Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Οδυσσέας Ανδρούτσος 1788 – 1825

Από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του ‘21. Έπεσε θύμα των εμφύλιων διαμαχών κατά τη διάρκεια του Αγώνα και σκοτώθηκε από χέρι ελληνικό.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1788 και ήταν ο μονάκριβος γιος του ξακουστού αρβανίτη αρματολού της Ρούμελης Αντρέα Βερούση ή Καπετάν Ανδρούτσου και της Ακριβής Τσαρλαμπά, κόρης προεστού της Πρέβεζας. Στο νησί του Οδυσσέα είχε καταφύγει η μητέρα του για να γλιτώσει από την καταδίωξη των Τούρκων, επειδή ο πατέρας του είχε ακολουθήσει τον θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη στις ανά το Αιγαίο περιπέτειές του. Εκεί βαφτίστηκε το 1792 από τη γυναίκα του Κατσώνη, Μαρουδιά, που για τον ίδιο λόγο είχε ζητήσει κι αυτή άσυλο στο νησί. Προς τιμή του ομηρικού ήρωα, του δόθηκε το όνομα Οδυσσέας. Ο ίδιος, όμως, πατρίδα του θεωρούσε την πατρίδα του πατέρα του, τις Λιβανάτες της Λοκρίδας.

Βρήκε ζωή στον Άρη η NASA; Την Πέμπτη οι επίσημες ανακοινώσεις

Λακωνικοί οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρόκειται για νέα επιστημονικά αποτελέσματα από το Curiosity που πιθανότατα να προδίδουν ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη
Τα νέα ευρήματά της από τον Άρη αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη η NASA. Αν και οι επιστήμονες εμφανίζονται λακωνικοί ακόμη για το τι τελικά έχει βρεθεί στον μυστηριώδη Κόκκινο Πλανήτη, επιβεβαιώνουν ότι οι ανακοινώσεις έχουν να κάνουν με νέα επιστημονικά αποτελέσματα από το rover Curiosity της Διαστημικής Υπηρεσίας.

Ένα από τα μυστήρια των αγαλμάτων του Νησιού του Πάσχα μπορεί και να λύθηκε - Ξέρουμε τουλάχιστον πώς απέκτησαν οι κεφαλές τα… καπέλα τους

Κάποια από τα θηριώδη μονολιθικά αγάλματα Μοάι του μυστηριώδους Νησιού του Πάσχα φορούν -επίσης γιγαντιαία- καπέλα.
Παρά το γεγονός ότι τα εκατοντάδες αγάλματα είναι κατασκευασμένα από ηφαιστειακή τέφρα, τα καπέλα είναι καμωμένα από κόκκινη πέτρα που υπάρχει στην άλλη πλευρά του νησιού και μοιάζουν να έχουν τοποθετηθεί μεταγενέστερα πάνω σε επιλεγμένα αγάλματα.
Πώς όμως ανέβηκαν αυτά τα 12 τόνων καπέλα «πουκάο» πάνω στα τετράμετρα αγάλματα; Ομάδα αρχαιολόγων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια πιστεύει πως ξέρει πώς, λύνοντας ένα μυστήριο δεκαετιών.

Νέα επίθεση της Άγκυρας για τους «8»: Καταφύγιο πραξικοπηματιών η Ελλάδα

Νέα επίθεση στη Ελλάδα εξαπέλυσε η Άγκυρα, μετά την απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών αυτή τη φορά δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy
Ο Aksoy καταδικάζει για άλλη μια φορά τη στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό και την κατηγορεί ότι έχει καταστεί «καταφύγιο πραξικοπηματιών», ενώ καταλήγει ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την έκδοσή τους».
«Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα αρνηθεί να επιστρέψει στη χώρα μας τους 8 προδότες πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου. Όταν μάθαμε πως η Ελλάδα έδωσε άσυλο σε έναν από τους στρατιωτικούς, περιμέναμε να μην κάνει το ίδιο λάθος και με τους υπόλοιπους.

Σε 21 πόλεις τα συλλαλητήρια της 6ης Ιουνίου για τη Μακεδονία: Δείτε πού θα γίνουν συγκεντρώσεις

Δήμαρχοι και μητροπολίτες καλούν το λαό να βγει στις πλατείες - Ναυλώνονται λεωφορεία για τη μετακίνηση του κόσμου
Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη,Βέροια, αλλά και Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα είναι οι 21 πόλεις (μέχρι στιγμής) που προτάσσουν το ανάστημά τους, με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Για την ΑΟΖ δεν έχουμε ανάγκη από δηλώσεις

Του Ν. Λυγερού

Επειδή σιγά σιγά μερικοί πολιτικοί ετοιμάζονται για εκλογές με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι για την ελληνική ΑΟΖ δεν έχουμε ανάγκη από δηλώσεις. Τις ακούμε τόσα χρόνια και ξέρουμε όλες τις διαδικασίες. Άρα αν θέλουν να κάνουν δηλώσεις που να είναι ξεκάθαρες και όχι επιφανειακές και ανούσιες, ας μιλήσουν για την ανακήρυξη ή τις οριοθετήσεις και τίποτα άλλο. Διότι έχουμε ήδη θαλάσσια οικόπεδα που εφάπτονται πάνω στη μέση γραμμή ακόμα και με τη Λιβύη. Η ουσία πια είναι η υλοποίηση του οράματος σε πολλαπλό επίπεδο, για να περάσουμε ορθολογικά στο στάδιο της αξιοποίησης της ΑΟΖ μας. Η ελληνική ΑΟΖ δεν έχει ανάγκη από τέτοιους πολιτικούς τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Σκοπιανό και Ηνωμένα Έθνη - Η Μακεδονία και οι κυβερνήσεις

Σκοπιανό και Ηνωμένα Έθνη
Του Ν. Λυγερού


Ό,τι και να λένε όσοι μιλούν για τις αναγνωρίσεις των Σκοπίων δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο μοναδικός θεσμός που αναγνωρίζει ένα κράτος είναι τα Ηνωμένα Έθνη και αν αυτά θα πάρουν μια απόφαση για να περάσει το ψήφισμα πρέπει πρώτα να το δεχτεί και να κάνει την πρόταση το Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτό γίνεται σε πολιτικό επίπεδο. Αν σκεφτούμε ότι το ΗΒ, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία ενώ δεν το έκανε η Γαλλία και παρόλα αυτά εδώ και χρόνια αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα. Επίσης οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι τα Σκόπια πρέπει πρώτα να βρουν μια λύση που να είναι αποδεκτή από την Ελλάδα.

"Πάνω από τον τάφο μου θέλω την ελληνική σημαία !" Σαν σήμερα (4 Ιουνίου του 2007) "έφυγε" ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ και ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ Σωτήρης Μουστάκας!

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου
Από το thesecretrealtruth

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

Πολλοί εξεπλάγησαν, όταν σε πρόσφατη συνέντευξή του ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αποκάλυψε , ότι όταν ενημέρωσε το Σωτήρη Μουστάκα , ότι θα χρειαστεί να μικρύνουν οι σκηνές που ερμήνευε στην ταινία του «El Greko» και πιο συγκεκριμένα ότι έκοψε αυτό που έλεγε ο Τισιάνο, ο ζωγράφος που υποδυόταν , ότι ο «πίνακας αυτός είναι ελληνικός», ο αείμνηστος ηθοποιός τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του είπε....