Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Φορητός, φθηνός πυρηνικός αντιδραστήρας για κάθε χρήση… (Βίντεο)

Η αμερικανική Radiant εξασφάλισε χρηματοδότηση για τον φορητό, φθηνό πυρηνικό της αντιδραστήρα ισχύος 1MW ο οποίος χωρά σε ένα κοντέϊνερ και μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 1.000 κατοικίες χρησιμοποιώντας ήλιο ως ψυκτικό υλικό αντί για νερό. Η Radiant ιδρύθηκε από πρώην μηχανικούς της Space X με σκοπό την δημιουργία μονάδων ισχύος για την μελετώμενη ανθρώπινη αποικία στον Άρη.

Η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση για την συνέχεια του σχεδίου της για τον φορητό πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος έχει συντριπτικά πλεονεκτήματα έναντι των κοινών. Είναι μικρός και φτηνός και κυρίως φορητός και άρα μπορεί να τοποθετηθεί παντού και όχι μόνο στον Άρη, αλλά σε απομονωμένες περιοχές αλλά και σε περιοχές πληγείσες από φυσικές καταστροφές προς άμεση ηλεκτροδότησής τους.

Φυσικά και οι στρατιωτικές εφαρμογές του εν λόγω αντιδραστήρα είναι πολλές για την παροχή ενέργειας σε απομακρυσμένες βάσεις για 4-8 έτη αλλά και για άλλες πιο “φουτουριστικές” εφαρμογές… Σύμφωνα με τη Radiant το πυρηνικό καύσιμο που χρησιμοποιεί αντέχει σε υψηλότερες σε σχέση με αυτές των κοινών αντιδραστήρων θερμοκρασίες και “δεν λιώνουν”. Ιδού ένα βίντεο αφιερωμένο στις πιθανές χρήσεις στο μέλλον των φορητών πυρηνικών αντιδραστήρων.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου