Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Τα ελληνικά κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας(Βίντεο)

Του Ν. Λυγερού

Αντί να συζητούμε συνεχώς για προβλήματα που δεν έχουν καμιά λύση, γιατί είναι θεωρητικές προσεγγίσεις πάνω σε θέματα οικονομικής φύσης, όπου δεν υπάρχει καμιά συμφωνία απόψεων, θα ήταν καλό να επικεντρωθούμε στα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ και μάλιστα στο δεύτερο θαλάσσιο οικόπεδο του διαγωνισμού υδρογονανθράκων, διότι αποτελούν μια απτή πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε στρατηγικά. Είναι μια περίπτωση τόσο απρόσμενη για τα ελληνικά δεδομένα που αποτελεί καινοτομία η αξιοποίησή τους. Πρέπει να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στις διαπραγματεύσεις με την τριπλή κοινοπραξία, έτσι ώστε να μετατραπεί η όλη υπόθεση σε παράδειγμα προς μίμηση, όπως έγινε με το κοίτασμα Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τα ελληνικά κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας είναι το άμεσο μέλλον της Ελλάδας και η αξιοποίησή τους εξαρτάται από εμάς μέσω της συμφωνίας που μπορούμε να κάνουμε για ν’ αρχίσουν οι γεωτρήσεις. Είμαστε στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που είναι αποδεκτός από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρωτοβουλία είναι δική μας.







Η Ελλάδα δεν υπάρχει χωρίς Ελληνισμό
                                                                       Του Ν. Λυγερού

Όσο και να το θέλει κάθε κομματόσκυλο οποιουδήποτε κόμματος, η Ελλάδα δεν υπάρχει χωρίς Ελληνισμό. Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι ο ακραίος κομματισμός από όποια μεριά και να είναι. Δεν μπορεί κανείς να ισοπεδώνει την ιστορία μας, για να μοιάζουμε με αυταρχικό κράτος. Είμαστε ένας λαός αξιοπρέπειας, όχι συστήματος. Δεν μας ενδιαφέρουν οι ιδεολογίες που κατέστρεψαν χώρες και πλήγωσαν την Ανθρωπότητα με γενοκτονίες, για να αποδείξουν στους άλλους ότι είχαν δίκιο. Δεν θέλουμε παραδείγματα σαν τον Χίτλερ, τον Στάλιν, τον Κεμάλ, τον Μάο. Ξέρουμε ότι είναι γενοκτόνοι και πάντοτε παλέψαμε εναντίον τους. Δεν πρόκειται τώρα να μεταλλάξουμε τον Ελληνισμό, για ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα. Σεβόμαστε τις ανθρώπινες αξίες όχι τις αυθαίρετες αρχές. Και οι σχέσεις μας με τις άλλες χώρες έχουν μια ιστορία που δεν θέλουμε ν’ αφανίσουμε μόνο και μόνο για ν’ αλλάξουμε μοντέλο. Η Ελλάδα έδωσε το στίγμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη όταν προσπαθούσαν να την καταλάβουν ασιατικές αυτοκρατορίες. Δεν είναι αυτή που θα απεμπολήσει από μόνη της τα ευρωπαϊκά δικαιώματά της που έχουν το πνεύμα του Ελληνισμού.

Η στρατηγική Κύπρος
Του Ν. Λυγερού
Η στρατηγική Κύπρος βλέπει ξεκάθαρα ότι το πλαίσιο της είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το πεδίο της η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το πεδίο δράσης είναι η ενέργεια και το πεδίο μάχης, η απελευθέρωση. Η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΑΟΖ είναι αυτή που δίνει ώθηση στο Κυπριακό που δεν λύνεται χωρίς αυτές. Το ηλεκτρικό καλώδιο Interconnector EuroAsia και ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, είναι έργα στρατηγικής σημασίας. Η τριπλή συμμαχία με την Ελλάδα και το Ισραήλ είναι ένας στυλοβάτης για τη διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο στρατηγικός διάλογος περί ενέργειας είναι μια καινοτομία εξωστρέφειας. Η Κύπρος δεν είναι πια μόνο και μόνο ένα βασανισμένο νησί λόγω ελλείψεων, είναι τώρα κι ένας αξιόπιστος ενεργειακός παίκτης που δρα ενεργά στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεπερνά αποτελεσματικά τεράστια προβλήματα. Η στρατηγική Κύπρος επενδύει στο μέλλον και δεν είναι έτοιμη να παραδοθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο, γιατί τώρα ξέρει ότι έχει δυναμική και πρωτοβουλία λόγω ενέργειας. Γι' αυτό το λόγο ετοιμάσου για την εξόρυξη του φυσικού αερίου.
Σεμινάριο του Ν. Λυγερού με θέμα:
 "Θέατρο, σκηνοθεσία και ανθρώπινες σχέσεις." 
Διεθνές Festival Θεάτρου - Kyklos Festival. 
Θεσσαλονίκη 22/07/2015 Δεν θα πάμε πίσω  
Του Ν. Λυγερού Δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού χωρίς ΑΟΖ
 Του Ν. Λυγερού Η πραγματικότητα δεν θέλει πειθώ 
Του Ν. Λυγερού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου