Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πόλεμος της Ευρώπης 2021-2022 Μέρος Β'...

 

Από Faceof...σκέψεις της χρονιάς που θα περάσει και μια ερασιτεχνική ανάλυση για την χρονιά που έρχεται...

Λόγω της βιασύνης μου να τελειώσω και να αναρτήσω το πρώτο άρθρο σε συγκεκριμένο χρόνο (26 Δεκεμβρίου , βασικά ήταν μια κούρσα χρόνου με τον εαυτό μου) συμπύκνωσα τις σκέψεις και τα συμπεράσματα μου σε μικρό χώρο και σε έλαχιστο χρόνο, αφήνοντας πολλά ακόμα σημαντικά εκτός της ανάλυσης μου όπως και προσωπικά συμπεράσματα όπως τα εκλαμβάνω από τις πληροφορίες που φιλτράρω, γενικά από ειδησεογραφία , αναλύσεις και κοινωνικά μέσα/δίκτυα, ίντερνετ,  κλπ. Θα προσπαθήσω να καλύψω ένα μεγαλύτερο εύρος του γεωγραφικού χώρου που μας περιβάλει και που κάποια γεγονότα που θα συμβούν θα έχουν λίγο η μεγαλύτερο αντίκτυπο η και κίνδυνο για τα ελληνικά θέματα και συμφέροντα...


Το πρώτο θέμα που θα ήθελα να αναλύσω περαιτέρω είναι το θέμα της Ουκρανίας που δυστυχώς σε εκείνο το πεδίο η Δύση γενικά θα πληρώσει τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως του Κυπριακού συν και του Βαλκανικού προβλήματος εν συνόλω. Η Τουρκία και η Ρωσία πρωτίστως αλλά  και η Κίνα στα τελευταία 15 χρόνια περίπου έχουν μελετήσει σε βάθος τα θέματα αυτά και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους που τώρα θέλουν να τα επιβάλουν η κάθε μια χώρα ξεχωριστά στο ζωτικό χώρο που θεωρούν ότι τους ανήκει δικαιωματικά. Όπως και είπα στο πρώτο μέρος ότι η Ρωσία προχωρεί βήμα βήμα ακρωτηριάζοντας στρατηγικά τη χώρα με υβριδικές πολεμικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και έχοντας στήσει 100 χιλιάδες στρατιώτες με βαρύ οπλισμό στα σύνορα. Στον αντίποδα η ουκρανική κυβέρνηση και μετά από την άρνηση της Αμερικής διαμέσω του προέδρου της ότι δεν θα στείλει στρατό και του ΝΑΤΟ που απλά παρακολουθεί εξ αποστάσεως, να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδους  Παλαϊκής άμυνας προσπαθώντας να ελέγξει την κυριαρχία στις ρωσόφωνες  περιοχές και ανατολικά του Δνείπερου ποταμού (Dnerp) κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με τις παρούσες συνθήκες και ο Δνείπερος φαντάζει το ιδανικό φυσικό σύνορο σε μια περίπτωση διαπραγμάτευσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Η Ρώσία έχοντας επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα με πρώτο το πείραμα της Φιλανδίας και παρακολουθώντας/καταγράφοντας  προσεκτικά τις κινήσεις της Δύσης έχει στήσει το τραπέζι έχοντας πάνω σημαδεμένη τράπουλα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η Ρωσία σε στρατηγικό επίπεδο είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού έχοντας δέσει τους μαύρους συμμάχους της σε βαθμό ελέγχου των κινήσεων τους τόσο ώστε ούτε η Τουρκία αλλά ούτε η Γερμανία μπορούν στην πραγματικότητα να αντιταχθούν σθεναρά παρά μόνο με τα λόγια σε ένα παιχνίδι χρήσιμων ηλιθίων της παρέας. Για να καταλήξω, η Ρωσία έχει στείλει τα αιτήματα και αναμένει απαντήσεις , απλά τα πράγματα...η ΕΕ ανήμπορη να πράξει οτιδήποτε μετά την τοξική δηλητηρίαση που της προκάλεσε το μαύρο τρίγωνο Ρωσίας -Τουρκίας -Γερμανίας και την αυτοπαγίδευση δια χειρός Γερμανίας (Μέρκελ) και το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι που ο Τζο Μπάιντεν...η Αμερική δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε καμμιά πολεμική σύγκρουση , μιλάνε μόνο για κυρώσεις και προβλέπω να ετοιμάζει τα προσχέδια μιας τελικής διαπραγμάτευσης με εγγυήσεις και την δημιουργία μιας buffer zone που το εύρος της θα καθοριστεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου-Μόσχας. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Ιανουαρίου έως και 13-14  που θα είναι και το πρώτο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ επί γαλλικής προεδρίας. Επίσης ένα παραλειπόμενο της όλης δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή είναι ότι έχουν αρχίσει οι συζητήσεις μεταξύ Σουηδίας και ΝΑΤΟ για ένταξη της σε μέλλοντα χρόνο.

Στον χάρτη ενίοτε περιέχονται η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Σλοβενία και η Τουρκία (με την Ανατολική Θράκη). Η Σλοβένια κάποιες φορές αρνείται ότι ανήκει στα Βαλκάνια, αυτοχαρακτηριζόμενη ως «χώρα της Κεντρικής Ευρώπης». Επίσης, η Τουρκία συχνά εντάσσεται στη Μέση Ανατολή και όχι στα Βαλκάνια.

Το δεύτερο θέμα που εν πολλοίς θα επηρεαστεί έν μέρει , είναι το Βαλκανικό πρόβλημα των συνόρων και της αυτοδιάθεσης των λαών της κάθε περιοχής που όπως κάποιος μπορεί να προσέξει είναι πανομοιότυπο όπως τίθεται και από Ρωσία-Τουρκία και συνακολουθώντας με προσοχή η Κίνα με τα δικά της θέματα. Δυστυχώς πάλι η Ελλάδα τρέχει πίσω από την Τουρκία ΚΑΙ σε αυτό το θέμα παρόλο που έχουμε απόλυτα πολιτισμικά ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή τα εσωτερικά εμφυλιοπολεμικά μας προβλήματα δεν μας επιτρέπουν να κινηθούμε με άνεση και η πλήρης απόδειξη αυτού είναι και το θέμα της ονοματοδοσίας του κράτους των Σκοπίων που μόλις βρήκαν την ευκαιρία παρέδωσαν γη και ύδωρ...Επίσης ένα άλλο ζήτημα που εμείς προσπαθούμε να το ξεχάσουμε αλλά δεν μας αφήνουν είναι η Βόρεια Ήπειρος και όχι μόνο,  αλλά όμως , το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βάλουμε την Αλβανία εν προκειμένω στην ΕΕ και έτσι ως δια μαγείας όλα θα επιλυθούν (το ίδιο όνειρο βλέπαμε και για την Τουρκία και αρκετοί ακόμα συνεχίζουν...). Εν κατακλείδι , έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία τα Ανοιχτά Βαλκάνια και φαντάζομαι θα πρέπει να είναι μια απάντηση στις προσευχές του ΥΠΕΞ Νικ. Δένδια στο προσωπικό του όραμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των 5 ομόκεντρων κύκλων . Πραγματικά είναι θαυμάσιο που επιτέλους  αρχίζουμε να χτίζουμε κάποιες βάσεις , ένα στρατηγικό πλαίσιο που ίσως στο μέλλον να μετουσιωθεί σε Δόγμα  και Εθνική Στρατηγική , αλλά για την ώρα παρατρεχάμενοι της Τουρκίας κόβουν και ράβουν κατά τα δικά τους εθνικά θέλω και εθνικούς όρκους. Όπως και έγραψα στο πρώτο μέρος του άρθρου "και επίσης να επωφεληθούμε από την εσωστρέφεια που έχει αρχίσει να κυριεύει την Τουρκία λόγω των οικονομικών προβλημάτων ώστε να αντιστρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα για την χώρα μας στην περιοχή των Βαλκανίων που έχει δημιουργήσει το μαύρο τρίγωνο Γερμανίας-Ρωσίας-Τουρκίας." η ευκαιρία δίνεται από τους Αμερικάνους και την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών τους σε κυνήγι διαφθοράς και διεθνούς τρομοκρατίας-ξέπλυμα μαύρου χρήματος , που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και με κάθε επισημότητα. Η δήλωση δια στόματος του Πρωθ. της Σερβίας Αλεξ Βούτσιτς ότι η πρωτοβουλία "Ανοιχτά Βαλκάνια" δεν είναι μια <Μεγάλη Σερβία> και ούτε μια <Μεγάλη Αλβανία>, μπορεί να καθησυχάζει κάπως και δεν πρέπει όμως επ ουδενί να το προβάλουμε ως δικαιολογία ΜΗ ανάμειξης μας όταν ήδη η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα ανθελληνικό και επικίνδυνο τόξο στο βορρά, κατι που θα έπρεπε από τα εχτές να έχουμε ενεργοποιηθεί ώστε να αποκρούσουμε τις νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις τους προτού μας δημιουργήσουν επιπλέον, μεγαλύτερα προβλήματα από τα ήδη υπάρχοντα.


