Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ο κόσμος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1914, όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας και τελείωσε με την ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της στις 11 Νοεμβρίου 1918. Ονομάστηκε Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ή Μεγάλος Πόλεμος, επειδή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης και αναμίχθηκαν σ’ αυτόν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής.
Τα αίτια, που οδήγησαν στην έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου θα πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες της εποχής και στις επεκτατικές βλέψεις των διαφόρων κρατών, που αύξησαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ειδικότερα, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, που προήλθε από τη ραγδαία εκβιομηχάνισή της, οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου.

ΜΠΑΜΠΑ, ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ;; ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΎΜΕ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΠΩΣ ΖΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΏΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΏ

Τέλη της δεκαετίας του 90. Περίπου 1997. Χτυπάει το τηλέφωνο. “Τι θα κάνουμε απόψε; Θα κατέβεις Κυψέλη; Μια γύρα από τα συνηθισμένα”.Τα συνηθισμένα περιελάμβαναν μια γεμάτη βραδιά δίχως να στερηθούμε τίποτε και χωρίς να πούμε πως ξεπαραδιαστήκαμε. Άλλωστε κανείς μας δεν εργαζόταν εκείνη την εποχή.

Ξεκινάμε λοιπόν τη βραδιά με 75 δραχμές για το Β5 και άλλες 75 για το τρόλεϊ με κατεύθυνση την οδό Κυψέλη. Σύνολο 150 δραχμές τα της συγκοινωνίας ήτοι € 0,44.Πρώτη στάση στο παλιό σινεμά και εκείνη την εποχή μπιλιαρδάδικο, το Roxy. Παίζαμε καμιά ώρα και κάτι στα μπιλιάρδα, κόστος 1.200,00 δραχμές, κι επομένως 3 κατοστάρικα το κεφάλι, δηλαδή € 0,88.

Τα ελληνικά κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας(Βίντεο)

Του Ν. Λυγερού

Αντί να συζητούμε συνεχώς για προβλήματα που δεν έχουν καμιά λύση, γιατί είναι θεωρητικές προσεγγίσεις πάνω σε θέματα οικονομικής φύσης, όπου δεν υπάρχει καμιά συμφωνία απόψεων, θα ήταν καλό να επικεντρωθούμε στα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ και μάλιστα στο δεύτερο θαλάσσιο οικόπεδο του διαγωνισμού υδρογονανθράκων, διότι αποτελούν μια απτή πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε στρατηγικά. Είναι μια περίπτωση τόσο απρόσμενη για τα ελληνικά δεδομένα που αποτελεί καινοτομία η αξιοποίησή τους. Πρέπει να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στις διαπραγματεύσεις με την τριπλή κοινοπραξία, έτσι ώστε να μετατραπεί η όλη υπόθεση σε παράδειγμα προς μίμηση, όπως έγινε με το κοίτασμα Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αποφυλακίστηκε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την απελευθέρωση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο ίδιος αρνείται ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου. Τι δήλωσε κατά την έξοδό του από τη φυλακή.

Την πύλη εξόδου των φυλακών Διαβατών πέρασε, λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος κρατείτο για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου.

Οι ΗΠΑ διαχωρίζουν την θέση τους από την Τουρκία: "Η εισβολή στη Συρία είναι δική σας υπόθεση"

Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΚΑΙ "ΑΔΕΙΑΖΕΙ" ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
 
Oι ΗΠΑ "άδειασαν" την Τουρκία ελέω Ιράν στα σχέδια της Άγκυρας για χερσαίες επιχειρήσεις εντός Συρίας και ο συντονιστής της συμμαχίαs κατά του ISIL στρατηγός Τζον Αλεν προειδοποιεί ότι «αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να εισβάλουν σε συριακό έδαφος  θα το πράξουν μονoμερώς με δική τους ευθύνη».

«Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;»

Η απίστευτη καταγγελία Βαρουφάκη οτι οι Βρυξέλλες ελέγχουν πλήρως τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πέρασε σε δεύτερη μοίρα και όλοι ασχολούνται με το σχέδιο υποκλοπής των ΑΦΜ που επεξεργαζόταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών - Καμία διάψευση από τον ΑλέξηΤσίπρα στα όσα ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 
Τις τελευταίες δυο ημέρες το Πανελλήνιο ασχολείται με το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόταν τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, μέσω της κλοπής των ΑΦΜ των Ελλήνων φορολογούμενων.

Την Τετάρτη στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ

Οι επικεφαλής των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), αναμένονται την Τετάρτη 29 Ιουλίου στην Αθήνα, ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Capital controls: 34 νέες ερωτήσεις - απαντήσεις για καταθέσεις και δάνεια - Τι άλλαξε τις τελευταίες ημέρες - Δείτε αναλυτικά

Νέο οδηγό χρήσης για τις τράπεζες έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών - Τι ισχύει τώρα στις συναλλαγές στα ταμεία και τα ΑΤΜ
Τα capital controls έχουν αλλάξει άρδην τη ζωή των Ελλήνων που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές πληρωμένες των υποχρεώσεών τους, καθώς πρέπει επί μέρες να στηθούν στις ουρές των τραπεζών για να συγκεντρώσουν το ποσό που επιθυμούν. Ωστόσο, επειδή το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν χρήματα από τα ΑΤΜ, σήμερα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) έδωσε στη δημοσιότητα νέες επικαιροποιημένες απαντήσεις σε ορισμένα από τα συχνά ερωτήματα που έχουν οι συναλλασσόμενοι.