Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Η Επανανακάλυψις της Ελλάδος

Του Κώστα Κόλμερ

Η εφημερίς Γωλλ Στρητ Τζώρναλ ανεκάλυψε αιφνιδίως ότι πολλές Αμερικανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας , έρευνης κι εκμεταλλεύσεως πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και παραγωγής προηγμένου πολεμικού υλικού εγκατεστάθησαν στην Ελλάδα το 2021 , της οποία η οικονομία υπέφερε προηγουμένως από πολλά δεινά αλλά επανήλθε στο προσκήνιο ως «παίκτης» προσελκύσεως Αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου.

 Η φαρμακευτική «Φάιζερ» , η ψηφιακή «Μάικροσοφτ», η αυτοκινητοβιομηχανία «Τέσλα», η τηλεμπορική «Άμαζων», η κατασκευάστρια του μαχητικού αεροπλάνου ΕΦ 16 και του «αοράτου» (απ’ τα ραντάρ) ΕΦ 35, η «Λόκχηντ Μάρτιν» επεκτείνουν την δραστηριότητα των στην Ελλάδα, ενώ ο νέος στρατηγικός κόμβος του Αμερικανικού υπουργείου Αμύνης ,του Πενταγώνου, δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη, πόλιν Ελληνική - ολίγον απέχουσα από τον φράχτη του Έβρου, που εμπόδισε την υβριδική Τουρκική εισβολή στην Ευρώπη το 2020.

Το 2021, νέα ατέρμων αμυντική συμφωνία συνεργασίας της Ελλάδος επετεύχθη με την Αμερικανική κυβέρνηση εις αντικατάστασιν της ενιαυσίου και μόλις προχθές ο Αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ , ύψους 770 δισ. $, ο μεγαλύτερος εν ειρήνει , υπεγράφει από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζό Μπάιντεν , που περιλαμβάνει την ενίσχυση της Ελλάδος με αμυντικό εξοπλισμό.

Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα έχει την ομόφωνη υποστήριξη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο , των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων , ενώ τρείς Αμερικανοί πρόεδροι οι Ομπάμα, Τραμπ και Μπάιντεν , προώθησαν την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη διεβεβαίωσεν ότι η Αμερική προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδος επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης.

Η Ελληνική κυβέρνηση εξ άλλου «αποδέχεται την Αμερικανική πολιτική έναντι της Ρωσίας και της Κίνας» , καταλήγει το άρθρον της Γ. Σ. Τζώρναλ.

Από της εποχής του τρίτου Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζεφερσόν και της αλληλογραφίας του με τον Αδαμάντιο Κοραή (1823-25) , του προέδρου Γούντρωου Γουϊλσον κατά την Συνθήκη των Σεβρών (1019) , «δόγματος» του προέδρου Χάρι Τρούμαν (1947) και μέχρις του 1981 υπαγωγής της Ελλάδος (ΣΣ:υποταγής;) στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση , το Αμερικανικό ενδιαφέρον δια την Ελλάδα εξεδηλούτο ζωηρό και ενίοτε σωτήριο όπως με το σχέδιο Μάρσαλ οπότε διετέθησαν δωρεάν 3+3 δις. δολλάρια πολεμική και οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα που εμάχετο κατά της κομμουνιστικής ανταρσίας.

Πέρασε έκτοτε μία τεσσαρακονταετία κατά την οποία οι Αμερικανοί απεσύρθησαν από την Ελλάδα ενίοτε λοιδορούμενοι από την μνησικακούσα αριστερά και την άφησαν στα Γερμανικά χέρια όπου τόσον πολύ (πάντοτε) κακόπαθε.

Τι συνετέλεσε στην αναθέρμανση τελευταίως του Αμερικανικού ενδιαφέροντος δια την χώρα μας; Οι διάφοροι δοκησίσοφοι θ’ ανακαλύψουν πολλούς λόγους , από την ανάνηψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέχρις την όξυνση των σχέσεων των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων αλλά ερμηνεύουν επιφανειακά την Αμερικανική θέση.

Στην πραγματικότητα η αναγνώρισις του ρόλου της Ελλάδος ως πιστού συμμάχου των ΗΠΑ και της Ελληνική υπερποντίου ναυτιλίας ως τροφοδότου-μεταφορέως της Αμερικανικής οικονομίας έχει την αξία της. Όμως , όπως είπε ο Μέγας Ναπολέων «η πολιτική μιας χώρας υπαγορεύεται από την γεωγραφική της θέσιν».

Κατ’ επέκτασιν, η επανακάλυψις της θέσεως της Ελλάδος στην «ενδιάμεσο περιοχή» του πλανήτου μεταξύ Ασίας και δυτικής Ευρώπης, Αφρικής και Βορείου Κύκλου έδωσε πάλιν την πρέπουσα προσοχή της υπερδυνάμεως στην χώρα μας (*). Απομένει εις ημάς να την αξιοποιήσωμε.

(*) Βλ. σχ. Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ υπό του γράφοντος , εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ , 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου