Ευθύμιος Λάζος
Τα τελευταία χρόνια το λογισμικό (Software) αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ έχει εφαρμογή σε όλα τα αμυντικά συστήματα, μικρά ή μεγάλα.
Η αφορμή για το σύντομο σχόλιο μας δόθηκε από την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανικού Στρατού να δημιουργήσει ειδική Διεύθυνση Λογισμικού με αποστολή την επιτάχυνση των διαδικασιών εισαγωγής νέου λογισμικού στο οπλοστάσιο του και την εναρμόνιση των διαφόρων προγραμμάτων. Η δημιουργία αυτής της Διεύθυνσης καταδεικνύει, με τον καλύτερο τρόπο, την συμβολή του λογισμικού, ιδιαίτερα στον τομέα της γρήγορης και ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων και πληροφοριών σε διαφορετικά κλιμάκια που βρίσκονται σε διάφορες θέσεις.
Μέσω του λογισμικού μια πολεμική δύναμη έχει την ίδια επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο της μάχης και μπορεί να προσαρμόσει τη δράση της ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό η δημιουργία της Διεύθυνσης Λογισμικού είναι η απάντηση του Όπλου σ’ αυτό που αναφέρει ως «δυναμικό πεδίο μάχης», δηλαδή ένα πεδίο μάχης που δεν είναι σταθερό, αλλά μεταβάλλεται γρήγορα, και ένα πεδίο μάχης που δεν είναι συμμετρικό, αλλά ολοένα και πιο ασύμμετρο. Για να επιβιώσει και να επικρατήσει ο Αμερικανικός Στρατός σε ένα τέτοιο πεδίο μάχης θα πρέπει να έχει αξιόπιστη επίγνωση της κατάστασης και μάλιστα γρήγορα. Έτσι, μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στο σημείο που πρέπει και με την κατάλληλη ισχύ.
Εδώ είναι που έρχεται και «κουμπώνει» το σύγχρονο λογισμικό, το οποίο επιτρέπει την παραπάνω συνθήκη. Γι’ αυτό το λόγο ο Αμερικανικός Στρατός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο λογισμικό. Η Διεύθυνση Λογισμικού θα ενοποιήσει τις διαδικασίες απόκτησης λογισμικού (διαχείριση απαιτήσεων και προγραμμάτων, προμήθειες, αναβαθμίσεις, δοκιμές και υποστήριξη) για όλο τον Αμερικανικό Στρατό. Για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το λογισμικό έχει καταστεί ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Η παρεμβολή του ή η καταστροφή του σημαίνει τεράστιο κόστος, οικονομικό και επιχειρησιακό. Επιπλέον, το λογισμικό είναι ένα οικονομικός τρόπος ενίσχυσης και αύξησης των ικανοτήτων ενός υφιστάμενου οπλικού συστήματος.
Σήμερα, όλα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, από τις διόπτρες, τα ραντάρ και τα άρματα μάχης μέχρι τα ελικόπτερα και τα UAV, βασίζονται στη χρήση λογισμικού. Ωστόσο, η πρόοδος στο λογισμικό (αναβάθμιση) είναι γρηγορότερη σε σχέση με την πρόοδο της αναβάθμισης των ίδιων των συστημάτων. Παράλληλα όμως εξελίσσονται και οι απειλές. Για παράδειγμα, μέσα σε ένα χρόνο το λογισμικό ενός σύγχρονου αεροσκάφους μπορεί να αναβαθμιστεί αρκετές φορές. Αντίθετο το ίδιο το αεροσκάφος θα αναβαθμιστεί 1-2 φορές στα 10-15 χρόνια. Έτσι, η αναβάθμιση του λογισμικού είναι ένας γρήγορος, εύκολος και οικονομικός τρόπος ενίσχυσης της ισχύος των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.
Πιστεύουμε ότι και για την Ελλάδα το λογισμικό θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Δεν χρειάζεται να επενδυθούν τεράστια ποσά για εγκαταστάσεις. Χρειάζεται προγραμματισμός και συστηματική προσπάθεια. Ωστόσο τα οφέλη θα είναι μεγάλα. Αρχικά, η χώρα θα αποκτήσει τεχνολογική ανεξαρτησία σε έναν κρίσιμο τομέα, ο οποίος δεν έχει μόνο στρατιωτικές εφαρμογές, αλλά εμπορικές και οικονομικές. Η ανάπτυξη λογισμικού είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, ενώ και η Τουρκία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στον τομέα. Πιστεύουμε, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνει απαθείς και να επενδύσει σε μια τεχνολογία που έχει παρόν, σίγουρο μέλλον και τεράστιες προοπτικές προσφοράς στην ανάπτυξη της χώρας, στρατιωτική και οικονομική.
ΠΗΓΗ https://defencereview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου