Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Παύλος Τριανταφυλλίδης: Ανοίγει την Τετάρτη 5 Ιουλίου ο αρχαιολογικός χώρος της Πολιόχνης


[Credit: Λουκάς Χαψής]

Ανοίγει ξανά, έπειτα από αρκετούς μήνες, ο Αρχαιολογικός χώρος της Πολιόχνης. 

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ – Οι ηθικές αμοιβές που της έχουν απονεμηθεί


Σαν σήμερα, την 1η Ιουλίου 1828, αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων».

Η Σόνια Στεφανίδου, η Πόντια αλεξιπτωτίστρια, σε μυστική αποστολή την 1η Ιουλίου 1943


Η Σόνια Στεφανίδου με τη στρατιωτική της στολή (σύνθεση εικόνας: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Η πρωτότοκη κόρη του Φιλοποίμενα Στεφανίδη είχε το προνόμιο να γίνει η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το μεταναστευτικό ζήτημα... και ο ρόλος της Ελλάδας

 
Η Ελλάδα ως σύνορο του Δυτικού κόσμου, την Ασία αλλά και τη Αφρική οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες.

Αντώνης Σπυρόπουλος, Αρθρογράφος

Πληροφορικός

Την Τρίτη παραλαμβάνει τα «Island» το Πολεμικό Ναυτικό – Θα τοποθετηθεί το πυροβόλο των Belharra


Τα πλοία που προέρχονται από την αμερικανική ακτοφυλακή, φτάνουν στην Ελλάδα για να ενταχθούν στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού. Θέμα 24ώρων είναι πλέον η άφιξη των πρώτων 2 περιπολικών πλοίων κλάσης «Island» από την αμερικανική ακτοφυλακή προς το Πολεμικό Ναυτικό, έναντι συμβολικού ποσού ύψους 39 εκατ., συμπεριλαμβανομένου και τα μεταφορικά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr– Κωδικός «Exceptional» για τις «σκιές» του Αιγαίου: Η αξιολόγηση των Ελληνικών Special Operation Forces από το ΝΑΤΟ


Τη διαδικασία αξιολόγησης παρακολούθησαν για πρώτη φορά Στελέχη από όλες τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Κώστας Σαρικάς

Συνεχίζεται ο διαγωνισμός τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού για την ΔΕΠ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνεχίζεται τελικώς η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού προς εφοδιασμό των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). 

Τώρα καταλαβαίνουν οι Τούρκοι τι μπορούν να κάνουν οι πύραυλοι της Ελλάδας


Να σημειωθεί ότι τους ελληνικούς SCALP-EG φέρουν τα M-2000-5 και Rafale.

Διονύσης Αντωνέλλος

Η Ιταλία ενώνει τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία στον πύραυλο κρουζ MBDA "Future Cruise/Anti-Ship Weapon (FC/ASW) Perseus"


Η Ιταλία εντάχθηκε επίσης στο πρόγραμμα MBDA FC/ASW για την ανάπτυξη ενός πυραύλου κρουζ νέας γενιάς που θα αντικαταστήσει τα EXOCET, TESEO Mk2 και STORM SHADOW. 

FFG-62 «Constellation» vs. FDI-Μια μελλοντική εξοπλιστική αντιπαράθεση για το Πολεμικό Ναυτικό

Αναστάσιος Παπανδρέου

Με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ONEX, ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ελευσίνας, και της Fincantieri για την πιθανή ναυπήγηση των κορβετών FCX-30 αλλά και νέων φρεγατών τύπου FFG-62 Constellation για λογαριασμό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με ένταξη στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών εφόσον το θελήσει η ελληνική πλευρά, ουσιαστικά η ιταλική πλευρά προσπαθεί να ισοφαρίσει το γαλλικό δίδυμο FDI – Gowind προσφέροντας μία αξιόλογη σχεδίαση μεγέθους φρεγάτας βασισμένη στην επιτυχημένη κλάση Bergamini με αμερικάνικα όπλα και αισθητήρες.

Η πρώτη εβδομάδα του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Αμυνας: Λεπτομερείς ενημερώσεις από τα επιτελεία και η πρόκληση των ελληνικών μαχητικών F-35


Το θέμα των F-35 είναι από τα πρώτα που απασχολούν την αμυντική διπλωματία. Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Η πρώτη εβδομάδα για το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας κλείνει με πολύωρες ενημερώσεις από τα επιτελεία. Δεν είναι λίγα τα θέματα που έτρεξαν κατά την περασμένη τετραετία της κυβέρνησης της ΝΔ σε πολλούς τομείς που περικλείει η λέξη «άμυνα».

Επενδυτική βαθμίδα: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την αναβάθμιση της Ελλάδας


Η πολιτική σταθερότητα με την ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει οριστικά τον δρόμο για την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας

Τι θα πει στις προγραμματικές δηλώσεις ο Υπ. Εξωτερικών - Στο επίκεντρο ελληνοτουρκικά και Μπελέρης

Αλεξία Τασούλη

Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινούν στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και μεταξύ των ομιλιών αναμένεται αυτή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

Μιχάλης Ιγνατίου: Κάτι… περίεργο και ανθελληνικό(;) συμβαίνει με Σουηδία-ΝΑΤΟ


Χθες στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, ήταν μέσα στα γέλια και τη χαρά. Δεν έδειχνε ηγέτη, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω μεγάλης κρίσης μετά το κάψιμο του Κορανίου, από ένα φανατικό Ιρακινό, έξω από τζαμί της Στοκχόλμης, που εξόργισε τον μουσουλμανικό κόσμο. Μάλιστα, ο Ουλφ Κρίστερσον έδειχνε βέβαιος ότι η χώρα του θα ενταχθεί πανηγυρικά στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο κορυφής, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Είναι όντως τόσο καλά τα πράγματα για τη Σουηδία; Έχει πειστεί ο Ταγίπ Ερντογάν να δώσει τη συγκατάθεσή του για την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη Δυτική Συμμαχία;

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΝΑΤΟ: Σκανδαλώδης συμπεριφορά, με την Αθήνα και τους Συμμάχους να κατευνάζουν…


Έντονος προβληματισμός φαίνεται πως επικρατεί στην κυβέρνηση και την ελληνική διπλωματία, λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη και την τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών. Η διαπραγμάτευση με τον συνήθη “απροσάρμοστο” στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, που αφορά στην έγκριση και ενεργοποίηση των νέων χαρτών στα “regional plans” (περιοχικά σχέδια), οδήγησε για μια ακόμη φορά την Άγκυρα σε κίνηση εναντίον των ελληνικών συμφερόντων, με την Αθήνα να προβληματίζεται για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να απαντήσει…

Το παζάρι για Σουηδία στο Βίλνιους, κρίνει τις σχέσεις Άγκυρας με Δύση και Ελλάδα


Νίκος Μελέτης

Αδειάζει επικίνδυνα η κλεψύδρα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11-12 Ιουλίου) χωρίς να διαφαίνεται μέχρι στιγμής δυνατότητα άρσης του αδιεξόδου που προκαλεί η Τουρκία εμποδίζοντας την ένταξη της Σουηδίας στον Οργανισμό. 

Οι Κούρδοι καλούν την Ουάσινγκτον να δημιουργήσει Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στη βορειοανατολική Συρία


Ιούλιος 1, 2023. Ελλάδα.

Η κουρδική «Αυτοδιαχείριση» είχε συνομιλίες με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Βορειοανατολική Συρία, Νίκολας Γκρέιντζερ, σχετικά με την πρόσφατη τουρκική κλιμάκωση στην περιοχή και την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στη Συρία.

Η Μελόνι αναζητά συμμάχους και συμβιβασμούς


"Δεν απογοητεύομαι από όποιον υπερασπίζεται τα σύνορά του" δηλώνει η Μελόνι μετά την αποτυχία να διαμεσολαβήσει μεταξύ Πολωνίας, Ουγγαρίας και Βρυξελλών για το μεταναστευτικό.

Ταραχές στη Γαλλία – Πασκάλ Μπρυκνέρ: «Ο τραγικός θάνατος του νεαρού Ναχέλ είναι το πρόσχημα…»


Συνέντευξη Από τον Alexandre Devecchio στον Figaro

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουνίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Το ξέσπασμα βίας υπερβαίνει τη θεμιτή συγκίνηση που συνδέεται με τον τραγικό θάνατο του νεαρού Ναχέλ, υποστηρίζει ο φιλόσοφος. Κατά την άποψή του, αποκαλύπτει μια βαθιά ριζωμένη απόρριψη του γαλλικού κράτους και όλων των θεσμών του, που τροφοδοτείται εν μέρει από την εμπρηστική ρητορική ενός συγκεκριμένου τμήματος της αριστεράς.

Τέταρτη νύχτα ταραχών στη Γαλλία με λεηλατημένα καταστήματα, καμένα κτίρια κι αυτοκίνητα


Στους δρόμους περίπου 45.000 αστυνομικοί - Σε περισσότερες από 470 προσαγωγές προχώρησαν οι αρχές

Μακρόν: Η Γαλλία θα ζητήσει από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύψουν την ταυτότητα των χρηστών που ζητούν αναρχία


ΗΓαλλία θα ζητήσει από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύψουν την ταυτότητα των χρηστών που ζητούν ταραχές, είπε ο πρόεδρος την Παρασκευή καθώς προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης μετά την τρίτη νύχτα διαδηλώσεων που προκλήθηκαν μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό της αστυνομίας σε έναν 17χρονο. .

Στο Κίεβο ο Σάντσεθ, μήνυμα ελληνικού ΥΠΕΞ για την προεδρία της ΕΕ


Συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι, καθώς από σήμερα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, συγχαρητήρια του ελληνικού ΥΠΕΞ. Καλοκαίρι εξελίξεων για τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, σε τρεις εβδομάδες οδεύει σε πρόωρες κάλπες.

Ουκρανία: Μυστικό ταξίδι στο Κίεβο πραγματοποίησε ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς


Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή στο AFP Αμερικανός αξιωματούχος.

Χερσώνα: «Ο ουκρανικός στρατός πέρασε στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου» – Στόχος να προχωρήσει προς την Κριμαία


Σχεδόν σίγουρα οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξαναρχίσει την ανάπτυξη προσωπικού στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην Χερσώνα, κοντά στην γέφυρα Αντονόφσκι, σύμφωνα με την ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πυρηνικά: Ανησυχία για την ασφάλεια της Ζαπορίζια


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Επικίνδυνα αυξάνεται η πιθανότητα ενδεχόμενης ρωσικής τρομοκρατικής ενέργειας/δολιοφθοράς στον γιγαντιαίο πυρηνικό σταθμό των 6 αντιδραστήρων στη Ζαπορίζια (τμήμα της συγκεκριμένης νότιας ουκρανικής περιφέρειας που είναι εδώ και 15 μήνες υπό ρωσικό έλεγχο).

Λουκασένκο: Zητά από τους μισθοφόρους της Wagner να εκπαιδεύσουν τον στρατό του


Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο AP Photo

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, κάλεσε μισθοφόρους της ομάδας Wagner να εκπαιδεύσουν τον στρατό της χώρας του.

Ακρίτα: Παραιτήθηκε ο Τσιπρας. Γιατί συζητάμε πάλι τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ;


Τίποτα να μην συζητήσετε παιδιά. Όλα καλά.  

Ν. Λυγερός: Επόμενο e-Masterclass: Ελληνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα. Κυριακή 2 Ιουλίου 2023


Ν. Λυγερός: Επόμενο e-Masterclass: Ελληνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα. Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, ώρα: 19.00

Κων/νος Γρίβας: Iστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, να υπερασπιστεί την εθνικής της υπόσταση


Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία να διευθετήσει τις εκκρεμότητές της στο Αιγαίο και τις διαφορές της με την Τουρκία, τονίζει στον star fm ο καθ. Γεωπολιτικής και στρατιωτικών τεχνολογιών Κων/νος Γρίβας. 

LEADERS 27.6.2023 – Διεθνολόγος Α. Δρούγος - "Μεγάλες προκλήσεις σε Αιγαίο- Βαλκάνια"


Στην   εκπομπή  LEADERS στις 27.6.2023  με τον Ηλία Παπανικολάου, ο  Διεθνολόγος και Γεωστρατηγικός Αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος αναλύει την επόμενη μέρα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις πρόσφατες εκλογές στις δύο χώρες και τα πολιτικά πρόσωπα που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, τις κρίσιμες εξελίξεις στα Βαλκάνια με επίκεντρο το Κόσοβο αλλά και την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

"Μονοπάτι επαναπροσέγγισης με την Τουρκία" θέλει ο Μητσοτάκης (30-6-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: "Μονοπάτι επαναπροσέγγισης με την Τουρκία" θέλει ο Μητσοτάκης

Μαρινάκης: Ελπίζουμε μαζί με τον κ. Τσίπρα να αποχωρήσει η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ και η τοξικότητα


1. Μαρινάκης: Ελπίζουμε μαζί με τον κ. Τσίπρα να αποχωρήσει η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ και η τοξικότητα
2. Κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ με 6 μνηστήρες και Βαβέλ διαδικασίες

Δεσποτόπουλος και Μαρτζούκος για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 01/07/2023 | OPEN TV

1. Δεσποτόπουλος και Μαρτζούκος για τα ελληνοτουρκικά
2. Προς κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδεύει η Γαλλία – Νεκρός διαδηλωτής