Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Ταυτότητα, του Φράνσις Φουκουγιάμα – για την πολιτική των ταυτοτήτων στον σύγχρονο κόσμο

Για το βιβλίο του Φράνσις Φουκουγιάμα «Ταυτότητα - Η απαίτηση για αξιοπρέπεια και η πολιτική της μνησικακίας» (μτφρ. Σταύρος Γαβαλάς, εκδ. Ροπή).

Του Γιώργου Σιακαντάρη
Από το bookpress
 

Ο Φράνσις Φουκουγιάμα είναι πολύ παρεξηγημένος. Θεωρείται πως η πρόβλεψή του για το τέλος της Ιστορίας με την παγκόσμια επικράτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς και κατατάσσεται από πολλούς στους συντηρητικούς διανοητές. Παρανοήσεις ή δογματικές προσεγγίσεις; Ό,τι και να είναι, ο Φουκουγιάμα είναι ένας εμβριθής κοινωνικός επιστήμονας και φιλόσοφος με βαθιές γνώσεις της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και της φιλοσοφίας του Διαφωτισμού, ιδίως του Χέγκελ και του Ρουσσώ.

Δένδιας στον Ε.Τ.: Υπογράφουμε συμφωνία και με τη Βρετανία – Aδικαιολόγητη η ρητορική της Τουρκίας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από το eleftherostypos

Την υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας με τη Βρετανία, η οποία θα καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, προαναγγέλλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Αναφερόμενος στις δύο πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ ο κ. Δένδιας επισημαίνει

Τι συνεννοήθηκε ο Φλώρος με τους Γάλλους στρατηγούς στο πλαίσιο της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε από τις 21 έως τις 22 Οκτωβρίου 2021 επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Αρχηγού Άμυνας Στρατηγού Thierry BURKHARD.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην Γαλλική Ακαδημία Πολέμου όπου βρίσκεται και η οικία του Γάλλου Αρχηγού Άμυνας, οπότε και έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Στρατηγό Thierry BURKHARD.

Κατά την συνάντησή τους που ακολούθησε και έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Αρχηγοί εξειδίκευσαν το πλαίσιο της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, σύμφωνα με τα όσα καθορίστηκαν στην πρόσφατη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον «Π»: Τους Ρώσους τους εκχριστιανίσαμε, για να μην πω τους εκπολιτίσαμε

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ
Από το politis.com.cy

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης), από την περασμένη Παρασκευή είναι ο μακροβιότερος Οικουμενικός Πατριάρχης, συμπληρώνοντας 30 χρόνια στον Θρόνο. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών δεκαετιών στην κεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, παραχώρησε συνέντευξη στον «Π», μιλώντας για το μεγάλο εκκλησιαστικό ζήτημα, το οποίο προέκυψε με την απόδοση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Δίνει αυστηρές απαντήσεις στο Πατριαρχείο Μόσχας και σε όσους στηρίζουν τις θέσεις του, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι επίσκοποι.

Ακάρ: Βλάπτουν το ΝΑΤΟ οι διμερείς συμμαχίες της Αθήνας

Τις τουρκικές αξιώσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, επανέφερε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του, αναφορικά με την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Άμυνας του NATO και την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Ακάρ, κατέδειξε παράλληλα την ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας για τις συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι βλάπτουν το ΝΑΤΟ, ενώ σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς, ακολούθησε την τακτική «δύο μέτρα και δύο σταθμά», αναφέροντας ότι η εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας,   «στοχεύει εναντίον της Τουρκίας», ενώ η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας του… «σημαίνει και την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ».

Σασόλι: Ένδειξη αυταρχισμού η απέλαση 10 πρέσβεων από την Τουρκία – Δεν εκφοβιζόμαστε

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως έδωσε εντολή στο τουρκικό ΥΠΕΞ να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά 

Την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τονίζοντας πως η απέλαση των 10 πρεσβευτών από την Τουρκία είναι ένδειξη στροφής στον αυταρχισμό από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης.

«Δεν εκφοβιζόμαστε» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής σε ανάρτησή του στο Twitter.

Φορητός, φθηνός πυρηνικός αντιδραστήρας για κάθε χρήση… (Βίντεο)

Η αμερικανική Radiant εξασφάλισε χρηματοδότηση για τον φορητό, φθηνό πυρηνικό της αντιδραστήρα ισχύος 1MW ο οποίος χωρά σε ένα κοντέϊνερ και μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 1.000 κατοικίες χρησιμοποιώντας ήλιο ως ψυκτικό υλικό αντί για νερό. Η Radiant ιδρύθηκε από πρώην μηχανικούς της Space X με σκοπό την δημιουργία μονάδων ισχύος για την μελετώμενη ανθρώπινη αποικία στον Άρη.

Η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση για την συνέχεια του σχεδίου της για τον φορητό πυρηνικό

Gowind vs. Doha: Κορβέτες με οπλισμό βαρύτερο από τις MEKO 200 και τις “S”

Η νέα “ναυμαχία” για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού άρχισε αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για αγορά τριών συν μιας Γαλλικών φρεγατών Belharra από τη Naval Group. Οι Γάλλοι ήδη είχαν καταθέσει στο “πακέτο” της προσφοράς τους για τις Belharra και την πρότασή τους για επίσης τρεις συν μία κορβέτες Gowind σαν αυτές που ήδη ναυπηγούνται για λογαριασμό του Αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού. Πρόταση εξαιρετικά δελεαστική για τον Στόλο αφού πρόκειται για ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο, μια Μονάδα επιφανείας με δυνατότητες που πλησιάζουν αυτές της Belharra.

Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΙΚΑ
ΠΗΓΗ: NEWPOST


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος για κάθε Gowind με πλήρη οπλισμό και