Το τρίτο θέμα που θα μας απασχολήσει είναι το θέμα της Λιβύης. Για εμένα προσωπικά θεωρώ ότι το θέμα της Λιβύης ως ενιαία οντότητα έχει λήξει με τον θάνατο του Μουαμάρ αλ-Καντάφι και την επιστροφή στην   de facto τριμπαλιστική (tribals) τριχοτόμηση των 3 επαρχιών και με τα νέα σύνορα που ο εμφύλιος πόλεμος πλέον έχει χαράξει και παρά τις διεθνείς αλλότριες προσπάθειες ελέγχου της χώρας αυτό που νομίζω προσπαθούν να κάνουν οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων είναι εάν και εφόσον μπορούν να συνεργαστούν σε επίπεδο Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας η de jure αυτονόμηση και δημιουργία 3 νέων κρατών με ότι αυτό συνεπάγεται σε διεθνές επίπεδο και εκπροσώπηση. Για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της είναι το καλύτερο αλλά και το ευκταίο σενάριο για το 2022 και ελπίζω το Υπουργείο Εξωτερικών να έχει ετοιμάσει τα πλάνα του...

Εδώ θα πρέπει επίσης πάλι να επισημάνω ότι απαιτείται εγρήγορση γιατί το απαιτούν όχι μόνο οι παρούσες συνθήκες ΑΛΛΑ και οι Συμμαχίες που έχουμε δημιουργήσει και που οι Σύμμαχοι απαιτούν από εμάς να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα και να εμβαθύνουμε περαιτέρω σε στρατηγικό βάθος αλλά και σε επέκταση των συνεργασιών μας σε πολλαπλά επίπεδα και νομίζω ότι η επέκταση της Αμυντικής Συνεργασίας με την Αμερική τα λέει όλα και το τι χρειάζεται να κάνουμε και με την Γαλλία. Ιταλία και Αίγυπτος πρέπει να κλειδώσουν με κάθε τρόπο ειδικά μετά την υπογραφή ΑΟΖ και με τις δυο χώρες και όσον αφορά την Αίγυπτο οπωσδήποτε  Αμυντική Συμφωνία και με ρήτρα Αμυντικής συνδρομής.

Στο θέμα του Ενεργειακού προβλήματος πρέπει σύντομα να καταλήξουμε ως χώρα στο μεταβατικό ενεργειακό μείγμα που θα χρησιμοποιήσουμε και πως αυτό θα επιτευχθεί. Η ατυχής δήλωση του κατά τα άλλα και του πιο επιτυχημένου ΥΠΕΞ της Ελλάδος στα σύγχρονα χρόνια κυρίου Νικ. Δένδια καλύτερα να διαγραφεί παντελώς από τα κατάστιχα και να επανακινήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις και τις εύρευνες και να αφήσουν επιτέλους την ΕΔΕΥ να προχωρήσει χωρίς εμπόδια. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο να παρακαλούμε για τα αυτονόητα!  

Συν Αθηνά και χείρα κίνει...ο Έλληνας Θεός βοήθησε (AUKUS) και θα ξαναβοηθήσει στο μέλλον όταν θα χρειαστεί, αλλά εμείς είμαστε όμως αυτοί που θα πρέπει να σταθούμε στις επάλξεις με σθένος και να παλέψουμε για τα συμφέροντα τα δικά μας αλλά και των μελλοντικών γενεών ΚΑΙ επιτέλους να απαιτήσουμε από τους Τούρκους να τηρήσουν το γράμμα των Συμφωνιών που έχουν προσυπογράψει ως συμβαλλόμενα μέρη 'ΟΠΩΣ επίσης το ίδιο για όλες τις υπόλοιπες Συμφωνίες ΒΑΣΕΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ. 
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ...
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!!!

Καλή Χρονιά σε όλους και Πάντα με Υγεία.
Χρήστος Faceof Τριμίτζιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου