Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ανασκαφή στην Ακρόπολη Αμφίπολης: Πήλινα ειδώλια, διαβατήριες τελετές και η Αγορά της πόλης


Η ανασκαφή του περασμένου καλοκαιριού έφερε στο φως για άλλη μια φορά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Μικρά πήλινα ειδώλια, που η χρήση τους μάλλον προοριζόταν για τις τελετές του περάσματος από την παιδική στην εφηβική ηλικία, όπως ένα χέρι με κλειστή γροθιά από πήλινο ειδώλιο μικρής μορφής, που θυμίζει αβίαστα τα σύγχρονα δικά μας playmobil, ή ένα ειδώλιο ταύρου με διάτρητη οπή στον κορμό του. Μέρη από πήλινες μήτρες ειδωλίων, πλήθος οστρέων, οστών μικρών ζώων και ψαριών σε στρώμα πλούσιο σε κάρβουνα και υπολείμματα καύσης. 

Η απόκρυψη της γυναικείας βίας


Η απόκρυψη της γυναικείας βίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα καρκινώματα του φεμινισμού στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. O Δρ. Murray A. Straus γεννήθηκε το 1926, ήταν καθηγητής κοινωνιολογίας με ειδικότητα στην ενδοοικογενειακή βία και ιδρυτής του Εργαστηρίου Έρευνας για την Οικογένεια στo Πανεπιστήμιο του Hampshire. 

ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ...


Χωρίς καμία ντροπή,30/09,δύο μέρες μετά την 5η ανδροκτονια για το 2024, όλως τυχαίως, ανεβαίνει ένα άρθρο για τις γυναίκοκτονιες όταν η τελευταία έγινε πριν 5 μήνες. Μάλιστα έχουν βγάλει αριθμούς από τον πάτο τους, που ούτε καν το μη αξιόπιστο femicide.gr δεν αναφέρει

Ορθάνοιχτο βιβλίο η Τουρκία...

Λάζαρος Μαύρος

ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ αποδείχθηκαν, σε όλα ανεξαιρέτως τα πεπραγμένα όλων των δεκαετιών μέχρι σήμερα, όλες εκείνες οι κατ’ επανάληψιν προβαλλόμενες και ακολούθως μονίμως διαψευδόμενες πολιτικές απόψεις, ελπίδες, ευχές και διαδοχικές δοκιμές, για την επίτευξη συμφωνίας συμβιβασμού «αμοιβαίου οφέλους», «win-win situation» και τουρκιστί «kazan-kazan», με την Τουρκία, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Αιγαιακό. 

Ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός ενόψει τριμερούς στο Εθνικό τη Δευτέρα


Ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός ενόψει τριμερούς στο Εθνικό τη Δευτέρα, λέει στο ο Εκπρόσωπος – Θα ενημερώσει για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ – Επί τάπητος και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

ΠτΔ: Ευελπιστεί σε θετικά αποτελέσματα στη συνάντηση της Νέας Υόρκης


Την ελπίδα ότι η τριμερής συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη, θα έχει θετικά αποτελέσματα, εξέφρασε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις ο Ερντογάν


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας - Ισραήλ - Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη η Κύπρος ήταν «περιζήτητη»

Μιχάλης Ιγνατίου

Η στρατηγική θέση της Κύπρου αναδεικνύεται καθημερινά με αφορμή τον διπλό πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Οι Δυτικοί χρησιμοποιούν το νησί ως τον αμπελώνα τους, το γέμισαν με στρατεύματα και διαφόρων ειδών πολεμικό υλικό.

Μεγιστοποιώντας της στρατηγική αποτροπή: η περίπτωση της χερσαίας έκδοσης των Scalp (LCM)

Αναστάσιος Παπανδρέου

Στη Eurosatory 2024, η MBDA παρουσίασε τον νέο πύραυλο κρουζ LCM (Land Cruise Missile). Ο LCM είναι μεγάλης εμβέλειας εκτοξευόμενος από εκτοξευτές εδάφους θέλοντας να καλύψει την ανάγκη για ένα τέτοιο όπλο που αναδύθηκε μέσα από την εμπειρία από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: Αστοχία, Ανικανότητα ή Σκοπιμότητα;


Δημοσιεύουμε με ευχαρίστηση τοποθέτηση στελέχους με εμπειρία από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, για τον προβληματισμό που επικρατεί από διαχρονικές ζημιογόνες πρακτικές στον κλάδο, τις οποίες δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση αντιμετωπίσεως από το κράτος, παρά τις ελπιδοφόρες εξαγγελίες που γίνονται κατά καιρούς. 

F-4 Phantom και F-35: Το παρελθόν και το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ramstein Flag


Μια πτήση ιστορικής σημασίας με το παρελθόν και το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας αποτυπώθηκε σε μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια της άσκησης Ramstein Flag που είναι σε εξέλιξη στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Το F-4 Phantom που όταν αποκτήθηκε το 1974 ανέτρεψε τις αεροπορικές ισορροπίες με την Τουρκία πέταξε πλάι με το F-35, η απόκτηση του οποίου από την Ελλάδα θα της εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή.

του Χρήστου Μαζανίτη

Πολεμικό Ναυτικό: Φρεγάτες ΜΕΚΟ-200ΗΝ, Παρόν και Μέλλον-Ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών

Αναστάσιος Παπανδρέου

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών κλάσης MEKO 200 από τα γερμανικά ναυπηγεία Blohm & Voss του Αμβούργου. Η επιλογή αυτή ανακοινώθηκε στις 18 Απριλίου του 1988 και η σύμβαση υπογράφτηκε δέκα μήνες περίπου αργότερα στις 10 Φεβρουαρίου του 1989. 

5 πράγματα που δεν ξέρατε για τις FMS

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σχετική ανακοίνωσή της προ ημερών, η ΓΔΑΕΕ ενημέρωνε για τις συσκέψεις που έλαβαν χώρα το διάστημα 10-13 Σεπτεμβρίου μεταξύ εκπροσώπων της αμερικανικής κυβερνήσεως, της ΓΔΑΕΕ και φορέων του ΓΕΣ, για την υλοποίηση της Διακρατικής Συμφωνίας προμήθειας ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk. Σε φωτογραφία που συνόδευε την ανάρτηση, διακρίνονται περί τους 15 Αμερικανοί στην ξένη ομάδα!

Στη Βενετία ο Ν. Δένδιας για τη συνάντηση υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου

O υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI

Στη Βενετία θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 7/10, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, προκαιμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση υπουργών 'Αμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου (ADRION Ιnitiative), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Στρατιωτικών Ναυτικών Σπουδών της Βενετίας.

Παλαιστινιακή αδιαντροπιά εν Ελλάδι νο. 2


Δεν ξέρω αν το πληροφορηθήκατε, η Παλαιστινιακή κοινότητα Ελλάδας απέσυρε την αισχρή ανακοίνωσή της για τη δολοφονία του Ιωνά από τους τρομοκράτες της Χαμάς, μετά τη γενική κατακραυγή.

Reuters: Εκτελεστές του Ιράν με δράση και στην Ελλάδα - Η Μοσάντ για την επίθεση στου Ψυρρή

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα τις τελευταίες εβδομάδες, με κορύφωση φυσικά την πρόσφατη επίθεση της Τεχεράνης κατά του Τελ Αβίβ με 200 βαλλιστικούς πυραύλους.

Νέες απειλές Όρμπαν: «Αν συνεχιστεί η παράτυπη μετανάστευση, θα μεταφέρουμε τους μετανάστες στις Βρυξέλλες»


Σε παρέμβασή του σε εκδήλωση του κόμματος της Λέγκα, στην βόρεια Ιταλία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αναφέρθηκε, ανεβάζοντας για μια ακόμη φορά τους τόνους, στην διαχείριση του μεταναστευτικού.

Γεραπετρίτης: Στόχος η συμφωνία με την Τουρκία για το πλαίσιο οριοθέτησης μέχρι τον Ιανουάριο


 Για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αναφέρει πως «δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα οικουμενικής απαίτησης, σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας»

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός των Ελευθερίων στον Ίασμο Ροδόπης

Στις επίσημες εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια του Ιάσμου Ροδόπης, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σήμερα, ύστερα από την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, παρέστη ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Πρόεδρος Βουλής Σκοπίων στην Τουρκία: «Είμαι σίγουρος ότι τα Βαλκάνια θα επανενωθούν»


Οκτώβριος 6, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Συνεχίζονται οι επαφές του Προέδρου της Βουλής Αφρίμ Γκάσι στην Άγκυρα. Οι πρόσφατες επισκέψεις του ήταν στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και το Συνταγματικό Δικαστήριο, γράφουν τα τουρκικά media.

Τουρκία: Υπέρ της απαγόρευσης των social media το 46,2% - Τι δείχνει δημοσκόπηση


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο ιδρυτής της MetroPOLL, καθηγητής Οζέρ Σεντζάρ, σχολίασε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους πολιτικούς, καθώς σχεδόν η μισή κοινή γνώμη φαίνεται να εγκρίνει τέτοιες απαγορεύσεις

Spiegel: Η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως σε πυραύλους και τορπίλες στην Τουρκία


Οκτώβριος 6, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε ότι η γερμανική κυβέρνηση επέτρεψε την εξαγωγή κατευθυνόμενων πυραύλων και τορπιλών στην Τουρκία. Η έγκριση αφορά πυραύλους αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ και 156 εκατ. ευρώ για τορπίλες, όπως σημειώνουν τα τουρκικά media.

Φιντάν: Έτοιμη η Τουρκία να υποστηρίξει τον Λίβανο στις ανθρωπιστικές ανάγκες του


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε τηλεφωνικά με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι

Το Ισραήλ διαψεύδει ότι ο Νασράλα είχε αποδεχτεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός


Ο Χασάν Νασράλα δεν συμφώνησε σε καμία κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Βρετανία

Ισραήλ: Με τους πυραύλους και θέλει και η Ελλάδα η επίθεση στο Ιράν;

Η απόκτηση των οποίων από το Ισραήλ βρίσκεται πια στην τελική ευθεία.

Διονύσης Αντωνέλλος

Το δίλημμα του Τελ Αβιβ: Χτύπημα στο Ιράν με αεροσκάφη ή πυραύλους


Που βρίσκονται οι πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. Η πρώτη στόχευση στην αεράμυνα και οι κίνδυνοι μιας επιχείρησης στον ιρανικό εναέριο χώρο.

Γάζα: Ο IDF λένε ότι «περικύκλωσαν» την Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι «περικύκλωσε» την περιοχή της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, όπου εκτιμά ότι η παλαιστινιακή Χαμάς ανασυντάσσεται παρά τους μήνες μαχών και αεροπορικών πληγμάτων.

Ισράήλ: «Διώχνουν» την UNRWA από την χώρα

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ ενέκρινε την απαγόρευση της δραστηριότητας της UNRWA στο Ισραήλ σε συνεδρίασή της την Κυριακή.

LIVE BLOG: Σκοτώθηκε ο διοικητής της Χεζμπολάχ - Επίθεση στο Ισραήλ με μια νεκρή και 10 τραυματίες


Το Ισραήλ όλο το βράδυ σφυροκοπούσε όχι μόνον τον Λίβανο και την πρωτεύουσά του Βηρυτό αλλά και την Βόρεια και Κεντρική Γάζα. Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λεπτό προς λεπτό, μέσω του Newsbomb.gr.

Μεγάλη ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό: Υποψίες για δολοφονία του αρχηγού της ελίτ ιρανικής Δύναμης Κουντς * Και καμιά επαφή με τον αρχηγός της Χαμάς, λέει το Κατάρ


epa11644829 A building is on fire following an Israeli strike at Dahieh district in Beirut, Lebanon, 06 October 2024.EPA/STR

Νέα μεγάλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε σήμερα στα νότια προάστια της Βηρυτού, μερικές ώρες μετά τις σφοδρές νυχτερινές επιδρομές σε αυτό το προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Ισραηλινή "ελεγχόμενη" ανάφλεξη μετώπων


Οξύ κλίμα μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να διακοπεί η παροχή γαλλικού οπλισμού στο Ισραήλ, δηλώνοντας έμπρακτα την ανάγκη διακοπής των εχθροπραξιών στην Γάζα και στον Λίβανο. Άμεση ήταν η οργισμένη απάντηση του ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος με διάγγελμά του, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με ή χωρίς τη στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας ή οποιασδήποτε άλλης δυτικής χώρας, που θα αποφασίσει να προβεί σε παρόμοιες κινήσεις.

Η Μέση Ανατολή στο χείλος του χάους - Πώς μία λάθος κίνηση μπορεί να βουλιάξει την ευρύτερη περιοχή


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει κλιμακωθεί σε επικίνδυνο βαθμό. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η περιοχή βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης σύγκρουσης με εκτεταμένες συνέπειες και επιπτώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Μακρόν καλεί να σταματήσουν οι παραδόσεις κάποιων όπλων στο Ισραήλ, "ντροπή" του απαντά ο Νετανιάχου (video)


«Αν καλούμε για κατάπαυση του πυρός, δεν είναι συνεπής στάση να προμηθεύουμε πολεμικά όπλα»: ο Εμανουέλ Μακρόν παρότρυνε χθες Σάββατο να σταματήσουν οι παραδόσεις στο Ισραήλ στρατιωτικού υλικού που χρησιμοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την εξοργισμένη αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δυο ημέρες προτού τιμηθεί η επέτειος της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Τι επιδιώκει να αλλάξει το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή (Ανάλυση)


Οκτώβριος 6, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 27 Σεπτεμβρίου

Μέση Ανατολή: «Μάχη» δύο κόσμων για την επόμενη μέρα


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό και η ιρανική πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ προϊδεάζουν πολλά από τα όσα πιθανότατα θα δούμε προσεχώς στη Μέση Ανατολή.

Jerusalem Post εναντίον New York Times: Αποτρόπαιο να εξυμνείτε τον Χασάν Νασράλα


Σφοδρή κριτική εναντίον των αμερικανικών New York Times ασκεί την Κυριακή (06/10) η ισραηλινή Jerusalem Post, με αφορμή την εξουδετέρωση του επικεφαλής των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ουκρανία: Σχεδόν 66.000 Ουκρανοί αγνοούνται ή έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Ρωσία


Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ-PACE) αναφέρει σε ψήφισμά της σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία ότι στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, 65.956 Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολίτες ήταν καταγεγραμμένοι ως αγνοούμενοι ή αιχμάλωτοι.

Ουκρανία: Kατάρριψη του πρώτου και μόνου ρωσικού Su-70 Okhotnik B (vid.)


Η ουκρανική αεροπορία κατέρριψε το πρώτο και μοναδικό εν υπηρεσία ρωσικό drones Sukhoi S-70 Okhotnik-B πάνω από την Κονσταντινόφσκα. Το Su-70 πετούσε δίπλα σε μαχητικό Su-57 αναφέρει ο έγκυρος αναλυτής BABAK TAGHVAEE.

Αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας με 87 drones στo Kίεβο, λέει ο ουκρανικός στρατός

Καπνός μετά από ρωσική επίθεση AP Photo/Evgeniy Maloletka

Σε επιχείρηση απώθησης νέας ρωσικής αεροπορικής επιδρομής εναντίον του Κιέβου προχώρησε η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (6/10), όπως ανακοίνωσε ο στρατός της Ουκρανίας μέσω Telegram.

Κινέζοι χάκερς είχαν επί μήνες πρόσβαση στα συστήματα με τα οποία οι ΗΠΑ έκαναν υποκλοπές


Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της WSJ - Η κυβερνοεπίθεση θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους


Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα επιθυμούν να "ενδυναμώσουν" τις σχέσεις "φιλίας" και "συνεργασίας" που διατηρούν, όπως δήλωσαν σήμερα οι ηγέτες τους, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.