Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Η πρώτη εβδομάδα του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Αμυνας: Λεπτομερείς ενημερώσεις από τα επιτελεία και η πρόκληση των ελληνικών μαχητικών F-35


Το θέμα των F-35 είναι από τα πρώτα που απασχολούν την αμυντική διπλωματία. Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Η πρώτη εβδομάδα για το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας κλείνει με πολύωρες ενημερώσεις από τα επιτελεία. Δεν είναι λίγα τα θέματα που έτρεξαν κατά την περασμένη τετραετία της κυβέρνησης της ΝΔ σε πολλούς τομείς που περικλείει η λέξη «άμυνα».

Και, παράλληλα, δεν είναι λίγα όσα έχουν είτε έχουν μείνει στη μέση, είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνεται από τους επιτελείς, ο ίδιος κρατά τις δικές του σημειώσεις για εκκρεμότητες που θεωρεί ότι πρέπει ν’ «ανέβουν» στην ατζέντα των προτεραιοτήτων, υποβάλλοντας ταυτόχρονα δεκάδες ερωτήσεις εφ΄όλης της θεματολογίας του κάθε επιτελείου.

Ο κ. Δένδιας ήδη συναντήθηκε με συνδικαλιστές ώστε να καταγράψει τουλάχιστον ορισμένα από τα προβλήματα που συσσωρεύονται στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και που σε πολλές περιπτώσεις αναζητούνται οι τρόποι ώστε να μπει ανάχωμα σε αποφάσεις που οδηγούν ακόμη και σε παραιτήσεις.

Έως τις προγραμματικές δηλώσεις, την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός θέλει να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος σημαντικός κύκλος για όλα τα θέματα που πρέπει να διαχειριστεί αλλά και να προτεραιοποιήσει ώστε να τα συζητήσει την επόμενη ημέρα με τον πρωθυπουργό.

  • Παράλληλα, το γεγονός της καθυστέρησης για την επίσημη απαντητική επιστολή που αφορά στα μαχητικά 5ης γενιάς δημιουργεί μια νέα πρόκληση για το επιτελείο του υπουργού, μια και το θέμα των stealth αεροσκαφών πέραν των επιχειρησιακών δυνατότητων, είναι ένα ζήτημα που τοποθετείται στο προπύργιο της αμυντικής διπλωματίας.

Μπορεί το Βίλνιους στη Λιθουανία και η Σύνοδος Κορυφής να είναι ο πρώτος σταθμός στη «λωρίδα προσπέρασης» της καθυστέρησης για τα F-35. Όμως το γεγονός ότι πάνω στην στροφή των εξελίξεων οι Τσέχοι που είχαν αποστείλει στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα μετά την Ελλάδα, ήδη έχουν πάρει απάντηση, σίγουρα προβληματίζει τόσο το αεροπορικό επιτελείο, όσο και το υπουργείο.

Το αεροπορικό επιτελείο μπορεί να εκφράζει και έναν επιπλέον προβληματισμό γνωρίζοντας εδώ και χρόνια – μιας και η πλειονότητα του αεροπορικού στόλου αποτελείται από αμερικανικά αεροσκάφη- πως όταν χάνεις τη σειρά προτεραιότητας, τα υπό παραγγελία μαχητικά της χώρας που σε προσπέρασε θα παραληφθούν μάλλον πρώτα, αν όχι παράλληλα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το καυτό – πολιτικά, διπλωματικά, αμυντικά- θέμα των F-35. Ο νέος υπουργός έχει πολλά να ρωτήσει το αεροπορικό επιτελείο για τις προτεινόμενες λύσεις που έχει στην φαρέτρα του ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα των μεταφορικών αεροσκαφών όπως επίσης και για τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.

Πρόκειται για δύο μέσα που, ιδίως τους θερινούς μήνες, οι μηχανές τους δουλεύουν ασταμάτητα, προσφέροντας ζωή σε οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια από τη νησιωτική Ελλάδα ή ακόμη κι από απομακρυσμένα σημεία του ηπειρωτικού κορμού της χώρας. Και φυσικά, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, στον επιτελικό σχεδιασμό υπάρχει ειδική μέριμνα για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που διαχειρίζεται η πολεμική αεροπορία.

  • Οσον αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό: Οι ανάγκες του που αφορούν στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι λίγες.

Πολλές φορές έχουμε γράψει ότι οι κορβέτες προηγούνται ως πρόγραμμα εθνικής ανάγκης για την άμυνα της χώρας. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες που λένε ότι εξετάζονται λύσεις που στο παρελθόν είχαν απορριφθεί.

Ενδιαφέρον έχει, αν οι Γάλλοι που τοποθετούνται ως «μνηστήρες» και για τις κορβέτες, πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποιου είδους ενημέρωση προς το πολεμικό ναυτικό και το υπουργείο εθνικής άμυνας σχετικά με το ενδεχόμενο άτυπης παράτασης σ’ ότι έχει να κάνει με την πιθανή ενεργοποίηση προαίρεσης σχετικά με την 4η φρεγάτα FDI.

Οι ώρες που διανύουμε είναι αυτές κατά τις οποίες εκπνέει η option που αφορά την τέταρτη φρεγάτα Belh@rra. Και ήδη από την Γαλλία πηγές ενημέρωσης έλεγαν τις προηγούμενες εβδομάδες ότι θα υπάρξει μια σιωπηρή παράταση. Μένει αυτό ν’ αποτυπωθεί, ίσως και με πιο επίσημο τρόπο.

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει την ευκαιρία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να συναντηθεί τόσο με τον Γάλλο ομόλογό του, όσο και με τον Ιταλό. Τους υπουργούς άμυνας των δυο χωρών δηλαδή που είναι οι συνομιλητές του πολεμικού ναυτικού στον αγώνα που εξελίσσεται για τον επιβεβλημένο πλέον εκσυγχρονισμό του στόλου.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου