Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Η Ελληνική Αμισός (Σαμψούντα)

Της Ευαγγελίας Κ. Λάππα,

Η Σαμψούντα είναι αρχαία Ελληνική πόλη και λιμένας, στη νότια ακτή του Ευξείνου Πόντου. Ιδρύθηκε στα μέσα του 8ου αιώνα π. Χ. από Ίωνες της Μιλήτου με το όνομα Αμισός. Την εποχή του Περικλή, εποικίστηκε από Αθηναίους και πήρε το όνομα Πειραιάς, όνομα που το διατήρησε, μέχρι τη συντριβή του στόλου των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες το 404 π. Χ. Το 387 π. Χ. δόθηκε στους Πέρσες, με βάση τη συνθήκη της Ανταλκίδειας ειρήνης[1] μέχρι που απελευθερώθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο. Τον 3ο αιώνα π.Χ. πέρασε σε χέρια βασιλιάδων του Πόντου και τελικά των Ρωμαίων.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η προβληματική μας εθνική Μνήμη

Βλάσης Αγτζίδης 

Σε μια φυσιολογική και απενοχοποιημένη ενατένηση του ιστορικού παρελθόντος, η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει κηρύξει το έτος 2022 ως επετειακό έτος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η χρονιά 2022 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τότε ολοκληρώνεται μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 1908, όταν οι εθνικιστές Νεότουρκοι άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου.

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ.-ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ

Καλώς ήλθαν τα Rafale και καλώς να έρθουν οι όποιοι άλλοι εξοπλισμοί για την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι στήλες αυτές ήταν και είναι υπέρμαχοι αυτής της πολιτικής διότι δεν μπορεί να ασκηθεί διπλωματία, που είναι το ζητούμενο, χωρίς στρατιωτική ισχύ απο πίσω. Δεν την προβάλεις αλλά την διαθέτεις. Και αυτός που είναι να καταλάβει, καταλαβαίνει.
Οι εξοπλισμοί αυτοί είναι άσκοποι αν δεν συντρέξουν τρείς προϋποθέσεις:
1.-Διαμόρφωση στρατηγικών στόχων και τακτικής της χώρας. Τι επιδιώκει η Ελλάδα και πως μπορεί να το επιτύχει. Αφύπνιση και ενεργοποίηση της διπλωματίας.

Τα Rafale και το τραπέζι των συζητήσεων

 Θανάσης Μαυρίδης 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε να… πάρουμε την Πόλη. Στην Ελλάδα χανόμαστε συνήθως στη μέθη του καυγά. Άλλοτε είμαστε έτοιμοι να γίνουμε Μεγαλέξανδροι και να φτάσουμε στον Γάγγη Ποταμό και άλλοτε να παραχωρήσουμε τα πάντα και να φύγουμε μετανάστες στην Αυστραλία. Δεν χρειάζονται ακρότητες. Χρειάζεται, όμως, να καταλάβουν οι απέναντι ότι δεν υποχωρούμε. Για να φτάσουμε στο τέλος σε μία τίμια συμφωνία.

ΥΕΘΑ: Κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του στην επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ(Βίντεο)

O ΥΕΘΑ, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Μπένζαμιν Γκαντζ (Benijamin Gantz) σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο της επισκέψεως που πραγματοποιεί στο Τελ Αβίβ.

Νωρίτερα, ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου και είχε συνάντηση με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ’. Στη συνέχεια μετέβη στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων όπου προσκύνησε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, στον οποίο βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος. Ενώ, πριν από τη συνάντηση των δύο Υπουργών έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

O EastMed, οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας

Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου
Ιστορικός - Διεθνολόγος, Msc Βαλκανιολογίας,
Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ 

Η Αμερική μπορεί να θέλει να στρώσει το έδαφος για τη μετά - ερντογανική εποχή, όμως η ΝΑ Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για εμάς

Ο EastMed ως τεχνικό έργο, όπως έχει ειπωθεί και από έγκριτους Διεθνολόγους, είναι μία τελείως διαφορετική συνθήκη από το EastMed Gas Forum, αλλά κυρίως τον αμερικανικό νόμο 3+1 (το λεγόμενο EastMed Act). Αυτό που πρέπει να εστιάσουμε, είναι σε ένα και μόνο πράγμα...

Τουρκία: Αύξηση ρεκόρ στον προϋπολογισμό των μυστικών υπηρεσιών

Στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα διατεθούν πρωτόγνωρα κονδύλια για τον τρέχοντα χρόνο.

 Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MİT) θα έχει στη διάθεσή του 825 εκατομμύρια τουρκικές λίρες- TL (πέρυσι είχαν διατεθεί 300 εκατομμύρια TL, αλλά δαπάνησε 631 εκατομμύρια,  ενώ η Αστυνομική Υπηρεσία Πληροφοριών θα δαπανήσει 200 εκατομμύρια TL.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα διατέθηκαν σημαντικά κονδύλια για φυλακές και κατασκευές συνόρων.

Καμιά αλλαγή στις απαιτήσεις Τατάρ - «Η Τουρκία 40 μίλια»

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Οι απαιτήσεις του Ερσίν Τατάρ δεν διαφοροποιούνται στο Κυπριακό και διαμηνύει πως χωρίς να αναγνωριστούν δύο ξεχωριστά ισότιμα κράτη δεν τίθεται θέμα η τουρκική πλευρά να μπει σε διαπραγματεύσεις. Ο κατοχικός ηγέτης δηλώνει πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα το ψευδοκράτος θα πετύχει την αναγνώριση. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού (πηγή ΚΥΠΕ) ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «έχουμε προωθήσει μια πολιτική με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας για την αποδοχή δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών στην Κύπρο, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στην επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Αλέξης Τσίπρας: Κατηγορούσαν τον Καμμένο αλλά τον ξεπέρασαν! ΔΕΝ ψηφίζουμε MDCA! Και οι εξοπλισμοί μας χρεοκόπησαν!

Θεαματικά αύξησε τον αντιπολιτευτικό τόνο με άξονα τα θέματα της άμυνας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA CHANNEL και την εκπομπή «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Βασίλη Σκουρή, ο Αλέξης Τσίπρας επετέθη μετωπικά στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στον τομέα της άμυνας. Κυρίως για την ελληνοαμερικανική συμφωνία MDCA για την οποία δήλωσε ότι δεν τη ψηφίζει διότι “τα δώσαμε όλα”, αλλά και για την εξοπλιστική συνεργασία με τη Γαλλία, ενώ επανέφερε τη γνωστή και βολική “καραμέλα” ότι τα εξοπλιστικά συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας…

Άρθρο -”βόμβα” από Ισραηλινό ΜΜΕ: Πακιστάν & Τουρκία αποτελούν απειλή για το Ισραήλ

Γράφει ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας.

Το Ισραήλ πρέπει να είναι πιο προσεκτικό όσον αφορά την εθνική του ασφάλεια καθώς δύο νέες «απειλές» — το Πακιστάν και η Τουρκία βρίσκονται στο κατώφλι του, ακολουθώντας τα βήματα του Ιράν που αποτελεί την τρέχουσα απειλή για την ασφάλεια του Τελ Αβίβ, έγραψε ο Sergio Restelli.

 

Στο ιστολόγιό του στους Times of Israel, ο Restelli ανέφερε τα εξής:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε την αλήθεια για την “μικρή εισβολή” της Ρωσίας στην Ουκρανία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Προκάλεσε κρίση και στον Λευκό Οίκο αλλά και μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας η δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την “μικρή εισβολή” της Ρωσίας, την οποία αρκετοί εξέλαβαν ως “πράσινο φως” προς το Ρώσο ηγέτη.

Έγινε αγώνας δρόμου από την εκπρόσωπο Τζένιφερ Ψάκι και άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου για να εξηγηθεί τι ακριβώς εννοούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

 

Σήμερα αναγκάστηκε ο ίδιος να δώσει εξηγήσεις. Δήλωσε:

Άγγελος Συρίγος: Τη θεωρία για τα μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, τα Δωδεκάνησα την πρωτοείπε η Τουρκία δύο χρόνια μετά τα Ίμια(Βίντεο)

Διαδικτυακή ομιλία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ(ΕΛΙΣΜΕ)

Είχαμε την τιμή, να μεταδώσουμε σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου  live μέσω του καναλιού του "ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ" στο youtube την διαδικτυακή ομιλία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ(ΕΛΙΣΜΕ), με ομιλητή τον Υφυπουργό Παιδείας και Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Δρ. Άγγελο Συρίγο και θέμα: Τρέχουσες Γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Σπυρίδων Πλακούδας στο pagenews.gr: Οι χώρες του Κόλπου κλείνουν μέτωπα ενόψει εξελίξεων(Βίντεο)

Ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στα ΗΑΕ Σπυρίδων Πλακούδας μιλάει στον Λάμπρο Καλαρρύτη για τις λεπτές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, διπλωματικά και όχι μόνο. Εξελίξεις που επηρεάζουν και την Ελλάδα. Δείτε πώς.

Ο Σπυρίδων Πλακούδας, Επίκουρος Καθηγητής Στρατηγικής και Διεθνούς Ασφάλειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνομιλεί με τον Λάμπρο Καλαρρύτη στην εκπομπή Point Zero, για τις λεπτές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, διπλωματικά και όχι μόνο. Εξελίξεις που επηρεάζουν και την Ελλάδα.

ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - Νίκος Κανέλος(Βίντεο)

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Πρ. ΠΡΕΣΒΗΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ 

του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΑΩΜΑΤΙΑΣ: 

"ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ, ΑΝΤΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ...

" ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ", 

ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΡΤ "Η ΦΩΝΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ".

ΈΡΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Ο Στέφανος Καραβίδας για τα 6 νέα Rafale(Βίντεο)

ΈΡΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 
Ο Στέφανος Καραβίδας για τα 6 νέα Rafale