Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Σχέδιο γεωπολιτικής εξαφάνισης και εκμηδένισης της Ελλάδας

Η χώρα μας έχει κυριολεκτικά εκτελεστεί οικονομικά, κοινωνικά, από άποψη διεθνούς υπόστασης και, εν τέλει, γεωπολιτικά. Οι επιπτώσεις είναι τόσο βαριές, που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αρχική υποψία ότι...
ο στόχος του μνημονίου ήταν ακριβώς αυτός: Να βγει η χώρα εκτός μάχης και όχι να «διασωθεί».

Τις υπόνοιες επιβεβαιώνει η εμμονή κυρίως των Γερμανών - αλλά όχι μόνο- στην άκαμπτη στάση τους για εφαρμογή του προγράμματος χωρίς αλλαγές, παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα που ήδη έχει επιφέρει.

Tα ανωτέρω είναι μερικά από τα πιο δυσάρεστα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν δύο χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα, σαφώς εκ του αποτελέσματος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα».

Πανέμορφα, γραφικά, μικρά, Ελληνικά Νησάκια! (Φωτό)

Ένα μεγάλο coolαριστό αφιέρωμα στα γραφικά, μικρά, ελληνικά νησιά τα οποία πιθανόν να μην γνωρίζουμε αλλά αξίζει τον κόπο, όχι μόνο να μάθουμε ότι υπάρχουν, αλλά πολύ περισσότερο...
να τα επισκεφτούμε και να τα στηρίξουμε. Παλαιό Τρίκερι, Καστελόριζο, Θηρασιά, Αμμουλιανή, Γαύδος, Ψέριμος, Οθωνοί είναι τα ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΝΗΣΑΚΙΑ που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος. Ας στείλουμε το μήνυμα προς κάθε "αρπακτικό" που περιμένει την εξαθλίωσή μας, πως αυτά τα νησιά ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ!

Ρόδος: Tι θα κάνουν 3.000 τουρίστες χωρίς ξενάγηση;

Σοβαρό κίνδυνο να εκτεθεί απέναντι στους επισκέπτες της αντιμετωπίζει η Ρόδος, καθώς οι φύλακες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς της χώρους δεν θα εργαστούν την ερχόμενη Δευτέρα... με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα» οι εκδρομές και οι ξεναγήσεις 3.000 τουριστών, που θα αναμένονται στο νησί με πέντε κρουαζιερόπλοια...

Είναι η μέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται, όμως είχε βρεθεί η προσωρινή λύση να προσέρχονται στην εργασία τους και να πληρώνονται από τους τουριστικούς πράκτορες.

Το «νάνο-χώμα» των αρχαίων Ελλήνων

Αποκαλύπτεται ότι τα αγγεία της Αττικής είχαν ιδιότητες νανοϋλικού και μελετώνται από τη... NASA!

Υπάρχει τίποτε πιο ταπεινό από το χώμα; Και όμως, ακόμη και τα πιο ταπεινά πράγματα, αν κάποιος τα αξιοποιήσει σωστά, μπορούν να γίνουν όχι μόνο πολύτιμα αλλά και προσοδοφόρα. Παρ' ότι ο Πλάτων θεωρούσε τον πηλό κάτι εντελώς κοινό και τετριμμένο - «των φαύλων και προχείρων» -, οι ίδιοι οι σύγχρονοί του τον διέψευσαν. Οι αρχαίοι κεραμείς της Αθήνας πήραν το κοινό χώμα της Αττικής στα χέρια τους και το μετέτρεψαν σε πραγματικό χρυσάφι αφού τα αγγεία τους μονοπώλησαν τις διεθνείς αγορές της εποχής τους.

Ελληνιστικό λιμάνι στο Ισραήλ: βρέθηκε στην πόλη Ακρα με πολλά αγγεία από τη Ρόδο και την Κω

Λιμάνι της ελληνιστικής περιόδου (3ος - 2ος αιώνας π.Χ.) εντοπίστηκε στην πόλη Άκρα του Ισραήλ, βόρεια του κόλπου της Χάιφα. Ανάμεσα στα ευρήματα αποκαλύφθηκαν και μεγάλες πέτρες που είχαν ενσωματωθεί στην προκυμαία, προκειμένου να ελλιμενίζονται τα ιστιοφόρα. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το λιμάνι είχε και στρατιωτική χρήση και υπολογίζουν ότι ήταν το μεγαλύτερο του Ισραήλ εκείνη την εποχή.


Στο βαθύτερο τμήμα του αρχαίου λιμανιού βρέθηκαν μεταξύ άλλων χιλιάδες θραύσματα αγγείων κι ανάμεσά τους δεκάδες άθικτα αγγεία καθώς και μεταλλικά αντικείμενα. Οι πρώτες έρευνες των αγγείων δείχνουν ότι πολλά από αυτά προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως η Ρόδος και η Κως, καθώς και άλλες πόλεις-λιμάνια που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Βυζαντινό Herculaneum στη Βουλγαρία

Βυζαντινό Herculaneum στη Βουλγαρία, με το όνομα Άκρα, ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους στο ακρωτήριο Akin, κοντά στην πόλη του Chernomorets στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.


Οι πληροφορίες δόθηκαν από τον Διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, Bozhidar Dimitrov, μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη για την διαδικτυακή έκδοση της βουλγαρικής 24Chassa  (24 ώρες).

Βγαίνει από την αφάνεια η βασιλική εκκλησία του Αγ. Αχιλλίου

Ένα ακόμη μνημείο του Φρουρίου, προχωρά σταθερά σε πορεία ανάδειξής του και συγκεκριμένα η παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία του Αγίου Αχιλλίου, που βρίσκεται δίπλα από το Μπεζεστένι.


Ήδη από το περσινό καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, οι εργασίες συντήρησής της, από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, ενώ μόλις προχθές προκηρύχτηκε και η διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, για την επιλογή αναδόχου, για την κατασκευή της περίφραξης, μαζί με τα υλικά στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στον αρχαιολογικό χώρο του Φρουρίου Δήμου Λάρισας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013».

Στο Μουσείο της Ακρόπολης θα εκτεθεί προσωρινά το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 θα εκτεθεί από τον Σεπτέμβριο και για ένα χρόνο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ανακοίνωσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».



Το κύπελλο του Σπύρου Λούη απέκτησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τον περασμένο Απρίλιο σε δημοπρασία.

Σπάνιες Γαίες, χαρακτηριστικά και δεδομένα

Του Ν.Λυγερού

Οι σπάνιες γαίες είναι χημικά στοιχεία και πιο συγκεκριμένα μέταλλα. Ετυμολογικά, έχουν αυτήν την ονομασία λόγω της σπανιότητάς τους και των οξειδίων τους που έχουν μια γαιώδη μορφή. Απαρτίζονται από τα ακόλουθα στοιχεία:
• Το Λανθάνιο (La, ατομικός αριθμός 57, ατομικό βάρος 138,9), τα πιο περιεκτικά ορυκτά είναι ο μοναζίτης (Ce, La, Th, Nd, Y) PO4 και ο μπαστναζίτης (Ce, La, Y) CO3 F.
• Το Δημήτριο ( Ce, ατομικός αριθμός 58, ατομικό βάρος 140,1), τα κυριότερα ορυκτά του είναι ο αγαρδίτης, ο αλλανίτης, ο μοναζίτης, ο μπαστναζίτης, ο ραβδοφανής και ο συγχυσίτης.

Συνεντεύξεις του Νίκου Λυγερού


Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο δελτίο ειδήσεων του Νέας Τηλεόρασης Κρήτης.
 14/07/2012

Αγιά Σοφιά: Σπουδαία διάκριση για το εθνικό μας μνημείο!


Αγιά Σοφιά: Σπουδαία διάκριση για το εθνικό μας μνημείο!

Η Αγία Σοφιά, το ανεπανάληπτο αυτό Βυζαντινό Μνημείο της Ορθοδοξίας που σήμερα οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σε μουσείο, περιελήφθη στα δέκα κορυφαία μνημεία του κόσμου.
Η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet, Daily News καλύπτει με δημοσίευμα της, στην πρώτη της σελίδα, την συμπερίληψη αυτή Αγίας Σοφίας στον κατάλογο των ωραιότερων μνημείων του κόσμου του τουριστικού περιηγητικού καταλόγου Lonely Planet.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ομάδα ισλαμιστών και ένα από τα κόμματα της ακραίας αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει αγώνα να γίνει η Αγιά Σοφιά ξανά τζαμί.

Σκάνδαλο: Οι Αμερικάνοι επενδύουν στην ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας!


Σκάνδαλο: Οι Αμερικάνοι επενδύουν στην ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας!


Την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας σε βάρος της Ελλάδας προωθούν οι Αμερικανοί.
Ρίχνουν χιλιάδες δολάρια σε συνδιασκέψεις, προκειμένου να πουν ότι η χώρα μας κατοικείται από Αλβανούς.
Ντροπή τους!
Αυτό έγινε και στο διεθνές συνέδριο με θέμα «οι γείτονες της Αλβανίας», που οργανώθηκε στα Τίρανα στα πλαίσια του προγράμματος για την οικοδόμηση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και του Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον σε συνεργασία με το δήμο Τιράνων και το ίδρυμα Αδερφοί Ροκφέλερ.

Επαναφέρουν το «δίλημμα» τα αμερικανικά ΜΜΕ

Επαναφέρουν το «δίλημμα» τα αμερικανικά ΜΜΕ
Από την ημέρα που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην χώρα, όλος ο διεθνής οικονομικός Τύπος και ειδικά τα αμερικανικά ΜΜΕ ασχολούνται με το δίλημμα «ευρώ η δραχμή».
Η «Wall Street Journal» επαναφέρει με άρθρο της το «καυτό» δίλλημα και μάλιστα λίγο πριν την άφιξη της Τρόικας στην χώρα μας. Αρκετά αμερικανικά έντυπα κάνουν λόγο για μία νέα προσέγγιση με στόχο τη σωτηρία της Ευρωζώνης, ενώ κάποια άλλα βρίσκουν τη λύση στην επιστροφή της δραχμής. Ανάμεσα σε αυτά έντυπα κατατάσσεται πλέον και η «Wall Street Journal», η οποία μιλάει ευθέως για την επιλογή ενός εθνικού νομίσματος, το οποίο θα καθιστούσε τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά. Αντιστρόφως, σύμφωνα με την ανάλυση της WSJ, η έλλειψη ενός υποτιμημένου νομίσματος οδηγεί την ίδια τη χώρα σε μία εσωτερική σαρωτική υποτίμηση, που συνοδεύεται από μειώσεις μισθών και τιμών.

To αναμενόμενο κραχ σε έσοδα και Taxisnet έδωσε παράταση στις δηλώσεις

To αναμενόμενο κραχ σε έσοδα και Taxisnet έδωσε παράταση στις δηλώσεις
Μπροστά στο σχεδόν βέβαιο ενδεχόμενο, τόσο τα έσοδα του Κράτους να είναι πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα, όσο και η πιθανότητα «μπλακ άουτ» του taxisnet, έκανε το υπουργείο Οικονομικών να δώσει ακόμη μία παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Ειδικότερα, η τελευταία προθεσμία έληγε στις 16/07 αλλά διαπιστώθηκε ότι περίπου 300.000 φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει ακόμα τις δηλώσεις τους. Στο υπουργείο Οικονομικών υπήρχε έντονη ανησυχία ότι έως και εκείνη την ημέρα θα ήταν μαζική η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων με αποτέλεσμα το taxisnet να καταρρεύσει αφού μπορεί να αντέξει μέχρι 200.000 χρήστες ταυτόχρονα.

F.TIMES: Έρχεται επισιτιστική κρίση

 F.TIMES: Έρχεται επισιτιστική κρίση
Η επισιτιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών για ολόκληρο τον πλανήτη, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς οι ΗΠΑ χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών με αποτέλεσμα οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων να ωθούνται σε επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας εκτινάχθηκαν την Πέμπτη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμη και τα υψηλά επίπεδα της επισιτιστικής κρίσης 2007 – 2008 που οδήγησε σε εξεγέρσεις σε περισσότερες από 30 χώρες. Οι τιμές του σιταριού δεν βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά ενισχύθηκαν κατά 50% μέσα σε πέντε εβδομάδες, σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και από το 2010, όταν η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου.

Τέλος η ρευστότητα από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Αυξάνονται οι πιέσεις για τις ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει, από τις 25 Ιουλίου, να δέχεται «την προσκόμιση ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρων για αναχρηματοδότηση, λόγω της λήξης του προγράμματος επαναγοράς διαπραγματεύσιμων χρεογράφων που έχουν εκδοθεί ή είναι πλήρως εγγυημένα από το ελληνικό κράτος».

Με δυο λόγια από την επόμενη Τετάρτη σταματά η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ. Και ως μόνη πηγή άντλησης ρευστότητας για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απομένει ο έκτακτος μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance - ELA).

Σουλτς: Φόβοι για «κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη»

Φόβους για «κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη» με φόντο τις διαμαρτυρίες στην Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει σφοδρή οικονομική κρίση, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Bild.

«Οι διαδηλώσεις στην Ισπανία δείχνουν ότι απειλείται κοινωνική έκρηξη εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων στη Ευρώπη», τόνισε ο Σουλτς.

Στον … πυρετό του χρυσού

 Όταν νόμιμα και μη ανταλλακτήρια χρυσού συγκεντρώνουν τον χρυσό στην Ελλάδα – πληρώνοντας χαμηλότερη αξία στους κατόχους του-  στην παγκόσμια αγορά η  Κίνα, οι κεντρικές τράπεζες και τα ΕTF χρυσού στηρίζουν την ζήτηση του κίτρινου πυρετού, όπως συμπεραίνει το World Gold Council στην πιο πρόσφατη ανάλυση του ( μέσα Μαΐου). Συγκεκριμένα, στην Κίνα, η ζήτηση, είτε επενδυτική, είτε για τα κοσμήματα, σημείωσε αύξηση 10% φθάνοντας τους 255,5 τόνους χρυσού. Σ ότι αφορά τις κεντρικές Τράπεζες η ζήτηση οδηγείται από την Ρωσία και το Καζακστάν ( Πίνακας 2), αφού στο τρίμηνο Μαρτίου- Μαΐου στην Ρωσία έγιναν συναλλαγές αγοράς 32 τόνων,

Τα Ταμεία «έφαγαν» το 70% από τα κονδύλια της χρονιάς

Ξεπέρασε τελικά και το 1,5 δισ. ευρώ η απόκλιση σε σχέση με τους στόχους την οποία καταγράφουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο α΄ εξάμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, εισπράχτηκαν 909 εκατ. ευρώ λιγότερα από φόρο εισοδήματος, κυρίως λόγω των απανωτών παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα. Συνολικά στο εξάμηνο τα καθαρά έσοδα του  προϋπολογισμού  ανήλθαν σε 23,11 δισ. ευρώ έναντι στόχου 24,7δισ. ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή υστέρηση της τάξης των 1,56 δισ ευρώ.

Κατηγορηματικό «όχι» Βεστερβέλε σε αναδιαπραγμάτευση

Νέο αυστηρό μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έρχεται από τη Γερμανία, αυτή τη φορά από τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, που σε συνέντευξή του στη Bild απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Βλέπω ότι στην Ελλάδα επιθυμούν αναδιαπραγμάτευση των πραγμάτων και ότι ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το λέω απλά: Αυτό δε γίνεται», σημειώνει και καλεί τους Ελληνες να δείξουν ξεκάθαρα ότι θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

Οι «εκλεκτοί» Σαμαρά σε κόμμα και βουλή - «Σφήνα» Νικολόπουλου

Έστω και αργά η ΝΔ θα ανακοινώσει τα ονόματα που θα καλύψουν τις θέσεις των κοινοβουλευτικών οργάνων του κόμματος.

Την Τρίτη το πρωί θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να εκλέξει το νέο Γραμματέα της ΚΟ ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι ο βουλευτής περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας. Πρόκειται για ένα έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος καθώς εκλέγεται συνεχώς από το 2000 ενώ σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν έχει αντιπάθειες στο εσωτερικό του κόμματος. Παράλληλα έχει διατελέσει μέλος πολλών επιτροπών της βουλής. Είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2009.

Από το GRITA στο EuroAsia Interconnector

Του Ν.Λυγερού



Το GRITA είναι η ηλεκτρική σύνδεση που υπάρχει ήδη μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Πιο συγκεκριμένα, συνδέει τη Galatina και τον Άραχθο. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι 400 KV, 1250 A και 500 MW. Το πέρασμα του καλωδίου γίνεται βέβαια από τις δύο θεωρητικές ΑΟΖ της Ιταλίας και της Ελλάδας, λόγω της συμφωνίας του 1977 περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών. Αν εξετάσουμε τα δομικά στοιχεία του καλωδίου έχουμε το εξής, αρχίζοντας από την Ελλάδα και καταλήγοντας στην Ιταλία: 110 km εκτός γης, 61 km υποθαλάσσιο, βυθισμένο 1 m μέσα στη γη και 43 km υπόγειο.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»




 
 
Σωματεῖον
«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»
Ἕδρα: MOYΣΩΝ 14, 15452 ΨΥΧΙΚΟΝ
Τηλ. 0030 2103254321-2,    fax 210-3236978
e-mail: fot_gram@otenet.gr ἱστοσελίς: www.fotgrammi.gr
Ἀριθ. Ἀποφ. Πρωτοδικείου Ἀθηνῶν 3079/2008
                                  ΑΦΜ 998406487 ΔΟΥ Ψυχικοῦ



ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙ
ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» -
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

Τέλος στο ανοδικό σερί τη Wall

Dow12.822,57-120,79 -0,93%  



  Nasdaq2.925,30-40,60 -1,37%  

H Wall Street χθες
Πτώση έπειτα από τρεις διαδοχικές ημέρες κερδών κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευής κλείνοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας καθώς οι εξελίξεις στην Ισπανία έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσιζαν ομόφωνα να διαθέσουν οικονομική βοήθεια στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η διοίκηση της Βαλένθια ανακοίνωσε πως θα υποβάλει αίτηση οικονομικής βοήθειας στην κεντρική κυβέρνηση. Η είδηση επιβάρυνε το κλίμα στις αγορές, ειδικά στις ευρωπαϊκές, οδηγώντας την απόδοση του ισπανικού 10ετούς τίτλου πάνω από το 7% και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης στο -5,8%.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν ανάμικτα με την πλευρά των εσόδων να προβληματίζει παρά τις χαμηλές προβλέψεις των αναλυτών.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 120,79 μονάδες (-0,93%) κλείνοντας στις 12.822,57 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 40,6 μονάδων (-1,37%) και έκλεισε στις 2.925,3 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 13,85 μονάδων (-1,01%) κλείνοντας στις 1.362,66 μονάδες.