutually Assured Destruction, MAD, works only as long as it works; it does not know what to do if deterrence fails, for it envisions no defensive capabilities. A deterrent works until it is needed; then, one needs defences. – Jerry Pournelle 

Η αυξανόμενη αξία του λογισμικού στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τομέας που αξίζει και πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα άμεσα

Ευθύμιος Λάζος

Τα τελευταία χρόνια το λογισμικό (Software) αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ έχει εφαρμογή σε όλα τα αμυντικά συστήματα, μικρά ή μεγάλα. 

Μόνο αν αντικατασταθούν με τη βοήθεια των συμμάχων οι S-300 και τα άλλα ρωσικά συστήματα αεράμυνας θα φύγουν από την Ελλάδα: Η Αθήνα αντιστέκεται και ζητά ανταλλάγματα…


Το ρωσικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και ελέγχει τον εναέριο χώρο του νοτιοανατολικού Αιγαίου σε μεγάλη εμβέλεια. Πηγή: Πολεμική Αεροπορια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Τα συστήματα που συμπεριλαμβάνονται στην αεράμυνα της Ελλάδας βρίσκονται διαρκώς στο «στόχαστρο» της Ουκρανίας, αλλά και της Συμμαχίας, η οποία θέλει να ενισχύσει το Κίεβο.

Επικοινωνία Ν. Δένδια - Λ. Όστιν: Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας


Ουπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την εξιχνίαση της δολοφονίας Λυγγερίδη - Οι «μικροί» και οι «μεγάλοι»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΑΣ

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ολοκληρώθηκε η έρευνα στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε εγκληματικές πράξεις με αθλητικό υπόβαθρο, μεταξύ των οποίων και η επίθεση σε βάρος αστυνομικών της Υ.Α.Τ. στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στο Ρέντη, με αποτέλεσμα το θάνατο του Αρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη.

Σάλος από δήλωση της Φλέσσα για τα Τέμπη: «Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί»


«Όπως και στο Μάτι τους κάψαμε όλοι και όλες μαζί. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν έχει σχέση με κανένα πρωθυπουργό και καμία κυβέρνηση», δήλωσε η υποψήφια

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών επιτέθηκε με γροθιές σε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (video)


Αδιανόητο επεισόδιο σημειώθηκε μέσα στην ελληνική Βουλή πριν λίγη ώρα, με πρωταγωνιστή πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών, ο οποίος χτύπησε με γροθιές τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Ο Ερντογάν καλεί τη Γερμανία σε στενότερη συνεργασία στην άμυνα

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να αφαιρέσει πλήρως τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει στην αμυντική βιομηχανία

Τουρκία: «Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ» – Η ειρωνική απάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας για τον Σταϊνμάιερ


Ειρωνική ήταν η απάντηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ όταν ρωτήθηκε για το εάν κατά την επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ  θα συζητηθεί η πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter για την πολεμική της αεροπορία.

Χουριέτ: Ακυρώθηκε το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ;


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Όλες οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει με το ταξίδι του Ερντογάν που είναι προγραμματισμένο για τις 9 Μαΐου

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: «Δεν θα καθίσουμε άπραγοι στον εξοπλισμό της Αρμενίας από Ινδία, Γαλλία και Ελλάδα»


Απρίλιος 23, 2024. Ελλάδα.

Μπακού.

Το Πανεπιστήμιο ADA φιλοξένησε το διεθνές φόρουμ με θέμα «COP29 και Πράσινο Όραμα για το Αζερμπαϊτζάν», στο οποίο συμμετείχε ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ.

Προκλητική αντίδραση της Τουρκίας για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων


Για μονόπλευρες δηλώσεις που ενθαρρύνουν ριζοσπαστικές ομάδες να διαπράττουν εγκλήματα μίσους, κάνει λόγο προκλητική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή τη σημερινή «μαύρη» επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Μήνυμα Μπάιντεν: Σήμερα θρηνούμε τη Γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμένιων από τους οθωμανούς – Δέσμευσή μας να μην το ξεχάσουμε ποτέ


epa11273912 US President Joe Biden speaks EPA, Al Drago POOL

Μήνυμα καταπέλτης για την γενοκτονία των αρμενίων από το οθωμανικό κράτος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Έκαψαν τις σημαίες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία

Απρίλιος 24, 2024. Ελλάδα.

Στην Αρμενία, μια πορεία με φανούς ξεκίνησε από την πλατεία Δημοκρατίας του Ερεβάν στη μνήμη των θυμάτων της «Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Γκάλαντ: «Το Ισραήλ διεξάγει επιθετική επιχείρηση στο νότιο Λίβανο – Έχουμε εξοντώσει τους μισούς διοικητές της Χεζμπολάχ»


Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν μια «επιθετική επιχείρηση» στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, υποστηρίζοντας ότι οι μισοί διοικητές της πανίσχυρης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον τομέα αυτόν έχουν «εξοντωθεί».

Το Ισραήλ λέει πως "προχωράει" με την επίθεση στη Ράφα


Το Ισραήλ "προχωράει" με μια επίθεση στη Χαμάς στη Ράφα, τη μοναδική πόλη της Λωρίδας της Γάζας στην οποία δεν έχει γίνει ακόμη χερσαία επίθεση στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και έξι μήνες, και θα εργαστεί ώστε να μην πληγούν οι Παλαιστίνιοι εκεί, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

To Ιράν καταγγέλλει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ


Το Ιράν χαρακτήρισε σήμερα «αβάσιμες» τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος δύο εταιριών και τεσσάρων ατόμων που εμπλέκονται, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, σε «κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις».

Μολδαβία: Να απαγορευτεί η φιλορωσική ομάδα «Victorie», όπως έγινε με κόμμα στην Ελλάδα

Απρίλιος 24, 2024. Ελλάδα.

Η δημιουργία της φιλορωσικής ομάδας «Victorie»/«Νίκη» όπως ανακοινώθηκε σε συνέδριο Μολδαβών που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, έχει αναστατώσει  τον πολιτικό κόσμο της Μολδαβίας.

EE: Εκταμιεύτηκε η δεύτερη δόση της έκτακτης χρηματοδότησης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία


Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η Ουκρανία φέρει στους ώμους της ένα βαρύ φορτίο για όλους μας».

Νέο μεγάλο πακέτο εξοπλιστικών στο Κίεβο από την Βρετανία


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Βρετανία: Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, υποσχέθηκε χθες το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ουκρανία, ενώ για μία ακόμα φορά προειδοποίησε ότι ο Πούτιν «δεν θα σταματήσει στα πολωνικά σύνορα και θα επιτεθεί στην Ευρώπη, αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο».

Κρεμλίνο για Ουκρανία: Θα διευρύνουμε την ουδέτερη ζώνη αν το Κίεβο πάρει ATACM


Τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του, θα παραλάβει μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό εγείρει την προοπτική να πλήξει το Κίεβο στόχους πιο βαθιά στο έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ουκρανία έλαβε τα $61 δισ. - Τι πρέπει να αγοράσει τώρα;


Του James Stavridis*

Τώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ενεργώντας με έναν ασυνήθιστα διακομματικό τρόπο, ψήφισε τελικά ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το μεγάλο ερώτημα είναι σε τι θα τα ξοδέψουν οι Ουκρανοί.

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε τη βοήθεια 95 δισ. δολαρίων για Ουκρανία και Ισραήλ


Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα πακέτο ξένης βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων (£76 δις) που περιλαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Ζαχάροβα: Οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στη Φινλανδία είναι «προκλητικές» - Αυξάνουν τον κίνδυνο στρατιωτικών επεισοδίων


Επίδειξη δύναμης χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα Φινλανδίας - Ρωσίας

Κίνα: «Η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν εντείνει τον κίνδυνο σύρραξης»

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών  Γουάνγκ Γι  Yasuyoshi Chiba/Pool Photo via AP

Φωτιές άναψε η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο νέου πακέτου βοήθειας στην Ταϊβάν ύψους 8 δισεκ. δολαρίων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί τι η αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ταϊβάν από τις ΗΠΑ απλώς εντείνει «τον κίνδυνο σύρραξης».

Τελειώνουν τα πολύτιμα μέταλλα στη Γη; Θα τα εξορύξουμε από αστεροειδείς

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μεταλλικού αστεροειδούς Ψυχή (Psyche), που εικάζεται ότι περιέχει σίδηρο αξίας 10.000 τετράκις εκατομμυρίων δολαρίων NASA/JPL-Caltech/ASU via AP

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αστεροειδείς είναι πλούσιοι σε μέταλλα που στη Γη είναι σε έλλειψη. Και η AstroForge είναι μία από τις εταιρείες που επιχειρούν να τα εξορύξουν.